Mijn naaste heeft weinig hulp nodig

Wat u moet doen om voor een naaste te zorgen en hem of haar de juiste mate van ondersteuning te bieden hangt af van hun fysieke gesteldheid. Als ze zelf uit de voeten kunnen en hun dagelijkse routines zo goed als onafhankelijk of met slechts een beetje hulp kunnen doen, lees dan verder. Hier krijgt u praktische tips over hoe u hen de beste zorg kunt bieden.

Aanmoedigen tot goede hygiëne

Persoonlijke hygiëne is een belangrijke dagelijkse routine. Misschien kan uw naaste voor zichzelf zorgen en zich zonder uw hulp wassen. Of met een beetje hulp van u. Als dat zo is, dan is dat mooi. Probeer uw naaste aan te moedigen om zichzelf te blijven wassen, onafhankelijk, voor zo lang als hij/zij kan. U kunt echter wel van tijd tot tijd controleren of uw naaste uw hulp nodig heeft.

Oudere huid heeft speciale verzorging nodig

U heeft waarschijnlijk gemerkt dat wanneer we ouder worden, onze huid ook veroudert. De huid wordt heel kwetsbaar. Daarom hebben oudere mensen een speciale hygiëneroutine nodig die ontworpen is voor hun gevoelige huid. Dit is vooral belangrijk wanneer ze incontinent zijn, omdat urine en ontlasting de huid irriteren en beschadigen. Milde reiniging en bescherming helpen huidirritatie en infectie te voorkomen. Daarom is het goed als uw naaste een hygiëneroutine volgt die ontworpen is voor zijn of haar gevoelige huid. Hierdoor voelen ze zich schoon, comfortabel, fris en gezond, wat goed is voor hun zelfvertrouwen. 
 
Huidverzorging is er in 3 categorieën die elkaar aanvullen: reinigen, herstellen en beschermen. Bekijk het assortiment TENA-huidverzorging speciaal voor de kwetsbare, oudere huid.

Incontinentieproducten

Als uw naaste zichzelf kan aan- en uitkleden, kunnen ze waarschijnlijk ook zelf omgaan met incontinentiebescherming. Vooral als ze een eenvoudig te gebruiken product dragen, zoals wegwerpbroekjes. TENA Pants zijn net zo gemakkelijk om aan te trekken als normaal ondergoed. Ze helpen uw naaste onafhankelijk te zijn en hun waardigheid te behouden. Tegelijkertijd bieden ze betrouwbare bescherming tegen doorlekken.  
 
Gebruik de TENA-productkiezer om het juiste product voor te vinden met het juiste absorptieniveau voor uw naaste. 
 
Zie TENA-producten om meer te weten te komen over het assortiment van TENA.

Zorgen voor veiligheid

Uw naaste is misschien vrij onafhankelijk en heeft niet veel hulp nodig. Het is belangrijk om te beseffen dat botten van oudere mensen kwetsbaar zijn. Zelfs een klein ongeluk of een val kan hen verwonden en ertoe leiden dat ze de dagelijkse dingen niet meer zelf kunnen doen. Maak hun/uw huis zo veilig mogelijk, om hen te helpen ongelukken te voorkomen.

Helpen met hun dieet en vochtinname

Uw naaste drinkt misschien minder, omdat hij of zij bang is om vaker naar het toilet te moeten gaan. Maar hierdoor kan hun urine geconcentreerder worden. En dit kan het risico op gezondheidsproblemen vergroten. Probeer uw naaste daarom aan te moedigen om normaal te blijven drinken.
 
U kunt ook helpen ervoor te zorgen dat ze een goed, gezond dieet volgen door samen met hen te eten. Maaltijden draaien echter niet alleen om voeding. Dit is ook een tijd voor sociale interacties, praten, verhalen delen en lachen. Nodig anders eens meer familieleden of vrienden uit om met jullie beiden te komen eten! Sociale interacties helpen ervoor te zorgen dat uw naaste zich verbonden voelt: een belangrijk aspect van hun leven, waarover we hieronder meer vertellen.  

Zich verbonden voelen met anderen

Zelfs op latere leeftijd houden we ervan als onze hand wordt vastgehouden, er over onze rug wordt gewreven of we warm worden omhelsd. Dit wordt nog belangrijker wanneer we de meeste tijd alleen doorbrengen. 
 
Ervaren verzorgenden stellen dat kleine dingen samendoen, zelfs activiteiten die triviaal lijken, kan helpen om de dag van uw naaste op te fleuren.

Vind mensen om u te ondersteunen

Ervaren verzorgenden adviseren om anderen te vinden om u te helpen voor uw naaste te zorgen. Dit kan gaan om gezinsleden, vrienden of maatschappelijke dienstverlening. Wees open over uw situatie en vraag om hulp als dat nodig is.