Vaak plassen tijdens de zwangerschap: Oorzaken en tips

Als u nog maar een paar weken weet dat u zwanger bent en nu al te maken heeft met een frequente aandrang om te plassen, hoeft u zich geen zorgen te maken. Dat is heel normaal. De frequente aandrang om te plassen begint al vroeg in de zwangerschap en gaat door tot in het derde trimester, omdat de baarmoeder en de groeiende baby tegen de blaas drukken. 
 
Is dat vervelend? ja Is het normaal? ja In de meeste gevallen is frequent plassen bij vrouwen niets om u zorgen over te maken. 
 
Dit artikel gaat over: 
  • Wat veroorzaakt frequent plassen bij vrouwen tijdens de zwangerschap? 
  • Tips voor het omgaan met de frequente aandrang om te plassen tijdens zwangerschap 
  • Kan regelmatig moeten plassen tijdens de zwangerschap een indicatie zijn van een probleem? 
 
Lees hier meer over waardoor u te maken heeft met een frequente aandrang om te plassen, wat u kunt doen om minder vaak te plassen en wat de tekenen kunnen zijn van een urineweginfectie. 

Wat veroorzaakt frequent plassen bij vrouwen tijdens de zwangerschap?

Er zijn veel manieren waarop zwangerschap invloed kan hebben op de blaas, die heel normaal zijn (maar wel vervelend). Dit kunt u verwachten tijdens de zwangerschap: 
 
Eerste trimester
Regelmatig plassen, één van de meer algemene eerste symptomen van zwangerschap, kan beginnen rond de vierder week van het eerste trimester. 
 
Dat heeft alles te maken met uw hormonen. Nadat u zwanger raakt begint het bevruchte ei samen met de zich ontwikkelende placenta een verhoogde hoeveelheid van het hormoon hCG te produceren. 
 
Dit zwangerschapshormoon verhoogt de bloedtoevoer naar uw bekkengebied en nieren, die tijdens uw zwangerschap efficiënter worden. Het nadeel is echter dat dit een frequente aandrang om te urineren en misselijkheid veroorzaakt. 
 
Hormonen zoals progesteron en relaxin maken de spieren en gewrichtsbanden van de bekkenbodem soepeler, ter voorbereiding van de bevalling. Het zorgt er ook voor dat de spieren van de blaas zwakker worden, waardoor u last van urineverlies kunt krijgen (oftewel zwangerschapsincontinentie). 
 
We zijn ook gevoelig voor tijdens de zwangerschap en na de bevalling, waardoor er nog meer druk op de bekkenbodem en blaas komt te staan, wat de kracht rond de urinewegen verzwakt. Als u last heeft van urineverlies, lees dan ons artikel voor tips en advies.
 
Tweede trimester
Het tweede trimester is vaak wat aangenamer. Dat komt doordat het niveau van uw hCG-hormoon, dat verantwoordelijk is voor alles van misselijkheid en vermoeidheid tot die constante drang om te plassen, wat afneemt. U zult merken dat u wat minder vaak naar het toilet hoeft. 
 
Derde trimester
Het is heel normaal dat de drang om te plassen later in de zwangerschap weer toeneemt, omdat de groeiende baby meer druk uitoefent op de blaas en langzaamaan indaalt in het bekken. Door deze extra druk kan het zijn dat u ‘s nachts vaker uit bed moet om te plassen.
 
Het is ook normaal dat vocht zich ophoopt in uw benen, voeten en enkels. In de loop van de dag hoopt dit extra vocht zich op in de onderste delen van het lichaam, vooral als het warm weer is of als u lange tijd op uw benen gestaan heeft. 
 
Maar als u naar bed gaat en uw voeten hoger liggen, zal het vocht weer in de bloedstroom terechtkomen. Dit vocht wordt in de nieren omgezet in urine, zodat u weer vaker moet plassen.

Tips voor het omgaan met regelmatig urineren tijdens zwangerschap

Er zijn dingen die u kunt doen om regelmatig urineren en zwellingen te verminderen, samen met de noodzaak om ’s nachts meerdere keren naar het toilet te gaan.
 
Leeg uw blaas volledig wanneer u naar het toilet gaat
Leun naar voren wanneer u naar het toilet gaat, en ondersteun uw voeten. Door een correcte positie zoals deze aan te houden, is het mogelijk om uw blaas volledig te legen. 

Vermijd cafeïne
Cafeïnehoudende dranken zoals koffie en zwarte thee kunnen uw blaas irriteren, waardoor u vaker moet plassen.

Drink niet te veel voordat u naar bed gaat...
Als u merkt dat u ’s nachts vaak moet opstaan om te plassen, probeer uw vochtinname dan vlak voor het slapengaan te beperken.

...maar zorg er wel voor dat u voldoende drinkt
Drink niet minder omdat u denkt dat u hierdoor niet naar het toilet hoeft te gaan. Uw lichaam heeft nog steeds voldoende vocht nodig tijdens zwangerschap.

Houd uw benen omhoog voordat u naar bed gaat
Probeer tijd te vinden om uw benen omhoog te houden voordat u gaat slapen. Dit kan u helpen het opgehoopte vocht in uw gezwollen enkels en voeten te stimuleren om zich te verplaatsen naar de bloedbaan, zodat u kunt plassen voordat u naar bed gaat.

Voorkom dat uw voeten en enkels opzwellen gedurende de dag
Vermijd zoveel mogelijk langdurig staan. Probeer steunkousen te dragen, houd uw voeten zoveel mogelijk omhoog, maak regelmatig wandelingen of doe voetoefeningen.

Gebruik incontinentieproducten
Als urineverlies een probleem wordt tijdens uw zwangerschap, kunnen TENA incontinentieproducten u helpen gedurende de dag en nacht droog te blijven

Conclusie

Regelmatig urineren tijdens de zwangerschap is normaal en soms vervelend, maar het is meestal niets om u zorgen over te maken. De drang kan gedurende de trimesters variëren, maar zodra uw baby is geboren, zou uw drang langzaam moeten afnemen. Nu hoeft u alleen nog maar voor uw baby te zorgen.

Tips voor het omgaan met de frequente aandrang om te plassen tijdens zwangerschap

U kunt een paar dingen doen die de frequente aandrang om te plassen tijdens de zwangerschap kunnen verzachten.
 
Plas uw blaas helemaal leeg
Als u op de wc zit, leunt u iets voorover en zorgt u voor een goede steun onder de voeten. Dit is de beste houding om de blaas helemaal te kunnen legen. Neem de tijd om de blaas goed te legen, omdat als er een klein beetje urine in de blaas achterblijft, de kans op een urineweginfectie stijgt.
 
Vermijd cafeïne
Cafeïnehoudende dranken zoals koffie en zwarte thee kunnen uw blaas irriteren, waardoor u vaker moet plassen.
 
Drink niet te veel voordat u naar bed gaat...
Als u merkt dat u ’s nachts vaak moet plassen, probeer uw vochtinname dan minimaal twee uur voordat u naar bed gaat, te beperken.
 
...maar zorg er wel voor dat u voldoende drinkt
Ga in ieder geval niet minder drinken om te voorkomen dat u moet plassen. Minder drinken kan leiden tot uitdroging, dat er op zijn beurt weer kan toe leiden dat uw urine geconcentreerder wordt. Dit kan de blaas irriteren, waardoor u zelfs als uw blaas niet vol is, de aandrang voelt om naar het toilet te gaan. Gehydrateerd blijven is de beste manier om urineweginfecties te voorkomen.
 
Voorkom dat uw voeten en enkels opzwellen gedurende de dag
Vermijd zoveel mogelijk langdurig staan. Probeer steunkousen te dragen, houd uw voeten zoveel mogelijk omhoog, maak regelmatig wandelingen of doe voetoefeningen. 
 
Houd uw benen omhoog voordat u naar bed gaat
Probeer tijd te vinden om uw benen omhoog te houden voordat u gaat slapen. Hierdoor krijgt het opgehoopte vocht in uw gezwollen enkels en voeten de kans om weer in de bloedbaan terecht te komen, zodat u kunt gaan plassen voordat u naar bed gaat. 
Gebruik TENA inlegkruisjes of hygiënische verbanden voor urineverlies
De frequente aandrang om te plassen kan erger worden in de loop van de zwangerschap, vooral in het derde trimester, als de baby meer druk uitoefent op uw blaas. Als u last hebt van urineverlies, kan het dragen van het juiste incontinentieverband voor een comfortabeler gevoel zorgen. 
 
Incontinentieverbanden zijn anders dan maandverband en hebben een beter absorptievermogen, omdat die speciaal gemaakt zijn om ongewenst urineverlies op te vangen. Als u licht urineverlies hebt, bieden TENA Discreet Ultra Mini inlegkruisjes drievoudige bescherming bij urineverlies, geurtjes en vocht dankzij de unieke microPROTEX™-technologie. De TENA inlegkruisjes zijn super absorberend en niet groter dan een maandverband. 
 
Als u wat zwaarder urineverlies hebt en meer absorptie nodig hebt, sluit TENA Discreet Ultra Pad Mini incontinentieverband vocht in en geeft een langdurig droog gevoel tot 12 uur lang. 
 
Er zijn ook TENA Lights Sensitive Normal incontinentie-inlegkruisjes, geschikt voor de gevoelige huid. Vocht wordt direct geabsorbeerd, ze zijn zeer discreet en vrij van geur- en kleurstoffen voor een milde bescherming. 
 
Maak uw bekkenbodem sterker
Bekkenbodem spieroefeningen kunnen het verzachtend effect dat de hormonen hebben op uw spieren, ligamenten en ook op de spieren rond uw urinewegen voorkomen. Anders stijgt de kans op urineverlies. Lees dit artikel en ontdek hoe u de bekkenbodem spieroefeningen effectief kunt uitvoeren.

Kan regelmatig moeten plassen tijdens de zwangerschap een indicatie zijn van een probleem?

Het is normaal dat u tijdens de zwangerschap vaker moet plassen, maar vaak plassen kan ook een teken zijn van een urineweginfectie, waardoor de diagnose lastig vast te stellen is.
 
Als u andere symptomen ervaart, zoals pijn of een brandend gevoel bij het plassen, aanhoudende buikpijn, of als de urine onaangenaam ruikt, troebel is of als er bloed in zit, moet u contact opnemen met een arts. 
 
Lees ons artikel over wat u moet doen als u een urineweginfectie krijgt tijdens de zwangerschap. Hierin komt u meer te weten over de urineweginfectie symptomen en waar u op moet letten.

Conclusie

De frequente aandrang om te plassen tijdens de zwangerschap komt veel voor, en hoewel dat best lastig kan zijn, is het meestal niet iets om u druk over te maken. De drang om te plassen verandert gedurende de trimesters, maar als de baby er eenmaal is, zou die drang langzaamaan moeten afnemen. Dan heeft u alleen nog maar te maken met de plasjes van de baby…
 
TENA helpt u tijdens en na de zwangerschap met praktische tips over incontinentie tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Als u denkt dat u meer hulp nodig heeft, neem dan contact op met een zorgverlener, zoals uw huisarts. We hebben heel veel verschillende producten om u te helpen. Bekijk hier het volledige assortiment en stel gerust al uw vragen als u niet weet welk product voor u het meest geschikt is.    

Related articles