ontlastingsincontinentie – tijd om het erover te hebben

Veel mensen vertellen hun arts of verzorgende niet over hun problemen met . In plaats daarvan noemen ze klachten zoals jeuk of andere continentiegerelateerde kwesties die makkelijker zijn om over te praten. Als u in een verzorgende positie bent, kan het goed zijn om dat in uw achterhoofd te houden. In dit artikel leggen we uit wat van ontlasting is en bespreken we enkele van de meest voorkomende oorzaken en behandelwijzen.   

Incontinentie van ontlasting in het kort

van ontlasting, ook wel genoemd, is het ongewilde verlies van ontlasting. Om te zorgen dat de darmen goed werken er geen ontlasting lekt, werken de zenuwen en spieren in het rectum en de anus samen binnen een complex systeem. Wanneer dat systeem verstoord wordt treedt er ontlastingsincontinentie op. 
 
ontlastingsincontinentie kan ook optreden wegens constipatie of diarree. Daarom is kennis over de consistentie van de ontlasting heel belangrijk voor u als zorgverlener wanneer u iemand behandeld die dit probleem ervaart.

Veelvoorkomende oorzaken

 kan door een aantal zaken worden veroorzaakt, zoals diarree, constipatie of beschadiging van een zenuw of spier. Mensen met een ziekte die het centrale zenuwstelsel beïnvloedt (bijvoorbeeld multiple sclerose (MS), de ziekte van Parkinson, spina bifida, beroerte enz.) hebben vaak last van constipatie of ontlastingsincontinentie. Dit komt doordat de zenuwbanen worden verstoord. Als de zenuwen die de anale kringspier bedienen of die de aanwezigheid van ontlasting aanvoelen beschadigd zijn, kan dit constipatie of ontlastingsincontinentie veroorzaken. 
 
Veel medicijnen kunnen incontinentie van ontlasting veroorzaken omdat ze de darmwerking, de spanning van de sluitspieren of het cognitieve bewustzijn beïnvloeden. ontlastingsincontinentie  kan ook optreden bij inflammatoire ziekten zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Zowel de ziekte van Crohn als colitis ulcerosa veroorzaken diarree, wat kan leiden tot ontlastingsverlies. Bij dunne ontlasting en aandrang in de darmen kan zelfs de sterkste bekkenbodem gaan lekken als er geen toilet in de buurt is.
 
Ook gewoon ziek worden kan van invloed zijn op de continentie. Een ouder persoon met een medische aandoening is mogelijk minder mobiel, cognitief beperkt en/of ervaart een verlies van eetlust en moeite met voldoende drinken. Al deze factoren kunnen het risico op verhogen.

Constipatie

Chronische constipatie kan ervoor zorgen dat er een harde massa van ontlasting wordt gevormd in het rectum, die vervolgens te hard wordt om te kunnen afscheiden. Hierdoor kunnen de spieren van de anus en het rectum uitrekken en verzwakken. Door de verzwakte spieren kan de anale kringspier zich niet goed sluiten, en dit leidt tot verlies van ontlasting. 

Diarree

Ontlastingsverlies tijdens diarree is doorgaans geen teken van chronische , maar het is moeilijker om dunne ontlasting in het rectum te houden dan normale ontlasting. 

Aambeien

Aambeien kunnen verhinderen dat de anus zich volledig sluit, waardoor er ontlasting uit kan lekken.

Hoe wordt ontlastingsincontinentie behandeld?

De behandeling voor hangt af van de onderliggende oorzaak van het probleem, maar het doel is altijd om de stoelgang te reguleren en de nodige veranderingen aan te brengen om te zorgen dat de ontlasting de juiste consistentie krijgt. 

Vermijd constipatie

Kom in beweging, drink veel water en voeg vezelrijk voedsel toe aan het dieet.

Behandel de diarree

Door de oorzaak van de diarree aan te pakken, wat mogelijk veroorzaakt wordt door een darminfectie, kan de soms ook worden opgelost. Controleer bijvoorbeeld de medicatie om te zien hoe deze van invloed is op de stoelgang. Misschien wordt de diarree veroorzaakt door te veel laxeermiddelen.

Versterk de bekkenbodem

De spieren van de bekkenbodem trainen met Kegeloefeningen kan ook van pas komen, net als een goede toilethouding vinden om het legen van de darmen te vergemakkelijken. Chirurgie is een mogelijk alternatief als er geen andere behandelingen werkt.

Vergeet de verzorging van de huid niet

Langdurig contact met enzymen en micro-organismen in ontlasting is een belangrijke risicofactor voor aan gerelateerde dermatitis (ontsteking en/of beschadiging van de huid veroorzaakt door blootstelling aan urine of ontlasting). Ontlasting bevat agressieve enzymen en bijtende stoffen die de huid snel kunnen verslechteren. In geval van ongelukjes moet de ontlasting daarom zo snel mogelijk worden verwijderd. Reinig de huid voorzichtig met de juiste producten voor incontinentiezorg en breng indien nodig een beschermende barrièrecrème aan.
 

Wat kunt u als verzorger doen voor uw patiënt of familielid?

Ondersteun de persoon voor wie u zorgt om ervoor te zorgen dat het probleem wordt aangepakt. Artsen krijgen elke dag te maken met dit soort problemen, en het is belangrijk dat u de juiste diagnose krijgt. Wanneer u weet wat het probleem veroorzaakt is het makkelijker om de juiste behandeling te vinden.
 
Houd ook in gedachten dat mensen verschillend zijn. Iemand die vaak urine of ontlasting verliest heeft mogelijk een ander product nodig dan iemand bij wie de meer verspreid plaatsvindt. Zorg ervoor dat u een product vindt dat goed werkt. Het is enorm belangrijk om een toiletroutine te vinden die werkt, en de ontlasting snel te verwijderen. Zorg voor goede verzorging van de huid en gebruik een barrièrecrème voor extra bescherming.