Over dementie

De tekenen van dementie begrijpen

Als iemand die u na staat een hoge leeftijd bereikt, kan hij of zij vergeetachtig worden. Of snel in de war raken. Of niet meer in staat zijn om dingen te doen die ze altijd gemakkelijk konden doen. Deze tekenen kunnen veroorzaakt worden door beginnende dementie, een veelvoorkomende aandoening bij ouderen. Het is belangrijk om dit in gedachten te houden en zoveel mogelijk te weten te komen over hun aandoening. Door een goed begrip te hebben van waar uw naaste iedere dag mee te maken heeft, kunt u zo goed mogelijk voor hem of haar zorgen. Meer informatie over dementie is hieronder te vinden van onze partner Dementia Forum

Wat is dementie?

‘Dementie’ is een algemene term voor een reeks symptomen die worden veroorzaakt door schade aan de hersenen. Het kan op verschillende manieren tot uiting komen, afhankelijk van welke delen van de hersenen getroffen zijn. Normaal gesproken wordt het geheugen van een persoon en het vermogen om alledaagse taken uit te voeren beïnvloed. 
 
Taal, het tijdsbesef van de persoon en oriëntatievermogen zijn de zogenaamde cognitieve capaciteiten die vaak worden aangetast. Zorgen, depressie en gedragsveranderingen kunnen ook deel uitmaken van het ziektepatroon. Door deze symptomen kunnen mensen met dementie moeilijk omgaan met het leven zonder de steun van hun naasten.
 
De term ‘dementie’ omschrijft een reeks symptomen zoals geheugenverlies, stemmingswisselingen en problemen met communicatie en redeneren. Er zijn veel soorten dementie. De meest voorkomende vormen zijn de ziekte van Alzheimer en vasculaire dementie.

Verschillende soorten dementie

Veel vormen van dementie zijn progressief, wat betekent dat de symptomen langzaam opkomen en geleidelijk verergeren. Als u of een naaste moeite met geheugen ervaart of andere veranderingen in denkvaardigheden opmerkt, negeer dit dan niet. Raadpleeg zo snel mogelijk een arts om de oorzaak vast te stellen. Uit professioneel onderzoek kan een behandelbare aandoening blijken. En zelfs als de symptomen dementie suggereren, kan iemand met een vroege diagnose het maximale voordeel halen uit beschikbare behandelingen en mogelijk meedoen aan klinische onderzoeken. Ook biedt het tijd om plannen te maken voor de toekomst.

Ziekten

Dementie is niet een enkele ziekte. Het is een algemene term voor een reeks symptomen die veroorzaakt kunnen worden door verschillende ziekten of soorten beschadiging. We hebben ervoor gekozen ons te richten op de vijf meest voorkomende vormen van dementie, maar we zullen ook een aantal andere vormen kort toelichten.  
 
Ziekte van Alzheimer – De ziekte maakt het steeds moeilijker om te communiceren. Een vroege diagnose is belangrijk.
 
Vasculaire dementie – Vasculaire dementie vordert gewoonlijk in grotere of kleinere trappen als gevolg van een zware of lichte beroerte. 
 
Fronto-temporale dementie – Frontotemporale dementie is een van de primaire degeneratieve ziekten van dementie.
 
Ziekte van Huntington – De ziekte van Huntington is zeer zeldzaam: naar schatting hebben 5 op de 100.000 mensen deze ziekte. 
 
Dementie met Lewy bodies – Dementie met Lewy bodies vormt naar schatting 2-20 procent van alle gevallen van dementie.
 
Gemengde dementie – Gemengde dementie komt voor wanneer de symptomen van meer dan een vorm van dementie tegelijkertijd optreden. 
 
Secundaire ziekten van dementie – Secundaire ziekten van dementie omvatten ongeveer tachtig ziekten en verwondingen, zoals hersentumoren, alcoholmisbruik en verschillende aandoeningen.
 
Ziekte van Parkinson – De ziekte van Parkinson wordt veroorzaakt door een tekort aan de neurotransmitter dopamine en omvat 1,2-3 procent van alle gevallen van dementie.

Leven met dementie

Gediagnostiseerd worden met een ziekte van dementie zal schokkend zijn voor u en uw familieleden, en u hebt hierdoor waarschijnlijk veel emoties ervaren. Het is echter belangrijk om te realiseren dat het leven nog lang niet voorbij is. Het leven draait om mogelijkheden en uitdagingen, zelfs in moeilijke situaties. 
 
Lees meer op dementiaforum.org.