Veiligheid in huis voor ouderen

Een veilig thuis voor ouderen

Als verzorger van uw naaste bent u degene, meer dan wie ook, die hen kan helpen mobiel te blijven. En dat is belangrijk omdat mobiliteit ervoor zorgt dat ze kunnen genieten van meer onafhankelijkheid.
 
Wanneer u tijd met hen doorbrengt in hun of uw huis kunt u risico’s ontdekken en ongelukken voorkomen die een risico kunnen vormen voor hun mobiliteit. Zo kunt u dit het best aanpakken. 
 
Ten eerste, bedenk of ze last hebben van een van onderstaande zaken:
  • Mobiliteitsproblemen
  • Balansproblemen
  • Verminderde motorische vaardigheden
  • Problemen met het gezichtsvermogen
  • Dementie, verwardheid of andere geestelijke beperkingen
Als uw naaste last heeft van een van de bovenstaande zaken, stel u dan eens voor dat u hem of haar bent. Probeer eens door hun huis te bewegen zoals zij dat zouden doen. Controleer de vloer, het tapijt en de vloerkleden – zijn deze glad? Beklim de trappen die uw naaste mogelijk gebruikt. Vraag u af of hun schoenen of pantoffels genoeg grip zouden hebben. Is de trapleuning stevig? Is het eenvoudig voor hen om naar het toilet te gaan? En kan hij of zij veilig in en uit het bad of de douche stappen?  

Het belangrijkste gevaar

Het grootste gevaar voor de mobiliteit van een oudere is vallen. Een val kan al gauw leiden tot gebroken botten, kneuzingen en de voortdurende angst om opnieuw te vallen. Oudere botten breken sneller dan die van jongere mensen en ze genezen minder snel en niet zo volledig. Een val is een veelvoorkomende oorzaak van ernstige verwondingen, vooral als het gebeurt in de keuken of op de trap, dus doe uw uiterste best om dit te voorkomen. Als uw naaste zijn of haar mobiliteit verliest wordt een groot probleem. Dit is omdat ze dan misschien niet meer zelf naar het toilet kunnen gaan.

Wat kan je doen?

Breng aanpassingen aan in hun huis om het risico dat uw naaste valt tot een minimum te beperken. Koop en installeer passende producten en voorzieningen, zodat hij of zij comfortabel en veilig in huis kan blijven bewegen.