Een vrouw helpt een tienermeisje met speciale behoeften.

Wat is de definitie van een mantelzorger?

Een mantelzorger is iemand die de basiszorgtaken voor een ander op zich neemt.

Iedereen die zorgt voor een andere persoon die door een ziekte, handicap, psychische aandoening of een ander probleem niet zonder ondersteuning kan, is mantelzorger.

Veel mensen zien zichzelf niet als mantelzorger en het duurt vaak jaren voordat mensen zichzelf erkennen als mantelzorger, omdat mantelzorg voor verschillende mensen verschillende dingen betekent.

Als u regelmatig onbetaald ondersteuning biedt aan een naaste die hulp nodig heeft bij eenvoudige taken zoals koken, zichzelf aankleden of douchen, dan bent u hun mantelzorger.

Sommige mensen bevinden zich vrij plotseling in de rol. Wat uw situatie ook is, we hebben veel advies en middelen om u te helpen bij het navigeren door de uitdagingen die u te wachten staan als nieuwe mantelzorger. Hier gaan we in op wat het betekent om mantelzorger te zijn.

Onbetaalde versus professionele verzorgenden, wat is het verschil?

Een verzorgende is iemand die een ander helpt met de basiszorgtaken. Zorg en ondersteuning kunnen variëren van het helpen van iemand met mobiliteit tot het helpen bij het aankleden of helpen met hun persoonlijke hygiëne.

Verzorgenden kunnen betaald of onbetaald zijn. Een onbetaalde verzorgende kan een mantelzorger zijn, zoals een partner, vriend(in) of buur. De regeling kan tijdelijk of permanent zijn. Ze kunnen ook voor iemand zorgen vanwege de ontwikkeling van een ziekte, handicap of een psychisch probleem, bijvoorbeeld een dochter die zorgt voor haar bejaarde vader met de ziekte van Alzheimer. Vrijwillige verzorgenden zorgen ook onbetaald en vrijwillig voor mensen; vaak kennen ze de persoon voor wie ze zorgen echter niet voordat ze voor hen gaan zorgen.

De term professionele zorgverlener dekt een verscheidenheid aan betaalde beroepen in de zorg. Deze omvatten ouderenzorg, begeleidende zorg, gehandicaptenzorg, thuiszorg en persoonlijke verzorgers.

Een vrouw van middelbare leeftijd in haar huis.

De wereldwijde staat van mantelzorg

Nieuw onderzoek1 van TENA onthult dat hoewel mantelzorg over de hele wereld steeds gebruikelijker wordt, de samenleving de omvang en bijdrage van mantelzorgers nog moet inzien:

  • Meer mensen worden mantelzorger: naar schatting zal dit de komende jaren met 25-50% toenemen
  • 55% van de mensen zegt dat ze moeite zouden hebben om de zorg in evenwicht te brengen met hun dagelijks leven en werk
  • 1 op de 4 mensen denkt niet te weten wat ze moeten doen als ze voor een naaste moeten zorgen
  • 2 op de 5 mensen weten niet waar ze ondersteuning kunnen vinden als ze mantelzorger worden

Zorgen voor iemand die een beetje hulp nodig heeft

Zelfs als uw naaste geen mobiliteitsproblemen heeft en een groot deel van zijn of haar dagelijkse routine zelfstandig uitvoert, kan hij/zij toch een beetje hulp nodig hebben om eenvoudige dagelijkse taken uit te voeren. Hier zijn enkele voorbeelden van typische taken en verantwoordelijkheden voor mantelzorgers:

Boodschappen doen

Uw naaste die minder hulpbehoevend is, heeft misschien slechts een beetje hulp nodig bij eenvoudige dingen, zoals het halen van de boodschappen in de supermarkt of het kopen van bij de apotheek.

Ze veilig helpen houden

De persoon voor wie u zorgt kan vrij onafhankelijk zijn en niet veel hulp nodig hebben. Het is wel belangrijk om te beseffen dat botten van oudere mensen kwetsbaar zijn. Zelfs een klein ongeluk of een val kan hen verwonden en ertoe leiden dat ze de dagelijkse dingen niet meer zelf kunnen doen. Om hen te helpen ongelukken te voorkomen, moet u proberen hun huis zo veilig mogelijk te maken voor hen om zich in te verplaatsen. Lees hier meer over in onze sectie TENA Veiligheid in huis.

Ze gezelschap bieden

Zelfs op latere leeftijd houden we ervan als onze hand wordt vastgehouden, er over onze rug wordt gewreven of we warm worden omhelsd. Als mantelzorger is het een groot deel van uw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de persoon voor wie u zorgt zich gewaardeerd en verbonden voelt.

Ze helpen met veeleisende huishoudelijke taken

Mensen die minder hulpbehoevend zijn, zijn meestal prima in staat om dagelijkse taken in huis uit te voeren, zoals het afnemen van oppervlakken. Het kan echter nodig zijn om ze te helpen met taken die meer fysieke inspanning vereisen, zoals onderhoud van de tuin, hoge planken opruimen en de badkamer grondig schoonmaken.

Zorgen voor iemand die meer ondersteuning nodig heeft

Soms hebben onze naasten wat meer praktische ondersteuning en zorg nodig, misschien vanwege een aanhoudende ziekte of handicap. Hier zijn een paar voorbeelden van zorgtaken en verantwoordelijkheden voor mensen die middelmatig hulpbehoevend zijn:

Ze helpen met een voedzaam dieet

Mogelijk moet u uw naaste ondersteunen door ervoor te zorgen dat ze goede, voedzame maaltijden eten. Dit kan meer inhouden dan alleen voedselbereiding, aangezien maaltijden om meer gaan dan alleen voeding. Dit is ook een tijd voor sociale interacties, praten, verhalen delen en lachen. Nodig anders eens meer naasten of vrienden uit om met jullie beiden te komen eten! Socialiseren helpt de persoon zich verbonden te voelen.

Let op vochtinname

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de persoon voor wie u zorgt voldoende gehydrateerd is. Te geconcentreerde urine kan de blaas irriteren, en uitdroging brengt het risico op een lage bloeddruk en een hoger risico op vallen met zich mee. De waarschuwingssignalen van uitdroging zijn donker gekleurde urine, een kleine hoeveelheid urine, droge mond, droge huid en zich moe of duizelig voelen. Moedig uw naaste aan om te drinken wanneer ze dorst hebben. Zorg ervoor dat ze tijdens de maaltijden drinken, bied aan om samen iets te drinken en bereid voedsel voor ze met een hoog vochtgehalte (zoals soep, pudding of fruit, zoals meloen).

Als uw naaste 's nachts vaak moet plassen, probeer dan 2-4 uur voor het slapen gaan de vochtinname te beperken.

Goede hygiëne aanmoedigen

Persoonlijke hygiëne is belangrijk in elke dagelijkse routine. Misschien kan de persoon voor wie u zorgt voor zichzelf zorgen en zich wassen zonder uw hulp, of met een beetje hulp van u. Als dat zo is, dan is dat mooi. Probeer uw naaste aan te moedigen om zichzelf te blijven wassen, onafhankelijk, voor zo lang als hij/zij kan. U kunt echter wel van tijd tot tijd controleren of uw naaste uw hulp nodig heeft.

Ze helpen met huidverzorging

Onze huid veroudert ook naarmate we ouder worden. De huid wordt kwetsbaar en droog. Oudere mensen hebben een speciale hygiëneroutine nodig die ontworpen is voor hun gevoelige huid. Door een droge huid te krabben kan de huidbarrière worden verstoord, wat tot infecties kan leiden. Daarom is het een goed idee om uw oudere naasten aan te moedigen of te helpen om het hele lichaam te hydrateren als onderdeel van hun dagelijkse routine. Het gebruik van een gevoelige vochtinbrengende crème verzacht de droge huid en behoudt de natuurlijke pH.

Zorgen voor iemand met ernstige behoeften

Veel mensen over de hele wereld zorgen voor een naaste met ernstige of aanzienlijke behoeften. Bijvoorbeeld: u moet tijdelijk aanzienlijke hulp bieden aan een naaste na een beroerte of hartaanval, of permanente zorg als deze gehandicapt is of een aandoening als dementie of de ziekte van Alzheimer heeft. Vaak is het nodig om een zorgplan op te stellen om ervoor te zorgen dat ze volledig ondersteund worden. Hier zijn enkele voorbeelden van aanzienlijke taken en verantwoordelijkheden voor mantelzorgers:

Ze helpen met mobiliteit

Kan de persoon voor wie u zorgt niet opstaan en zijn of haar eigen gewicht niet dragen? Brengen ze de meeste tijd in bed door? Hebben ze uw hulp nodig bij het aankleden en wassen? Als ze aan een van die beschrijvingen voldoen, betekent dit dat ze veel hulp nodig hebben bij hun mobiliteit. De persoon voor wie u zorgt, heeft mogelijk hulp nodig met uit bed komen. Uw naaste optillen en verplaatsen kan heel zwaar zijn voor uw rug. Als dit op u van toepassing is, loont het de moeite om onze praktische tips over veilige ergonomie in huis te bekijken. Door uw naaste te helpen in goede conditie te blijven door hen te helpen de nodige lichaamsbeweging te krijgen, zal het hen helpen om hun onafhankelijkheid zo lang mogelijk te behouden.

Ze helpen met continentiezorg

is een uitdagend aspect voor mantelzorgers, maar u staat er niet alleen voor. Er is hulp beschikbaar uit vele bronnen, waaronder TENA. Uw huisarts is een goed startpunt voor een verwijzing naar uw plaatselijke continentiedienst voor beoordeling, beheer en advies. U kunt ook onze hygiënegids raadplegen voor gedetailleerde informatie over persoonlijke verzorging en continentiezorg.

Assisteren bij perineale huidverzorging

Als uw naaste last heeft van incontinentie, is het essentieel om ze de juiste beschermende te geven, ze te helpen bij het verschonen van en ontlasting snel te verwijderen van bij een lekkage. Zachte perineale huidverzorging helpt de kwetsbare huid te beschermen tegen irritatie en infectie. Het is belangrijk dat u een strikte hygiëneroutine volgt die is ontworpen om de gevoelige perineale huid gezond te houden. Hierdoor voelen ze zich schoon, comfortabel en fris, terwijl ook de gezondheid van de huid wordt behouden, wat goed is voor hun zelfvertrouwen. Lees voor meer advies ons artikel over het voorkomen van incontinentiegerelateerde huidirritatie.

Gerelateerde artikelen

Bronnen

1) TENA wereldwijd onderzoek naar houdingen en bewustzijn ten opzichte van mantelzorg onder de algemene bevolking. Juli 2022 Polen, Canada, Frankrijk, VK, VS. In elk land zijn meer dan 1000 mannen en vrouwen (18+) geïnterviewd.