Besparingen door integrale aanpak continentiezorg

Met een goede aanpak is het mogelijk continentie te voorkomen of te verminderen, wat logischerwijs leidt tot een besparing op producten en tijd. Door toepassing van het juiste product op het juiste moment zijn verzorgenden aanmerkelijk minder tijd kwijt aan onnodige verschoningen, verzorging van huidaandoeningen en lekkagegevolgen (bed en/of kleding verschonen). Ten slotte zal een goede aanpak continentiezorg een dramatische besparing opleveren op alle gevolgkosten. 

Gevolgkosten, wat zijn dat?

Gevolgkosten zijn alle (in-)directe kosten die voortvloeien uit de processen rondom continentiezorg. Veel van deze kosten zijn vaak hoger dan noodzakelijk: te veel verschonen en onnodig veel lekkages en huidirritatie leiden tot extra verpleegtijd, was- en afvalkosten.

Als u bedenkt dat één verpleegminuut duurder is dan een gemiddeld incontinentieverband, dan is het logisch dat goed continentiemanagement met goede producten een forse besparing op gevolgkosten kan opleveren. 

De grote adder onder het gras

Inkopers besparen instellingen veel geld door offertes te vergelijken. Maar wie alleen producten vergelijkt, moet bij de calculatie ook de gevolgkosten meenemen. Want besparen op productkosten kan leiden tot gevolgkosten die vele malen hoger zijn. Gevolgkosten zijn tegenwoordig eenvoudig in kaart te brengen. Met de unieke TENA Waardesimulator kunt u zelf uw besparingspotentieel goed inschatten. Wilt u een meer gedetailleerde inschatting? Maak vandaag nog een vrijblijvende afspraak.

Vijf voorbeelden om kosten te besparen en tegelijk kwaliteit te verbeteren

De kwaliteit van zorg staat altijd op de eerste plaats bij TENA. Maar de beste kwaliteit is niet per definitie het duurst. Sterker nog, door met TENA samen te werken gaat u óók op de totale kosten van uw (in)continentiezorg besparen. Vijf gebruiksklare oplossingen: 

1. Functionele incontinentie voorkomen en terugdringen 
Door de (plas)gewoonten van de cliënt te observeren, te beoordelen en te faciliteren kan incontinentie voorkomen worden. Ook bij incontinente cliënten is het vaak mogelijk de incontinentie terug te dringen.  
 
2. Verbanden alleen wisselen als dat écht nodig is 
U kunt het uw medewerkers niet kwalijk nemen, als bij een verschoningsronde blijkt dat er al urine in het verband opgevangen is wordt het verband 'automatisch' gewisseld. Dat wordt zo aangeleerd. Maar in veel gevallen is het verband nog helemaal niet verzadigd en kan het hygiënisch en comfortabel langer gebruikt worden. Er zijn tal van oplossingen, zoals een minder absorberend verband kiezen of nauwkeuriger de verzadigingsindicator aflezen. Gooi geen onverzadigde verbanden weg. 
 
3. Individuele verbandkeuze per cliënt 
Geen enkele cliënt is hetzelfde. Pas daarom het product aan de cliënt aan en kies een verband dat past bij de mate van incontinentie. Want waarom zou je iedereen het meest absorberende product verstrekken terwijl dit niet nodig is? 

4. Innovatieve verzorgingsmethoden toepassen 
Bijvoorbeeld door Verzorgend Wassen in te voeren. Verzorgend Wassen is bewezen effectief voor de verbetering van de kwaliteit van zorg. Zo geeft het meer comfort voor de cliënt. Is het beter voor de huid en belast de cliënt én verzorgende veel minder. Daarnaast bespaart het ook nog eens zo'n 30% tijd. 

5. Extra aandacht voor fixatie en maatvoering 
Dit geeft minder natte bedden en kleding, dus minder waskosten.