TENA Identifi™, de oplossing waarmee eenvoudig en objectief de juiste toiletroutine, productkeuze en verschoonfrequentie voor een zorgvrager bepaald kan worden, is sinds 2014 in veel Nederlandse verpleeghuizen in gebruik. Met de introductie van TENA Change Indicator™ wordt nu de volgende stap gezet in het realiseren van optimale individuele zorg voor élke zorgvrager. Matthijs Pouwels, Manager E-health Solutions bij Essity licht graag toe hoe dat in de praktijk werkt!

Hoe werkt TENA Change Indicator™?

Matthijs: “TENA Change Indicator™ is een herbruikbare sensor die aan de buitenkant van het incontinentieverband bevestigd wordt. Het draagt onzichtbaar en zorgvragers merken niet dat ze het dragen. De sensor is verbonden met een webportal, dat vanzelfsprekend zo ingericht is dat de privacy gewaarborgd is. Zodra de eerste urine in het verband opgenomen wordt, zie je dat in de app op jouw mobiele telefoon. Naarmate het verband meer urine absorbeert, verandert de status in de app. Zodra een zorgvrager aan verschoning toe is, ontvang je een bericht. Overigens heb je dan nog wel even de tijd om hieraan opvolging te geven.“ 

Bij welke zorgvragers zet je het in? 

“Het grote voordeel van deze manier van werken is dat je niet steeds fysiek hoeft te checken of een verband aan verwisseling toe is. Dat is niet alleen waardiger en minder belastend voor zorgvragers, het is ook voor zorgverleners een stuk prettiger werken. In de praktijk zien we een kwalitatieve verbetering van de individuele zorg voor zorgvragers met matig tot zwaar urineverlies die: 

  • Niet meer betrouwbaar aan kunnen geven of verschoning gewenst is, bijvoorbeeld bij dementie 
  • Afhankelijk zijn van zorgverleners voor verzorging en deze zorg een zware belasting is, bijvoorbeeld bij zorgvragers die in een rolstoel zitten of op bed verzorgd worden 
  • Weerstand hebben bij fysiek contact 
  • Veel gecontroleerd worden, omdat er regelmatig lekkages optreden

Het heeft een grote toegevoegde waarde voor de meest kwetsbare zorgvragers.”

Wat zijn de voordelen van werken met TENA Change Indicator™? 

“Natuurlijk is het wel even wennen voor een zorgverlener om met TENA Change Indicator™ te werken. Zo heb je bijvoorbeeld geen vaste verschoonronden meer, maar verwissel je het verband als het verzadigd is. Ook is de fysieke check verleden tijd. We horen vaak terug dat er daardoor meer rust op de afdeling is, met een niet te onderschatten emotionele impact op het welbevinden van zorgvragers en een positieve invloed op de werksfeer. Doordat zorgvragers op het juiste tijdstip verschoond worden is bovendien de kans op huidproblemen kleiner en worden de verbanden optimaal gebruikt. Met minder afval en was als gevolg. Wij zien dat TENA Change Indicator™ de zorg ondersteunt en dat daardoor het continentiezorgproces in een instelling geoptimaliseerd wordt.”

TENA SmartCare™ 

Al meer dan 60 jaar ontwikkelt TENA innovatieve incontinentieproducten die tot de beste ter wereld behoren. Inmiddels heeft TENA ook ‘slimme’ digitale innovaties onder de noemer TENA SmartCare™. Deze oplossingen zijn primair gericht op het verbeteren van de waardigheid én de kwaliteit van leven van mensen met incontinentie. Terwijl ze tegelijkertijd het werk van zorgverleners verlichten, lagere aan incontinentie gerealiseerde gevolgkosten realiseren en bijdragen aan duurzamer werken.

SmartCare Change Indicator™