Huidgezondheid promoten: nuttige tips voor zorgverleners en verzorgenden in verpleeghuizen

Als het gaat om incontinentie, zijn er drie heel belangrijke stappen om een gezonde huid te behouden: droog houden, schoon houden en beschermen.

Een oudere cliënt van een verpleeghuis en haar verzorgende lopen en lachen samen in de zon.

Aangezien huidverzorging een essentieel onderdeel is van de dagelijkse zorg, kunnen zorgverleners en verzorgenden een belangrijke rol spelen bij het vaststellen van de oorzaken van incontinentie en het helpen voorkomen van aan incontinentie gerelateerde huidbeschadiging. Dit kunnen ze doen door het opstellen van een individueel zorgplan. 

In dit artikel onderzoeken we enkele van de belangrijkste factoren die het evenwicht van de huid kunnen verstoren als het gaat om continentiezorg en persoonlijke hygiëne.

Te veel of te weinig vocht kan het evenwicht van de huid verstoren.

Een natte huid ervaart meer wrijving tegen stoffen dan een droge huid. Wrijving ontstaat wanneer een persoon bijvoorbeeld niet goed in bed wordt getild, of wanneer het bovenlichaam wordt opgetild. Wrijving kan ook optreden wanneer een voet of elleboog tegen een oppervlak schuurt. Bij overhydratatie kan de huid slechter reageren op deze wrijvingen. 

Schuren treedt op wanneer de binnenste en buitenste lagen van huidweefsel horizontaal in tegengestelde richtingen getrokken worden. Wanneer de huid vochtig is, kan deze, ondanks dat de rest van het lichaam beweegt, aan een oppervlak blijven kleven en huidletsel veroorzaken. 

Een zeer droge huid daarentegen is oncomfortabel en kan leiden tot barsten, schilfering en jeuk. Krabben bij jeuk verergert het probleem door de huid verder te beschadigen en de huidbarrièrefunctie te verstoren. Sommige medicijnen en ziektes kunnen de huid ook uitdrogen, en natuurlijk wordt de huid op oudere leeftijd droger, schilferiger en ruwer. Ook sommige zepen kunnen de pH-waarde van de huid beïnvloeden door natuurlijke huidoliën te verwijderen die de huid smeren en beschermen.

Een oudere cliënt en haar verzorgende lopen en praten in de tuin van het verpleeghuis.

Een hoge pH en hoge temperaturen beïnvloeden de microflora en de gezondheid van de huid.

Een lage pH houdt de huid in balans en helpt de belangrijke huidbarrière te behouden. Vriendelijke huidbacteriën kunnen bij een lagere pH (pH 4-6) leven, maar pathogene bacteriën (die infecties veroorzaken) hebben liever een hogere pH. Een overgehydrateerde huid, een hoge pH en een hoge temperatuur verhogen allemaal het risico op huidbeschadiging. Om de bacteriën onder controle te houden en de huid er tegen te beschermen, is het belangrijk dat de producten en verzorgingsprocedures die we gebruiken de natuurlijke pH van de huid niet verstoren.

Wie loopt een hoger risico op huidbeschadiging?

Omdat de ouder wordende huid vaak gevoelig is en vatbaarder voor infecties, hebben oudere mensen over het algemeen een hoger risico op huidbeschadiging. Ook mensen met medische aandoeningen die de gezondheid van de huid kunnen schaden, zoals diabetes, ondervoeding of cognitieve stoornissen, lopen een hoger risico.

De TENA ProSkin 3-stappenoplossing voor een gezonde huid

De TENA ProSkin™ 3-stappenoplossing voor een gezonde huid omvatten een huidverzorgingsroutine en een reeks producten die speciaal ontworpen zijn voor incontinentie en een ouder wordende huid. Wilt u meer weten?

Ja, laten we in gesprek gaan
De TENA ProSkin 3-stappenoplossing voor een gezonde huid

Een IAD en doorligwonden voorkomen

Langdurig contact met vocht of fecale enzymen verhoogt het risico op het ontwikkelen van IAD en dit is weer een onafhankelijke risicofactor voor het ontstaan van doorligwonden. Een effectief zorgplan begint met een dagelijks onderzoek van de conditie van de huid van uw cliënt. Hier zijn vier van de belangrijkste dingen om in gedachten te houden:

Het cijfer één, afgebeeld op een TENA absorberend broekje

Houd de huid droog

Een effectief programma voor continentiezorg en beheer van de stoelgang opstellen. Zorg zo vaak als nodig voor toiletgang om urine- en fecale incontinentie zoveel mogelijk te voorkomen. Onthoud dat absorberende producten geen vervanging zijn voor normaal toiletgebruik. 

Gebruik indien nodig ademende, huidvriendelijke, snel absorberende incontinentieproducten die vloeistoffen snel van de huid wegvoeren. Zorg ervoor dat u producten zorgvuldig beoordeelt om er zeker van te zijn dat ze passen bij het mobiliteitsniveau, de lichaamsgrootte en -vorm van de persoon en de mate van incontinentie. Zorg er ook voor dat het product goed is aangebracht en verschoon bij urine-incontinentie als het product volledig verzadigd is. Bij verlies van ontlasting is het gewenst om zo snel mogelijk te verschonen. Reinig de huid vervolgens voorzichtig voordat u een nieuw absorberend product aanbrengt.

Het cijfer twee, afgebeeld op een verpakking van TENA ProSkin vochtig reinigingsdoekjes

Houd de huid schoon

Om IAD en andere huidproblemen in het genitale gebied te voorkomen, is het van groot belang om de natuurlijke pH-balans van de huid te behouden door vochtophoping en warmteontwikkeling te voorkomen. Zorg voor een dagelijkse routine en inspecteer en reinig de huid zorgvuldig na elke productverschoning, en let hierbij vooral op de huidplooien. Gebruik altijd de juiste producten en zorg dat de huid na het reinigen droog is. 

De oppervlakte-actieve ingrediënten in een wascrème zijn zachter voor de gevoelige huid in het perineale gebied dan die in zeep. Ze helpen ook om de pH-balans te behouden. TENA producten die niet hoeven afgespoeld te worden (Wash Cream, Wash Mousse, Wet Wash Gloves, Wet Wipes), worden gebruikt om zelfs de meest delicate en kwetsbare huid op een zachte manier te reinigen, hydrateren en beschermen, waardoor de belangrijke huidbarrièrefunctie behouden blijft.

Het cijfer drie, afgebeeld op een tube TENA ProSkin Barrièrecrème

Houd de huid beschermd

Indien nodig kan het lichaam gehydrateerd worden met een lotion om de huid zacht en glad te houden en jeuk te voorkomen. 

Gebruik een barrièrecrème in situaties waarin de huid extra bescherming nodig heeft. Hierbij wordt er een extra laag op de huid aangebracht die de huid beschermt tegen overmatig vocht en irriterende stoffen zoals urine en ontlasting. Omdat de barrièrecrème transparant is, kunt u de huidconditie na het aanbrengen gemakkelijk blijven beoordelen. Als u na vijf dagen behandeling geen verbetering ziet, evalueert u uw zorgplan opnieuw en brengt u de nodige wijzigingen aan.

Een close-up van de schouder van een oudere vrouw.

Verminder het aantal mechanische letsels

Mensen in de zorg hebben een verhoogd risico op huidletsel veroorzaakt door wrijving, schuren of druk. Dit kan optreden door verplaatsing, door de fysieke houding van het lichaam, door langdurig gebrek aan beweging en door wrijving en schuren. Probeer de druk op gebieden van het lichaam van zorgvragers die gevoelig zijn, zoals uitstekende botten en onbedekte delen, te verminderen. Hulpmiddelen kunnen bijvoorbeeld het gebruik van traagschuimkussens, luchtmatrassen met wisselende druk of andere drukverlagende hulpmiddelen zijn. 

Maak waar nodig gebruik van tilhulpmiddelen. Wrijving, scheuren en drukgerelateerde trauma's komen vaker voor wanneer een overgehydrateerde huid in contact komt met kleding, incontinentieproducten of het harde oppervlak van een bed of stoel. 

Wees voorzichtig bij het wassen en behandelen van het perineum gebied om wrijving te voorkomen. Dep het gebied droog in plaats van het droog te wrijven, en plaats dan voorzichtig het nieuwe verband. Zorg ervoor dat het incontinentieproduct van de zorgvrager correct aangebracht is en het de juiste maat en het juiste type heeft, met het juiste absorptievermogen. En zorg ervoor dat u deze indien nodig verschoont.