TENA Identifi: overtuigende case bij zorginstelling Leekerweide in Wognum, Nederland

TENA Identifi geeft objectief inzicht zodat elke instelling de allerbeste continentiezorg op maat aan individuele bewoners kan bieden.

Achtergrond

“Soms zijn er cliënten, die wat je ook probeert, toch continu lekkages hebben. Het hele team van verzorgenden doet zijn uiterste best, verschoont tot wel 6 x per 24 uur, maar de cliënt is toch regelmatig nat.” Dat was voor Lineke Beenker (clusterhoofd wonen, dagbesteding en ambulante zorg bij Leekerweide in Wognum) de aanleiding om TENA Identifi in te zetten.

Masja Egger, verpleegkundige & hoofd contactpersoon incontinentiezorg Leekerweide, vervolgt: ”De ouders van een cliënt waren kritisch: waarom had hun dochter toch zoveel lekkages? Deze vraag wilden wij vanzelfsprekend héél graag beantwoorden. En met TENA Identifi hebben we het gelukkig objectief inzichtelijk kunnen maken. Door 72 uur het mictiepatroon met TENA Identifi vast te leggen, is duidelijk geworden welke producten, wanneer verschoond moeten worden. 

Hoewel verbetering van kwaliteit van zorg voor ons de doelstelling was, zijn er zeker ook kostenbesparingen gerealiseerd, die gaan we nog op een rij zetten!”

Werkwijze

TENA Identifi is ingezet bij 9 cliënten met diverse incontinentieproblematieken. TENA Identifi zorgde voor waardevolle inzichten in de behoeften van deze cliënten met betrekking tot de keuze van de juiste producten en op welke tijdstippen verschoond of een toiletbezoek aangeboden moest worden. De diverse betrokken medewerkers (persoonlijk begeleiders, medewerkers, dagbesteding, nachtdienst) wijzigden hun standaard verschoningsroutine, naar een aangepast, individueel patroon. Ook zijn de resultaten met een diëtiste en gedragstherapeut doorgenomen.

Belangrijkste voordelen

De belangrijkste voordelen voor Leekerweide van werken met TENA Identifi waren:

  • De kwaliteit van leven van de cliënten is beduidend verbeterd: cliënten hebben minder lekkages. Ook de ouders en familie van cliënten zijn meer tevreden over de kwaliteit van zorg.
  • Medewerkers kregen, hoewel zij al jaren bekend waren met de cliënten, toch nieuwe inzichten dankzij de objectieve metingen. Men trok zelf conclusies (werd niet door management ‘opgelegd’). Daardoor werden zorgpatronen doorbroken zonder weerstand.
  • Het inzicht in vochtiname en eetpatronen leidde tot aanpassing in het dieet: met positieve effecten op het gedrag van de cliënten: minder onrustig gedrag.
  • De verschoningen zijn afgestemd op de individuele behoeften van cliënten en niet meer op ‘vaste toilettijden’. Dit geeft veel meer rust.
  • De communicatie tussen persoonlijke begeleiders, medewerkers dagbesteding en nachtdienst is verbeterd: iedereen draagt zijn/haar steentje bij aan de optimale zorg op maat voor de individuele cliënt. Men weet ook van elkaar waarom en wanneer men verschoont. Zo wordt er bijvoorbeeld niet meer onnodig tijdens de nacht verschoond met als resultaat betere nachtrust voor cliënten.

Over TENA Identifi

TENA Identifi geeft inzicht in gedetailleerde, objectieve en voorheen onbekende gegevens over de mictiegewoontes van cliënten. Dit systeem houdt het urineren van een bewoner 72 uur lang bij en stelt een rapport op waardoor verzorgenden diepgaande kennis van patronen en hoeveelheden krijgen. Tijdens de beoordeling vervangt de absorberende en comfortabele Sensor Wear van TENA Identifi het gebruikelijke product:
  • Het is verbonden met een herbruikbare TENA Identifi Logger
  • De informatie wordt automatisch verzonden naar een beveiligd webportaal, en wordt overgezet naar een grafisch, eenvoudig te lezen rapport
  • De privacy van de cliënt wordt daarbij altijd beschermd