Wat moet u doen als u te maken krijgt met een urinewegfectie tijdens de zwangerschap

Enkele bijwerkingen van de zwangerschap - die we kunnen missen als kiespijn - zijn urineweginfecties, waarbij u vaak moet plassen, gezwollen enkels, pijnlijke gewrichten en beter reukvermogen, wat kan leiden tot misselijkheid.
 
Het is niet leuk als u te maken heeft met een urineweginfectie tijdens de zwangerschap, maar het goede nieuws is dat die infectie behandeld kan worden. Als u vermoedt dat u een urineweginfectie hebt, bespreek dit dan zo snel mogelijk met uw arts om complicaties te voorkomen.
 
Dit artikel gaat over: 
  • Wat is een urineweginfectie (blaasontsteking)? 
  • Waarom komen urineweginfecties vaak voor tijdens de zwangerschap? 
  • Wat zijn de de symptomen van een urinewegeninfectie 
  • Hoe wordt een urineweginfectie behandeld 
  • Hoe kunt u een urineweginfectie voorkomen 

Wat is een urineweginfectie (blaasontsteking)?

Een urineweginfectie is een ontsteking aan de urinewegen. Het meest voorkomende type doet zich voor in de lagere urinewegen, de urinebuis en de blaas. 
 
Indien niet behandeld, kan de urineweginfectie zich verder verspreiden naar de urineleiders en de nieren, in de hogere urinewegen. De urineweginfectie symptomen van de hogere urinewegen zijn aanzienlijk erger en kunnen rugpijn, misselijkheid en koorts omvatten. 
 
De meeste urineweginfecties worden veroorzaakt door bacteriën, en hoewel iedereen het kan krijgen, komen ze vooral vaak voor bij zwangere vrouwen.

Waarom komen urineweginfecties vaak voor tijdens de zwangerschap?

Urineweginfecties komen, net zoals meer moeten plassen en urineverlies, meer voor tijdens de zwangerschap. Dat komt door het volgende:
 
Uw hormonen veranderen het urinestelsel
 
Uw hormonen zorgen voor veranderingen in het urinestelsel, waardoor u gevoeliger bent voor een urineweginfectie tijdens de zwangerschap Deze hormonale veranderingen kunnen ook leiden tot vesico-ureterale reflux, een toestand waarin urine terugvloeit uit de blaas naar de nieren, wat kan leiden tot een urineweginfectie.
 
Je blaas wordt samengedrukt
 
De groeiende baarmoeder drukt op uw blaas, waardoor het lastig kan zijn alle urine uit de blaas te krijgen. Als er zelfs nog meer beetje urine achterblijft, kan dat al leiden tot een ontsteking. 

Hoe herkent u een urineweginfectie tijdens de zwangerschap

Regelmatige toiletbezoeken zijn normaal tijdens zwangerschap, dus het detecteren van een urineweginfectie kan lastig zijn. Hier zijn enkele symptomen van een urineweginfectie
 
  • Weeën en/of buikpijn
  • Pijn in de onderrug
  • Telkens slechts kleine hoeveelheden urine als u plast
  • Pijn tijdens het urineren
  • Sporen van bloed in de urine
  • Sterk ruikende urine, of donkere of troebele urine
  • Een koud gevoel, meestal zonder koorts te hebben
  • Plotselinge urine-incontinentie
 
Uw arts kan bevestigen of u een urineweginfectie hebt, door middel van een eenvoudige urinetest, die kan uitwijzen of er bacteriën aanwezig zijn. 

Hoe wordt een urineweginfectie behandeld

Als u vermoedt dat u een urineweginfectie hebt, is belangrijk dat u dit zo snel mogelijk met uw arts bespreekt om de infectie te behandelen. Als een urineweginfectie tijdens de zwangerschap niet behandeld wordt, kan het zich verspreiden naar de bovenste urinewegen, met verhoogd risico op hoge bloeddruk, vroegtijdige geboorte en laag geboortegewicht. Zwangerschap kan ook het risico op nierontsteking vergroten.
 
Maar wees gerust dat met een tijdige detectie en effectieve behandeling, meestal met een antibioticakuur, de urineweginfectie niet schadelijk is voor uw baby.
 
Als u klaar bent met de antibiotica, zal uw arts vaak vragen een follow-uptest te doen, om te kijken of er geen bacteriën meer aanwezig zijn.
 
U kunt ook vertrouwen op de regelmatige controles bij uw verloskundige, die regelmatig urinetests uitvoert om uw eiwitniveaus te meten (hoge eiwitniveaus in de urine kunnen wijzen op een urineweginfectie of risico's voor de nieren).
 
Bij ongewenst urineverlies kunt u TENA incontinentieverbanden dragen die ademend zijn, snel urine opnemen en vocht afvoeren, zodat u comfortabel blijft. TENA Lights Sensitive Normal incontinentie-inlegkruisjes absorberen direct, zijn heel discreet en hebben geen geur- en kleurstoffen, voor een milde bescherming.

Hoe kunt u een urineweginfectie voorkomen

U kunt verschillende dingen doen om de kans op een urineweginfectie te verkleinen. Het volgende kan helpen:
 
Drink voldoende
Genoeg water drinken helpt om de urine gezond te houden, zodat u minder kans hebt op een urineweginfectie. Het kan zijn dat u geneigd bent minder water te drinken zodat u niet zo vaak hoeft te plassen, maar dat moet u niet doen! Minder drinken leidt tot uitdroging en kan ervoor zorgen dat uw urine geconcentreerder wordt. Dit kan de blaas irriteren, waardoor u zelfs als uw blaas niet vol is, de aandrang voelt om naar het toilet te gaan.
 
Neem een douche in plaats van een bad
Hoewel een bad ontspannend kan werken, kan het uw risico op een urineweginfectie verhogen, vooral als u houdt van veel bubbels, omdat die ervoor kunnen zorgen dat bacteriën in uw urinewegen terecht komen.
 
Ga direct na seks naar het toilet
Plassen na seks kan helpen eventuele bacteriën uit de urinebuis te spoelen. 
 
Neem de tijd om te plassen
Even snel naar de wc kan ook problemen veroorzaken. Als er zelfs maar een klein beetje urine achterblijft in de blaas, heeft u meer kans op een urineweginfectie. Neem dus altijd voldoende tijd om de blaas helemaal leeg te maken. Een goede tip is om een beetje voorover te leunen. Dat is de beste houding voor het lichaam om de blaas helemaal leeg te kunnen maken. 
 
Veeg altijd van voor naar achter
Het lijkt vanzelfsprekend, maar het zal u verrassen hoe vaak we deze simpele regel vergeten: veeg altijd van voor naar achter. Op die manier blijven bacteriën uit ontlasting uit de buurt van de gevoelige schaamstreek, wat het risico op een ontsteking vermindert.  
 
Gebruik geen geparfumeerde producten in de schaamstreek
Die veranderen de pH van de huid en beïnvloeden de lokale kolonisatie van microben. Vermijd hygiëneproducten, dus ook douchegels, zeep, douches en doekjes die parfum, additieven en preservatieven bevatten en die de gevoelige huid in deze schaamstreek kunnen beschadigen. Het beste is om gewoon warm water te gebruiken. 
Als u TENA incontinentieverbanden gebruikt voor urineverlies, is het beter om te kiezen voor die soorten die milder zijn voor de gevoelige huid, zoals TENA Lights Sensitive Normal incontinentie-inlegkruisjes en -verbanden, die geen geur- en kleurstoffen bevatten, voor milde bescherming.

Kunnen andere aandoeningen verward worden met een UWI?

Asymptomatische bacteriurie (ABU) verwijst naar bacteriën in de urinewegen die geen andere symptomen veroorzaken dan troebele of stinkende urine. Deze aandoening is normaal gesproken ongevaarlijk en vereist geen behandeling met antibiotica. Dit geldt echter niet wanneer u zwanger bent.
 
Zwangere vrouwen met ABU lopen een hoger risico op het ontwikkelen van een infectie van de hogere urinewegen, die wel gepaard gaat met symptomen en niet gezond is voor de foetus. Antibiotica verminderen dit risico aanzienlijk en kunnen daarom door uw arts worden aanbevolen als ABU wordt gedetecteerd.
 
Uitdroging kan ook donkere, troebele en onaangenaam ruikende urine veroorzaken. Drink dus voldoende.

Kan ik seks hebben met een UWI?

Omdat UWI’s niet seksueel overdraagbaar zijn, is het mogelijk om seks te hebben terwijl u een UWI hebt of terwijl u wordt behandeld voor een UWI.

Wat moet ik doen als ik denk dat ik een UWI heb?

Raadpleeg allereerst uw (huis)arts.

Productafbeelding van TENA Lights Sensitive Ultra Mini- en Ultra Normal-verbanden

Omgaan met incontinentie in menopauze

Een zwakke blaas is een veel voorkomend symptoom van de menopauze. TENA Lights Sensitive is ons meest verzorgend verband tot nu toe, met een zachte toplaag die extra zacht is voor de gevoelige menopauzehuid. Nu met ten minste 50% plantaardig materiaal en onze allereerste papieren verpakking. 

TENA helpt u tijdens en na uw zwangerschap, met praktische tips omtrentincontinentie tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Als u denkt dat u meer hulp nodig heeft, neem dan contact op met een zorgverlener, zoals uw huisarts. We hebben tal van producten die ontworpen zijn om u te ondersteunen tijdens en na de zwangerschap. Bekijk hier het volledig assortiment. U kunt ook proefpakketten bestellen. Neem gerust contact met ons op als u niet het meest geschikte product kunt vinden.