Mijn naaste heeft hulp nodig op afstand

Mogelijk woont de naaste die uw hulp nodig heeft niet bij u in de buurt – bijvoorbeeld een bejaarde ouder. En vraagt u zich af wat u voor hen kunt betekenen. Veel verzorgenden bevinden zich in deze situatie. We hebben van hen geleerd dat u toch kunt helpen, zelfs op grote afstand. U kunt bijvoorbeeld:
 
  • uw naaste emotionele steun bieden via uw gezamenlijke contacten
  • diensten voor hem of haar regelen (bijvoorbeeld, regelen dat lokale verzorgenden of schoonmakers bij hem of haar op bezoek gaan, en op een afgesproken tijd contact opnemen om te zorgen dat er geen problemen zijn)
  • hun gezondheidsgegevens en medische dossiers beheren, en met hen meegaan naar medisch bezoeken
  • erachter komen wanneer ze graag bezoek zouden hebben, en afspreken dat een familielid of vriend hen op die tijd bezoekt
Voor iemand zorgen op lange afstand kan een uitdaging vormen. Maar er zijn manieren om dit op te lossen. Hieronder staan enkele suggesties om u te helpen uw naaste bij te staan:

Een plan maken

Een goed begin is om meer te weten te komen over hun situatie, de moeilijkheden die ze eventueel ervaren en de mate van hulp die ze nodig hebben. Probeer lokale hulpmiddelen en opties te vinden die u op afstand kunt beheren. Maak aantekeningen over de medische gesteldheid van uw naaste en eventuele juridische of financiële problemen. 
 
Voeg hierbij contactnummers, verzekeringsinformatie, accountnummers en andere belangrijke gegevens. Probeer ook zoveel mogelijk te ontdekken over zijn/haar ziekte en eventuele behandelingen die ze nodig hebben.

Hygiëne en incontinentieproducten

Indien uw naaste alleen woont en hij of zij het grootste deel van de tijd voor zichzelf zorgen kan, kunt u toch hun leven gemakkelijker maken door hen te helpen de juiste beschermingsproducten voor te kiezen. Absorberende broekjes van TENA zijn ontworpen als normaal ondergoed en zijn eenvoudig aan te trekken zonder hulp. Ontdek hoe eenvoudig het is om TENA absorberende te gebruiken – .
 
De situatie van elke incontinente persoon is uniek. Gebruik om het juiste product voor met het goede absorptieniveau te vinden de TENA-productzoeker. 
 
Ook kunt u uw naaste helpen door de producten die hij of zij nodig heeft te bestellen en op zijn of haar adres te laten bezorgen. Bestel online op TENA Webshop.

Creëer een lokaal netwerk van contacten waar u terecht kunt

Als u op afstand woont van de persoon die u probeert te helpen, kunt u regelen dat buren, vrienden en familieleden hem of haar regelmatig opzoeken. Dan kunnen zij u op de hoogte houden over hoe het met uw naaste gaat. Ook kunt u opperen een professionele zorgverlener uit de buurt aan te nemen om voor uw naaste te zorgen en hem of haar gezelschap te houden. Wat u ook met hen afspreekt, het is belangrijk dat ze een lokale contactpersoon hebben in geval van nood. 

Kijk regelmatig hoe het gaat en houd contact

Natuurlijk is het goed om uw naaste zelf te bezoeken, zo vaak als dat lukt. Dan kunt u uit de eerste hand achter hun fysieke, emotionele en financiële behoeften komen. Wanneer u niet in de gelegenheid bent om op bezoek te komen, kunnen smartphones, tablets en het internet u helpen om met elkaar verbonden te blijven. 
Skype, WhatsApp, Viber, Facebook Messenger en FaceTime zijn goede manieren om contact te houden. 
 
Als uw naaste een mobiele telefoon heeft, is het een goed idee om belangrijke telefoonnummers hierin op te slaan.
 
Ook is het raadzaam om de handige telefoonaanpassingen te bekijken die beschikbaar zijn voor ouderen, bijvoorbeeld spraakopdrachten, grotere knoppen en compatibiliteit met gehoortoestellen. 

Wees voorbereid op noodgevallen

Probeer vooruit te denken en vraag u af wat u zou doen als uw naaste een noodgeval had. Het is goed om een briefje met lokale contacten bij de hand te hebben die op korte termijn beschikbaar zijn.
 
Misschien kunt u een noodarmband aanschaffen die ze kunnen dragen, als ze daarmee instemmen. Deze apparaten worden met een druk op een knop geactiveerd om u of een lokale verzorgende in geval van nood te waarschuwen. 

Professionele hulp vinden

Het kan heel nuttig zijn om een professionele zorgverlener aan te nemen die maaltijden, persoonlijke verzorging en andere diensten kan verstrekken aan uw naaste. Een geriatrische zorgverlener of maatschappelijk werker kan ook voor uw naaste zorgen.