Over de ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer en uw naaste

Als iemand die u na staat gediagnosticeerd wordt met de ziekte van Alzheimer, heeft u misschien al eens met een arts gepraat, maar het is altijd nuttig om er meer over te weten te komen. Er zijn veel verzorgenden zoals u die online ondersteuning zoeken van professionele Alzheimer-organisaties. Hieronder kunt u informatie vinden van Alzheimer Europe, waardoor u de situatie van uw naaste en zijn of haar gedrag misschien beter kunt begrijpen.

De ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is een neurodegeneratieve ziekte die langzaam en op progressieve wijze hersencellen vernietigt. Het is de meest voorkomende vorm van dementie en ongeveer 60-65% van de mensen met dementie heeft deze vorm. De ziekte is vernoemd naar de Duitse neuroloog Aloïs Alzheimer, die in 1907 de symptomen en de neuropathologische kenmerken van de ziekte als eerste omschreef, zoals amyloïde plaques en knopen in de hersenen. Alzheimer beïnvloedt het geheugen en de cognitieve functie, wat kan leiden tot verwarring, stemmingswisselingen en disoriëntatie van tijd van plaats. Het is niet besmettelijk.
 
Alzheimer wordt het vaakst vastgesteld bij mensen van ouder dan 65 jaar, hoewel de minder voorkomende vroegtijdige vorm van Alzheimer kan voorkomen bij veel jongere mensen.
 
Vroege symptomen, zoals geheugenproblemen en gedeeltelijk verlies van bepaalde cognitieve capaciteiten, kunnen aan het begin onopgemerkt blijven, zowel door de getroffen mensen als hun naasten. Naarmate de ziekte vordert, worden de symptomen echter duidelijker merkbaar en kunnen ze het dagelijkse leven belemmeren. Praktische moeilijkheden met dagelijkse taken zoals aankleden, wassen en naar het toilet gaan, worden geleidelijk ernstiger. Uiteindelijk is het waarschijnlijk dat een persoon met Alzheimer afhankelijk wordt van anderen voor hulp bij dit soort taken.
Alzheimer veroorzaakt een algemene verslechtering van de gezondheid en is terminaal. De meest voorkomende doodsoorzaak is longontsteking, omdat naarmate de ziekte vordert, het immuunsysteem slechter wordt en het lichaamsgewicht van de persoon afneemt, wat het risico op keel- en longontsteking verhoogt.
 
Er is geen genezing bekend maar er wordt over de hele wereld veel onderzoek gedaan binnen de wetenschappelijke gemeenschap.

Belangrijkste kenmerken van de ziekte van Alzheimer

Geheugenverlies, Apraxie-Afasie-Agnosie, communicatie, veranderingen aan persoonlijkheid, veranderingen aan gedrag en fysieke veranderingen zijn allemaal kenmerken van Alzheimer. 
 
Lees meer op Alzheimer-europe.org.