Dementie en incontinentie

Een veelvoorkomend neveneffect

Als uw oudere naaste dementie ontwikkelt, kan hij of zij anders worden dan de persoon die u kende. En nu hebben ze meer dan ooit uw liefde, zorg en begrip nodig, vooral als ze incontinent zijn. 
 
Iets om u op voor te bereiden als uw naaste dementie heeft: mogelijk weten ze het niet wanneer ze naar het toilet moeten. Ze kunnen ongelukjes krijgen, in bed plassen of zich bevuilen. is een veelvoorkomende bijwerking van dementie, en zoals andere verzorgenden hebben opgemerkt, vergt het veel geduld om de beste zorg te kunnen bieden.

Omgaan met hun incontinentie

Hieronder en op de volgende pagina’s kunt u meer te weten komen over zorg voor iemand die dementie en heeft. Dit zal u helpen uw naaste schoon en comfortabel te houden. 
Incontinentieproducten en dementie
Iemand met dementie begrijpt misschien niet waarom hij of zij nog iets anders moet dragen naast gewone kleding en ondergoed. Afhankelijk van de situatie van uw naaste moet u misschien precies uitleggen waarom u wilt dat ze incontinentieverband of -broekjes dragen. Om uw naaste te helpen zich gemakkelijk te voelen, kunt u proberen om op deze producten over te stappen als deel van hun gebruikelijke routine. Naast het gebruik van beschermende producten kan het ook nuttig zijn om bedden, stoelen en ander meubilair te beschermen. Hierdoor wordt de dagelijkse schoonmaak gemakkelijker en blijft de omgeving van uw naaste fris en schoon. Voor meer informatie kunt u onze TENA-incontinentieproducten en hygiëne-accessoires bekijken.
Hoe maakt u het verschonen van kleding gemakkelijker
Wanneer iemand incontinent wordt, moeten ze meestal hun kleding vaker verschonen. Maar als ze ook dementie hebben, kan dit een extra uitdaging vormen en hebben ze mogelijk meer hulp nodig. Om de dingen voor zowel u als uw naaste gemakkelijker te maken, kunt u ervoor proberen te zorgen dat hun kleding eenvoudig te verwisselen is. Kleding met ritssluitingen en klittenband zijn eenvoudiger om mee te werken dan lastige knopen en drukknopen. Als u het verschoningsproces gemakkelijker kunt maken, zal uw naaste zich minder angstig of in verlegenheid gebracht voelen. Vooral als ze zo minder hulp nodig hebben met aan- of uitkleden.
Verandering van dieet
Het kan zo zijn dat een verandering in het dieet de algemene gesteldheid van uw naaste kan verbeteren. Een waarschuwing: Uw naaste kan zich verzetten tegen dergelijke veranderingen, vooral als hij of zij vanwege dementie wel of niet meer van bepaalde soorten eten houdt. Om er zeker van te zijn dat uw naaste een gebalanceerd dieet heeft, is het goed om dergelijke veranderingen met de huisarts of diëtist te bespreken. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw naaste genoeg drinkt. Probeer zijn of haar vochtinname in de gaten te houden om ervoor te zorgen dat deze constant is.
Aanpassingen aan huis

Om het comfort van uw naaste verder te verhogen, kunt u ervoor kiezen om een toiletstoel/commode te plaatsen in de kamer(s) waar hij of zij de meeste tijd doorbrengt. Dit helpt wanneer de persoon moeite heeft het toilet op tijd te bereiken, met name ’s nachts. 

U moet misschien aan hem of haar uitleggen waarom u dit doet. Het is belangrijk om rekening te houden met de gevoelens van uw naaste en de voorgestelde veranderingen met hen te bespreken, omdat ze hier misschien gevoelig tegenover staan.

Medicatie voor blaascontrole
Uw arts kan medicatie voorschrijven die de aandrang tot urineren van de blaas behandelt. Of een middel dat invloed heeft op hoe vaak de blaas het lichaam vertelt dat het op het punt staat te urineren. Dergelijke medicatie vermindert de frequente aandrang tot urineren wanneer uw naaste het toilet niet snel genoeg kan halen.
 
Deze medicaties kunnen bijwerkingen hebben zoals constipatie en een droge mond. Zorg ervoor dat u voldoende informatie over de bijwerkingen heeft zodat u het effect en de bijwerkingen van de medicatie in de gaten kunt houden.
Helpen met wassen

Hygiëne is belangrijk – met name als uw naaste incontinent is. Als iemand dementie heeft, kan hij of zij nalaten zich te wassen, en is er van u meer hulp en meer geduld vereist. 

> Lees hier meer nuttige hygiënetips.