Wat is dementie?

De Wereldgezondheidsorganisatie definieert dementie als een verworven permanente staat van aantasting van het geheugen en andere cognitieve functies, die al ten minste zes maanden aantoonbaar is en van invloed is op werk, sociale activiteiten en uiteindelijk het vermogen om een onafhankelijk leven te leiden.

Vormen en oorzaken van dementie

Dementie is een overkoepelende term voor verschillende symptomen die optreden wanneer de hersenen worden aangetast door ziekte. Meer dan de helft van alle mensen met dementie hebben de ziekte van Alzheimer, gevolgd door vasculaire dementie, Lewy body dementie (DLB), dementie bij de ziekte van Parkinson en frontotemporale dementie.

Risicofactoren die kunnen bijdragen aan dementie zijn bijvoorbeeld ouderdom, diabetes, hartaandoeningen en genen. Vrouwen hebben bovendien meer kans om dementie te krijgen dan mannen. Om het risico te verlagen kunt u cliënten aanmoedigen tot een gezonde en actieve levensstijl, sociale interacties en een goed en regelmatig slaapritme.

De drie stadia van dementie

De symptomen van dementie kunnen variëren afhankelijk van de vorm van de ziekte, welk deel van de hersenen wordt aangetast en de persoon zelf. Het gaat bijvoorbeeld om problemen met cognitieve functies, oriënteren, begrijpen, berekenen, leervermogen, taal en beoordeling. Dementie ontwikkelt zich na verloop van tijd en wordt ingedeeld in de volgende drie stadia.

Dementie-vroeg-stadium

Vroeg stadium: 
Stemmingswisselingen, lichte gedragsverandering en vergeetachtigheid. Vaak zijn de symptomen niet duidelijk en worden ze verward met ‘ouderdom’.

Dementie-middelste-stadium

Middelste stadium: 
Zeer vergeetachtig, beperkt communicatievermogen, moeite met alledaagse taken.

Dementie-laat-stadium

Laat stadium: 
Van anderen afhankelijk voor zorg, geen besef van tijd of plaats en niet in staat om familieleden en bekende voorwerpen te herkennen.

Gedrag en psychologische symptomen bij dementie (BPSD)

Mensen met dementie vinden het steeds moeilijker om te begrijpen of te communiceren, en dit kan ertoe leiden dat ze zich verzetten tegen zorg. 90% van de mensen met dementie zullen te maken hebben met gedrags- en psychologische symptomen bij dementie, ook bekend als BPSD. Voorbeelden hiervan zijn angst, apathie, rusteloosheid, paranoia, hallucinaties en reactief gedrag.

Er zijn veel zaken die BPSD kunnen veroorzaken, zowel fysiek als psychologisch. Pijn, constipatie, jeuk, slaaptekort, gebrek aan privacy of een stressvolle omgeving zijn allemaal dingen die BPSD kunnen triggeren. Aangezien BPSD van grote invloed is op de kwaliteit van leven, is het belangrijk om de trigger te ontdekken. Hoewel er geen effectieve medische behandelingen bestaan voor BPSD die worden veroorzaakt door psychologische problemen, kunt u de symptomen voorkomen en beheersen door middel van muziek, massages, een actieve levensstijl en activiteiten in de buitenlucht. Ook helpt het om de omgeving en situaties waarin de cliënt zich goed voelt, te optimaliseren.

Persoonsgerichte zorg

Iedereen is uniek, en in de zorg moet iedereen als individu worden behandeld. Wanneer u voor mensen met dementie zorgt, is het belangrijk om hen met waardigheid, mededogen en respect te behandelen. Zo kunt u hen helpen hun sterke punten en capaciteiten te ontwikkelen, een onafhankelijk leven te leiden en hun identiteit zo lang mogelijk te behouden.

Leer uw cliënt kennen, praat met zijn of haar familieleden en betrek de cliënt bij zijn of haar eigen zorg. Deelname aan activiteiten kan helpen om frustratie en lastig gedrag bij cliënten te voorkomen. Het helpt ook om slechts één ding per keer te zeggen en doen, geduldig te blijven en op antwoord te wachten.

Dementie en continentiezorg

Dementie kan op verschillende manieren leiden tot incontinentie. In de vroege stadia van dementie kan incontinentie verband houden met het feit dat mensen om verschillende redenen het toilet niet op tijd kunnen bereiken. Dit kan bijvoorbeeld worden voorkomen door een van deze strategieën: eenvoudige kleding, hulp bij toiletgebruik, verbeterde zichtbaarheid van de deur en een toiletbril met een contrasterende kleur. Mobiliteitsmiddelen zoals een verhoogde toiletstoel of handgrepen kunnen ook helpen.

Incontinentie komt steeds vaker voor naarmate de dementie vordert. Voor een effectieve zorgstrategie is een zorgvuldige continentiebeoordeling nodig, gevolgd door een persoonsgericht zorgplan met doelen en activiteiten die de onafhankelijkheid, waardigheid, comfort en veiligheid van de persoon bevorderen.

Incontinentie kan iedereen overkomen. Lees meer over de soorten en oorzaken op onze pagina over incontinentie.

Producten voor continentiezorg

TENA biedt een breed assortiment aan incontinentieproducten en hulpmiddelen. Van TENA Pants die onafhankelijkheid en zelfstandige toiletgang mogelijk maken, tot producten met een vochtindicator waardoor mensen alleen worden verschoond wanneer dat nodig is. Sommige mensen met dementie zijn bang voor water, en in dat geval kunnen producten zoals TENA Wash Gloves en Shampoo Caps onafhankelijkheid bieden en helpen om de huid gezond te houden. TENA Skin Cream kan helpen bij het verzachten van droge huid en jeuk voorkomen, een van de triggers voor BPSD.

Meer informatie is te vinden op onze productpagina.