Verklarende woordenlijst

Verklarende woordenlijst van terminologie rondom incontinentiezorg

Als uw arts of apotheker een term gebruikt waarmee u niet bekend bent, of als u iets op een verpakking leest dat u nog niet eerder hebt gezien, lees dan onze verklarende woordenlijst door voor een handige uitleg.

Aandrangincontinentie

Dit is het meest voorkomende type bij mannen en staat ook bekend als een overactieve blaas met ongewenst urineverlies. U ervaart een plotselinge aandrang tot urineren en de blaas geeft onvrijwillig urine vrij. Dit gevoel van aandrang maakt het moeilijk om het toilet op tijd te bereiken, en kan leiden tot regelmatig verlies van kleine hoeveelheden of volledige leging van de blaas. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals een vergrote prostaat, een urineweginfectie, het drinken van koffie of energiedrankjes, blaasstenen, kwetsbaar slijmvlies na de menopauze, gynaecologische aandoeningen zoals prolaps of een tumor in de eierstok, en constipatie.

Bekkenbodemoefeningen

Dit zijn oefeningen die te maken hebben met het samenknijpen en ontspannen van de bekkenbodemspieren. Deze oefeningen zijn bedoeld om de spieren te versterken en een hogere sluitingsdruk van de urinebuis mogelijk te maken.

Bekkenbodemspieren

De bekkenbodemspieren vormen een brede band tussen uw benen, van het schaambeen aan de voorkant tot de onderkant van de ruggengraat aan de achterkant. Om continent te blijven, hebben we ondersteuning nodig van de bekkenbodemspieren. Deze belangrijke spieren dragen bij aan continentie van urine en ontlasting.

Broekjes

We gebruiken het woord broekjes om incontinentie-ondergoed voor mannen en vrouwen aan te duiden. TENA® broekjes worden aan- en uitgetrokken en gedragen als normaal ondergoed. Ze bieden bescherming voor gemiddelde tot zware incontinentie.

Doekjes

TENA® vochtige doekjes en washandjes zijn speciaal ontworpen voor volwassenen. Ze worden gebruikt om de huid mild te reinigen en verzachten.

Enuresis

Enuresis (ook bekend als bedplassen) is het ongewenste verlies van urine in bed. Als dit ’s nachts plaatsvindt wanneer de persoon slaapt, wordt dit enuresis nocturna genoemd.

Flex

Hier is ‘flex’ speciaal ontworpen om te beschermen tegen incontinentie. TENA® flex voor mannen en vrouwen zijn ideaal om zorg te kunnen bieden aan een naaste. Deze worden stevig bevestigd met strips en kunnen eenvoudig worden verwijderd. Incontinentiebroekjes worden ook wel verband voor volwassenen genoemd en bieden maximale absorptie voor bescherming bij zware incontinentie.

Functionele incontinentie

Dit is het onvermogen om het toilet op tijd te bereiken vanwege moeilijkheden die veroorzaakt zijn door lichamelijke of geestelijke aandoeningen. 

Gemengde incontinentie

Dit gaat vrij letterlijk om gemengde symptomen. Het is gewoonlijk een combinatie van stressincontinentie (zie hieronder) en aandrangincontinentie (zie hieronder). Als u beide soorten ervaart, vormt een van de vormen gewoonlijk een groter probleem dan de andere. Als dat het geval is, richt u dan eerst op het symptoom dat vaker aanwezig is.

Incontinentie

Ongewenst verlies van urine en/of ontlasting.

Incontinentieverbanden

Ontworpen voor zeer licht tot zwaar urineverlies en vrouwelijke incontinentiebehoeften. De meeste soorten incontinentieverband van TENA® zijn apart verpakt en hebben een plakstrip om ze te kunnen dragen in normaal ondergoed.

Inlegkruisjes

Dit is het kleinste, dunste soort incontinentieverband dat beschikbaar is. TENA® inlegkruisjes voor incontinentie bieden bescherming voor zeer licht ongewenst urineverlies en zijn bedoeld voor dagelijkse frisheid.

Menopauze

De periode waarin menstruele activiteit definitief wordt stopgezet.

Mictie

Het urineren (ontdoen van urine of het laten lopen van urine).

Neurologische blaasstoornissen

Beschadiging aan de zenuwen als gevolg van ziekte kan invloed hebben op de manier waarop de hersenen en de blaas communiceren. Dit resulteert in onvermogen om de blaas te beheersen of om deze in zijn geheel te legen.

Onderlegger

Een onderlegger is groot, absorberende mat. Ze zijn ontworpen om het oppervlak te beschermen waar mensen zitten of liggen, zoals bedden, stoelen en meubels. Onderleggers van TENA® zijn beschikbaar in verscheidene maten en stijlen.

Ongewenst urineverlies

Ook bekend als zwakte van de blaas of urine-incontinentie. Het betekent dat iemand moeite heeft om zijn of haar blaas te beheersen. Dit kan leiden tot ongewenst urineverlies.

Ontlastingsincontinentie

Dit type incontinentie betreft het ongewenste verlies van ontlasting.

Overloopincontinentie

Dit gaat om een constante of onderbroken urinestroom, veelal veroorzaakt door een obstructie of zenuwbeschadiging. Overloopincontinentie treedt op wanneer de blaas niet volledig geleegd kan worden en dan vol raakt met overgebleven urine.

Postmictie nadruppelen

Dit is wanneer de blaas (urinebuis) niet helemaal leeg is en nog door blijft druppelen na het urineren. Dit komt ook vaak voor samen met verzwakte bekkenbodemspieren.

Prostaat

Een klier in het mannelijke lichaam die aan de basis van de blaas ligt en de urinebuis omringt. Het produceert een vloeistof tijdens ejaculatie. Bij oudere mannen wordt de prostaat soms groter en dit kan leiden tot een blokkering van de urinebuis. Een symptoom hiervan is een zwakke urinestraal.

Slip/Flex voor volwassenen

TENA® verwijst naar ‘slips’ of ‘flex’ voor volwassenen. Deze worden stevig bevestigd met strips en kunnen eenvoudig worden verwijderd.

Stressincontinentie

Incontinentie die optreedt bij plotselinge fysieke inspanning zoals hoesten, niezen, lachen, lichaamsbeweging of zwaar tillen. Het gaat veelal om een kleine hoeveelheid urine en heeft meestal te maken met verzwakking van de bekkenbodemspieren.

Ultra Thin

TENA® Ultra Dun incontinentieverband is speciaal ontworpen met het oog op discretie. Het heeft een dunner profiel en biedt toch dezelfde mate van bescherming als normaal incontinentieverband.

Verband- en broekjes systeem

Tweedelig verband- en Pants systeem voor incontinentie, bedoeld om samen te dragen. Het incontinentieverband biedt een discretere, nauwe pasvorm in combinatie met TENA®​​ fixatiebroekjes, die wegwerpbaar zijn of meermaals kunnen worden gebruikt. Ze zijn bedoeld voor gemiddelde tot zware incontinentiebescherming.

Verbanden

Dit is incontinentieverband dat speciaal is ontworpen voor mannen. TENA® verband is gevormd naar de vormen van het mannelijke lichaam voor een goede, stevige pasvorm. Het wordt bevestigd met een plakstrip. Ze moeten in aansluitend mannenonderbroek gedragen worden. Het best voor lichte tot gemiddelde incontinentie bij mannen.