Mijn naaste heeft geen goede geestelijke gezondheid

De mate van ondersteuning die uw naaste nodig heeft, hangt af van zijn of haar geestelijke gezondheid en fysieke gesteldheid.
 
Misschien heeft u gemerkt dat ze sommige dingen niet meer zo goed kunnen als voorheen. Misschien vergeten ze bijvoorbeeld dingen. Of lukt het hen niet altijd om op tijd naar het toilet te gaan. Of hebben ze zware stemmingswisselingen. Als uw naaste deze symptomen vertoont, dan is dit onderdeel voor u. Hier krijgt u praktische tips over hoe u beter kunt zorgen voor een incontinente naaste met een verslechterde geestelijke gezondheid. Maar we raden u ook aan om een medische deskundige te raadplegen.

Een routine ontwikkelen, voor u en uw naaste

Mensen met een verslechterde geestelijke gezondheid voelen zich veel veiliger als ze een vaste routine hebben. Dit geldt vooral voor het verschonen van hun incontinentieproducten. U kunt hen helpen zich minder angstig en meer ontspannen te voelen door dit elke dag op dezelfde tijden te doen. En door tijdens het verschonen dezelfde dingen te zeggen en te doen. Op die manier weten ze wat ze kunnen verwachten bij het verschonen. En begrijpen ze hoe het zich verhoudt tot hun maaltijden, dutjes en andere activiteiten, zoals televisiekijken. 
 
Als u uw verzorgingstaken een keer moet overdragen aan een ander, is het goed als zij op de hoogte zijn van uw routine. Als uw vervangende verzorger hetzelfde doet als u, op dezelfde tijden, dan voelt uw naaste zich eerder op zijn of haar gemak.  

De juiste omgeving creëren

Dit hangt af van de gesteldheid van uw naaste en de situatie. Als ze zelf naar de badkamer kunnen lopen, moet u ervoor zorgen dat het pad vrij is. Probeer een zo veilig mogelijke omgeving te creëren. U kunt dit doen door uw omgeving aan te passen, en de juiste producten en voorzieningen aan te schaffen en te installeren. Het doel is om het mogelijk te maken voor uw naaste om hun ruimte comfortabel en veilig te gebruiken. Dit is wat u moet doen, zo snel mogelijk:
 
  • Onderzoek de vloeren in elke kamer waar uw naaste heen kan gaan. Zijn ze glad? Vormen ze een risico? Zo ja . . . 
    - Plaats antisliptape onder vloerkleden en verwijder ongelijk of versleten tapijt. 
    - Plaats antislipmatten op plekken waar de vloer vaak nat is, zoals in de badkamer en keuken.
  • Plaats ondersteunende handgrepen op alle plekken waar uw naaste dit nodig heeft – bijvoorbeeld, bij het toilet, in de douche of bij het bad.
  • Zorg ervoor dat de badkamerdeur goed zichtbaar is, met een groot bord. Ook kunt u de toiletbril vervangen door een felgekleurde bril, zodat deze goed zichtbaar is.
  • Plaats een afgesloten prullenbak voor gebruikte incontinentieproducten in de badkamer of slaapkamer.
  • Ook kan het prettig zijn als de persoon voor wie zorgt gemakkelijke kleding draagt die eenvoudig aan- en uit te trekken is, zoals wijde rokken of broeken met elastiek. Door eenvoudig te verwijderen kleding voelt uw naaste zich onafhankelijker en wordt helpen voor u gemakkelijker.

Het belang van hygiëne

Persoonlijke hygiëne is voor iedereen een belangrijke dagelijkse routine. Maar het is niet zo eenvoudig of duidelijk wanneer u voor iemand zorgt met een slechtere fysieke en geestelijke gezondheid.
 
Mensen die dement zijn, werken mogelijk niet zo goed mee of bieden veel weerstand tegen veranderingen. Daarom kan het veel geduld vergen om te zorgen voor goede hygiëne bij uw naaste. U zult meer met hen moeten praten en meer tijd besteden aan het wassen. Kom meer te weten over Incontinentie en dementie

Zorgen voor de oudere huid

Zoals u misschien wel weet, wordt de huid kwetsbaarder naarmate we ouder worden en raakt deze sneller beschadigd. Om die reden heeft oudere huid speciale verzorging nodig, met een milde hygiëneroutine die huidirritatie en infectie helpt te voorkomen. Dit is vooral belangrijk wanneer uw naaste incontinent is – urine en ontlasting kunnen schadelijk zijn voor de huid. Goede hygiëne voor ouderen is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van de huid. Het is ook kalmerend voor uw naaste en biedt een schoon, comfortabel, fris en gezond gevoel. Bovendien is het goed voor hun zelfvertrouwen.
 
Huidverzorging gaat in drie stappen: reinigen, herstellen en beschermen. Bekijk voor diverse producten speciaal voor de oudere huid het assortiment TENA-huidverzorging

Incontinentieproducten

Het is belangrijk te onthouden dat mensen met dementie niet van verandering houden. Ze begrijpen misschien niet goed waarom u iets doet, bijvoorbeeld hen helpen met hun . Daarom zijn de incontinentiebroekjes van TENA ontworpen met hetzelfde uiterlijk en gevoel als normaal ondergoed. Hierdoor is het voor uw naaste gemakkelijker om aan deze producten te wennen. Ervaren verzorgenden, bijvoorbeeld werkzaam in verpleeghuizen, vertellen dat mensen met dementie weinig weerstand bieden tegen het dragen van deze

Helpen met dieet en vochtinname

Sommige mensen die incontinent zijn maken zich druk over te veel drinken – dat ze daardoor meer aandrang voelen om naar het toilet te gaan. Ze willen hierom misschien minder drinken. Dit kan een probleem vormen – het kan hun urine geconcentreerder maken en een risico vormen voor hun gezondheid. Probeer uw naaste dus aan te moedigen om normaal te drinken.
 
Maaltijden zijn ook belangrijk – niet alleen om gezond eten en drinken, maar ook omdat het een mogelijkheid vormt om tijd door te brengen met anderen. Het is goed als u, vrienden of familieleden met hen eten. Ze zullen zich goed voelen door uw gezelschap en de mogelijkheid om te praten en lachen. Probeer ook om de maaltijden elke dag op dezelfde tijd te serveren. 

Zich verbonden voelen met anderen

Als uw naaste een verslechterde geestelijke gezondheid heeft en beperkte mobiliteit, dan zijn ze mogelijk niet meer in staat om van hun oude hobby’s te genieten. Maar wat hun gesteldheid ook is, ze vinden het waarschijnlijk nog steeds prettig als uw hun hand vasthoudt, hen omhelst en rustig tegen hen praat. Het is goed om nieuwe activiteiten te vinden die u met hen kunt doen – dingen die hen vermaken en waardoor ze zich verbonden blijven voelen. 
 
Ervaren verzorgenden stellen dat zelfs kleine activiteiten samendoen, kan helpen om de dag van uw naaste op te fleuren.

Wacht niet met om hulp vragen

Wanneer de persoon voor wie u zorgt dementie heeft en ook incontinent is, is dit extra uitdagend. Ervaren verzorgenden adviseren dat u hulp en steun zoekt bij anderen – familieleden, vrienden of maatschappelijke dienstverleners.