Ouder worden en onze geest

Vergeetachtig worden

Is de oudere voor wie u zorgt vergeetachtig aan het worden – misschien zelfs verward en onredelijk? Gelukkig zijn er veel dingen die u kunt doen om hen te helpen en ondersteunen. 
 
Om u te helpen voor uw naaste te zorgen, is het goed om hun algemene geestelijke gezondheid te begrijpen. Afhankelijk van hoe bewust ze zich zijn van hun omgeving, is uw zorg misschien niet zo eenvoudig als u had gehoopt. Als ze dementie of de ziekte van Alzheimer hebben wilt u misschien dat iemand u helpt met hen verschonen en wassen.
 
Hieronder staan een aantal tips voor hoe u een naaste kunt helpen die niet meer duidelijk kan denken of zich niet meer duidelijk kan uitdrukken.
Tekenen herkennen
De persoon voor wie u zorg draagt, kan tekenen vertonen dat hij of zij naar het toilet moet. Het kan zijn dat hij of zij gaat zitten draaien, aan zijn of haar kleren gaat trekken of opstaat. Probeer hier goed op te letten en doe het regelmatig. Raak bekend met hun gedrag zodat u het kan herkennen wanneer ze uw hulp nodig hebben.
Vaste gewoontes aannemen
Het is belangrijk om voorbereid te zijn op wanneer uw naaste naar het toilet moet. Hierdoor blijven ze kalm en comfortabel en wordt uw rol als verzorgende gemakkelijker. Een goed begin is het hebben van de juiste incontinentieproducten. Het is ook goed om hem of haar aan te moedigen om een vaste toiletroutine te vormen. Door te herkennen wanneer ze moeten gaan, helpt u hen om hun zelfvertrouwen te behouden.
Vooruitplannen
Door de juiste producten bij de hand te houden, wordt uw verzorgingsrol veel eenvoudiger. Als u goed voorbereid bent, is het gemakkelijker om uw naaste te helpen zich schoon en comfortabel te voelen. Door een tas met incontinentieproducten, , afsluitbare zakjes en schone kleren te hebben, kunt u uw naaste altijd helpen wanneer dat nodig is. Als u een dagje uit gaat met uw naaste, denk er dan aan om vooraf te plannen welk toilet ze kunnen gebruiken of waar u hen kunt verschonen en wassen.
Hulp bieden
Als uw naaste een vergevorderde vorm van heeft, kunt u hen helpen wanneer ze naar het toilet moeten. Moedig hen aan om met uw hulp naar het toilet te gaan. Maak een beoordeling en probeer te ontdekken wat de beste tijden zijn om naar het toilet te gaan, zodat uw naaste kan gaan wanneer het nodig is. Wanneer u deze tijden hebt vastgesteld, volg deze planning dan en ga elke dag op dezelfde tijden met hen naar het toilet.
 
Dit kan hen helpen regelmatige gewoontes op te bouwen en incontinentiesituaties te voorkomen.