Licht urineverlies tijdens de zwangerschap en na de bevalling

Je bent acht maanden zwanger, moet nodig plassen en probeert het lastige slot van je voordeur open te krijgen. Tegen de tijd dat je bij het toilet bent, heb je al wat urine verloren. Klinkt bekend? Veel vrouwen verliezen urine wanneer ze zwanger zijn en nadat de baby is geboren. Wij vertellen je waarom en geven je enkele eenvoudige tips voor een sterkere bekkenbodem.

Urineverlies tijdens zwangerschap

Er vinden grote veranderingen plaats in je lichaam; het is niet verrassend dat je urinewegen hierdoor ook worden beïnvloed.
 
Tijdens zwangerschap neemt het bloedvolume progressief toe, waardoor de nieren meer urine produceren – daarom moet je vaker naar het toilet. Naarmate je baarmoeder uitzet door je groeiende baby, oefent hij druk uit op je blaas. 
 
De hormonen die je gewrichten voorbereiden op de bevalling, kunnen de spieren verzwakken die de urinestroom beheersen, en constipatie (veelvoorkomend bij zwangerschap en na de bevalling) legt nog meer druk op je bekkenbodemspieren en blaas. Dit beïnvloedt de ondersteuning rondom je urineweg, waardoor licht urineverlies vaker voorkomt. 
 
Misschien moet je ’s nachts een keer (of vaker) opstaan om te plassen. Dit komt doordat het vocht dat wordt vastgehouden in je benen en voeten weer in je bloedstroom terecht komt wanneer je ligt. 
 
Stress-urine-incontinentie tijdens zwangerschap
 
Dit is wanneer je een beetje plast omdat er verhoogde druk op je blaas wordt gelegd, bijvoorbeeld wanneer je lacht, hoest of niest. Dit komt vaak voor, dus maak je niet te veel zorgen. 

Als ik vocht verlies tijdens mijn zwangerschap, is het dan altijd plas?

Bij verlies van druppels tijdens je zwangerschap gaat het hoogstwaarschijnlijk om urine. Als je een inlegkruisje gebruikt en het vocht is geelachtig van kleur, dan is het waarschijnlijk plas. 
 
Als je je zorgen maakt dat je misschien vruchtwater verliest, dan moet je natuurlijk contact opnemen met je arts of vroedvrouw – een snelle scan kan vaststellen of alles in orde is. 

Urineverlies na een zwangerschap

Na maanden van zwangerschap volgt de grote gebeurtenis: de bevalling! Tegen de tijd dat je baby er klaar voor is om ter wereld te komen, zijn je organen (waaronder je blaas en urinebuis) veel verschoven om ruimte te maken voor dit nieuwe leven. De bekkenbodemspieren (die je urinebuis, vagina en anus omringen) zijn in alle richtingen getrokken, dus het zal even duren voordat alles weer in vorm is.
 
Kan een bevalling mijn blaas beïnvloeden? 
 
Als je tijdens de bevalling veel moest persen, zal je bekkenbodem deze druk hebben opgevangen – misschien heb je achteraf een tijdje last van minder controle over je blaas. 
 
Als je het gevoel hebt dat jij de enige bent die last hebt van urineverlies, denk er dan aan dat dit heel gebruikelijk is na een bevalling. En dat je lichaam heel goed bezig is om zich aan te passen aan al deze veranderingen.

Hoelang zal ik urine blijven verliezen?

Je kunt dit hebben tijdens de latere fases van je zwangerschap en in de eerste paar weken na de bevalling. Of je kunt over een langere tijdsperiode zo nu en dan een ongelukje hebben. 
 
Hoewel licht urineverlies gebruikelijk is, kan het een groot probleem lijken. Door een dun inlegkruisje te dragen, hoef je je geen zorgen te maken over ongelukjes. lights by TENA houdt je droog en beschermd, zodat je niet meer in een natte onderbroek hoeft rond te lopen tot je tijd hebt om iets droogs aan te trekken.
 
Als je je zorgen maakt dat er mogelijk iets ernstigers aan de hang is met je blaas, is het verstandig om een afspraak bij de dokter te maken.

Charlotte

"lights by TENA geeft je het zelfvertrouwen om je niet druk te maken over licht urineverlies."

Echte vrouwen, echte verhalen: Charlotte praat over haar ervaring met inlegkruisjes van lights by TENA.

Eenvoudige tips voor een sterkere bekkenbodem.

We hebben hier een aantal eenvoudige oefeningen voor het versterken van je bekkenbodem, die slechts een paar minuten per dag kosten. Als je onlangs bent bevallen, is het verstandig om ze in het begin liggend te doen, zodat je geen extra druk uitoefent op je bekken. Na een tijdje kun je de oefeningen vrijwel overal doen. Dus de volgende keer dat je voor een rood stoplicht staat te wachten, weet je wat je te doen staat!
 
Neem de tijd om goed te plassen
 
Als je het druk hebt, heb je vaak de neiging om je te haasten op het toilet. Maar zelfs met een klein beetje achtergebleven urine in je blaas, heb je meer kans op urineweginfecties. Probeer altijd om je blaas helemaal te legen. Voorover leunen op het toilet is de beste positie om met elke laatste druppel af te rekenen. 
 
Verhoog het aantal minuten tussen toiletbezoeken.
 
Je blaas houdt tijdens de laatste fase van zwangerschap minder urine vast omdat hij belemmerd wordt door je baby. Na de geboorte moet je blaas er dus weer aan wennen om meer vast te kunnen houden. 
 
Probeer om 4-8 keer per dag te plassen, of elke 4-6 uur. De gebruikelijke capaciteit van een blaas is 300-500 ml, dus als je merkt dat je veel minder uitplast, probeer dan om de tijd tussen toiletbezoeken te verlengen. Dit helpt om de hoeveelheid die je blaas kan vasthouden te vergroten, en vormt ook een oefening voor je bekkenbodemspieren
 
Blijf goed gehydrateerd
 
Zelfs als je het moeilijk vindt om je blaas te beheersen, moet je nooit beperken hoeveel water je drinkt – vooral niet als je borstvoeding geeft. Als je uitgedroogd bent, wordt je urine geconcentreerder. Dit kan de blaas irriteren en de aandrang geven om te plassen (zelfs als je blaas nog niet vol is). 
 
Drinken helpt bij de vertering, verhelpt constipatie en houdt de urine gezond. Het zorgt er ook voor dat je minder kans hebt op blaasontsteking of urineweginfecties.  

Speciale inlegkruisjes voor licht urineverlies

Je bent misschien geneigd om een maandverbandje te gebruiken omdat je die toch al in huis hebt. Maar omdat lights by TENA speciaal ontworpen is om urine te absorberen, zorgen ze dat je 5x zo droog blijft als met normale inlegkruisjes. 
 
Ze zijn ook voorzien van FeelFresh TechnologyTM om af te rekenen met de geur van urine. En ze zitten in een handige verpakking die dun genoeg is om in je handtas te dragen, of in de luiertas van je baby. Bekijk onze productpagina voor meer informatie over onze lights by TENA inlegkruisjes.