Mijn naaste heeft veel hulp nodig

De manier waarop u voor uw naaste zorgt, hangt af van hun fysieke gesteldheid en hoeveel steun ze van u nodig hebben.
 
Kunnen ze niet zelf opstaan en hun eigen gewicht dragen? Brengen ze de meeste tijd in bed door? En hebben ze uw hulp nodig bij het aankleden en wassen? Als een van deze omschrijvingen bij uw naaste past, dan is deze sectie voor u. Hier krijgt u praktische tips over hoe u beter voor uw naaste kunt zorgen.

Goede hygiëne

Een van de belangrijkste dingen die u kunt doen voor de gezondheid en het comfort van uw naaste, is hen helpen met hun persoonlijke hygiëne. Dit is een zeer persoonlijk gebied van zorg, en sommige verzorgenden vinden het aan het begin ongemakkelijk. Hoewel het misschien een uitdaging kan zijn, levert dit soort hulp de meest waardevolle momenten in uw verzorging op. Het kan zelfs de band tussen u beiden versterken. 

Huidverzorging voor ouderen

Zoals u wel weet, veroudert onze huid ook naarmate we ouder worden. De huid wordt heel kwetsbaar. Daarom hebben oudere mensen een speciale hygiëneroutine nodig die ontworpen is voor hun gevoelige huid. Dit is vooral belangrijk wanneer ze last hebben van , omdat urine en ontlasting de huid irriteren en beschadigen. Milde reiniging en bescherming helpen huidirritatie en infectie voorkomen. Ook is het kalmerend en geeft het uw naaste een schoon, comfortabel, fris en gezond gevoel. Dit kan een goede uitwerking hebben op hun zelfvertrouwen. 
 
Bij huidverzorging moet rekening worden gehouden met drie stappen: reinigen, herstellen en beschermen. Het assortiment TENA-huidverzorging kan u hierbij helpen. Deze producten zijn speciaal ontworpen voor de kwetsbare, oudere huid.

Huidbeschadiging en doorligwonden

Zoals eerder gezegd, is het een goed idee om de huid van ouderen te beschermen tegen urine en ontlasting, wat behoorlijk lastig kan zijn. Controleer elke dag tijdens het verschonen de gezondheid van de huid van uw naaste. Als u tekenen van beschadiging ziet, kunt u maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat het niet erger wordt. Zie voor praktische tips over hoe u voor de huid van een incontinent persoon kunt zorgen Incontinentie en hygiëne.
 
Het kan zo zijn dat de persoon voor wie u zorgt voor lange periodes in bed ligt, en niet in staat is om regelmatig van positie te veranderen. Hun huid loopt dan het risico op beschadiging, doorligwonden en zweren. U kunt dit voorkomen door uw naaste te helpen vaak en regelmatig van positie te veranderen. Zie het als een eenvoudige dagelijkse lichaamsoefening. Dit kan ook een goed moment tijd om hen een korte massage te geven, om hen te verkwikken en de druk van het in bed liggen te verlichten. Raadpleeg uw arts om meer te weten te komen over het voorkomen van doorligwonden.

Incontinentieproducten

Brengt de persoon voor wie u zorgt de meeste tijd in bed door? En is hij/zij incontinent? Als dit het geval is, kunt u het beste speciale bescherming voor gebruiken, zoals traditionele of producten met een heupband. Deze beschermen tegen middelmatig tot zwaar urineverlies.
 
Gebruik de TENA-productkiezer om het juiste product voor ongewenst urineverlies met het goede absorptieniveau te vinden voor uw naaste.

Veilig in en uit bed komen

De persoon voor wie u zorgt, heeft mogelijk hulp nodig met uit bed komen. Uw naaste optillen en verplaatsen kan heel zwaar zijn voor uw rug. U kunt de kans op blessures aan bijvoorbeeld uw rug, beperken door technieken om veilig te tillen. Het is belangrijk om in alle fasen van zorgverlening aan ergonomie te denken.

Bewegen

Als uw naaste zelf uit de voeten kan, misschien met ondersteuning, is het goed om hen te helpen dit te doen. Door regelmatig te bewegen blijven hun spieren fit en voelen ze zich beter. Voordat u dit doet is het echter belangrijk om ervoor te zorgen dat hun huis een veilige plek is om in te bewegen.

Goed dieet en vochtinname

Uw naaste is mogelijk geneigd om minder te drinken zodat hij of zij niet zo vaak naar het toilet hoeft. Dit kan echter voor problemen zorgen. Het kan hun urine geconcentreerder maken en tot gezondheidsrisico’s leiden. Probeer hen aan te moedigen om normaal te drinken. 
 
Maaltijden vormen ook een belangrijke overweging. Het is goed te onthouden dat een maaltijd om meer dan alleen voeding draait. Het is ook een sociale gelegenheid – iets dat u en uw naaste samen kunnen doen. Misschien kunt u er nog andere familieleden en vrienden bij betrekken om samen te eten, verhalen te delen en te lachen. Uw gezelschap is goed voor de gezondheid en het humeur van uw naaste. 

Zich verbonden voelen met anderen

Ongeacht onze leeftijd vinden we het allemaal prettig als onze hand wordt vastgehouden, er over onze rug wordt gewreven of we warm worden omhelsd. Verbonden zijn met familieleden of vrienden voelt gewoon goed. Wanneer iemand het grootste deel van de tijd alleen doorbrengt, worden deze gevoelens nog belangrijker.
 
Ervaren verzorgenden vertellen dat zelfs kleine activiteiten en dingen samendoen, de dag van de persoon die u verzorgt, kunnen opfleuren.

Aarzel niet om hulp te vragen

Bij gesprekken met ervaren verzorgenden is het eerste dat zij adviseren altijd om hulp en ondersteuning te zoeken bij anderen. Dit kan gaan om gezinsleden, vrienden of maatschappelijke dienstverlening.