Close-up van de buik van een oudere vrouw in haar ondergoed

Zorgen voor intieme huid tijdens de menopauze

Het is geen geheim dat de perimenopauze en menopauze een schijnbaar eindeloze reeks fysieke en emotionele symptomen kunnen veroorzaken. Hoewel de meeste mensen bekend zijn met de veranderingen zoals opvliegers en slapeloosheid, bent u misschien niet zo goed bekend met de meer intieme bijwerkingen van de menopauze omdat praten over gezondheidsproblemen bij vrouwen helaas een taboe blijft. TENA is er om te helpen dit te veranderen.
 
De afname van oestrogeen (het hormoon dat verantwoordelijk is voor het behoud van het vrouwelijke voortplantingssysteem) tijdens de menopauze kan ongemakkelijke veranderingen in de vulva veroorzaken. Maar maakt u geen zorgen, veranderingen in de vulva tijdens de menopauze zijn heel gewoon en iets wat veel vrouwen ervaren. Minder oestrogeen kan het slijmvlies van uw vagina dunner maken en de weefsels van de vulva kunnen droger en minder flexibel worden en gaan jeuken. 
 
Klinkt als een nachtmerrie, toch? Maar wanhoop niet. Als u last heeft van een droge vulva, een pijnlijk gebied rond de clitoris, irritatie van de vulva tijdens de menopauze of een jeukende vulva na de menopauze, dan bent u absoluut niet de enige. Veel sterke vrouwen hebben deze symptomen doorstaan, en u kunt dit ook. 
 
Lees verder om te ontdekken hoe u de intieme huid verzorgt tijdens de menopauze en daarna.

Veranderingen aan de vulva tijdens de menopauze

Veel vrouwen ervaren veranderingen aan hun vulva en intieme huid tijdens de perimenopauze en menopauze. Het is belangrijk om deze veranderingen in de gaten te houden en te beheren om uw persoonlijke gezondheid en welzijn te behouden. Ja, het is mogelijk om u geweldig te voelen, zelfs midden in de menopauze.
 
Tijdens de menopauze nemen uw vaginale afscheiding af, wat kan resulteren in minder smering van de vagina en irritatie van de intieme huid. Een lagere oestrogeenspiegel zorgt ook voor een toename van de vaginale pH, waardoor de vagina minder zuur wordt.
 
Tijdens de vruchtbare jaren vóór de menopauze ontvangt uw vagina veel oestrogeen. Hierdoor heeft het een dikker slijmvlies en meer plooien, waardoor het kan uitrekken voor geslachtsgemeenschap en bevallingen. Tijdens en na de menopauze zorgt minder oestrogeen ervoor dat het vaginale slijmvlies en de intieme huid dunner worden, waardoor de huid minder flexibel wordt en vatbaarder is voor ongemak en letsel.
 
Sommige vrouwen melden symptomen van ongemak tijdens de menopauze, waaronder een pijnlijk gebied rond de clitoris, irritatie en droogheid van de vulva en een jeukende vulva. Kwetsbare vulvovaginale weefsels zijn zeer gevoelig voor scheuren, bloedingen en verwondingen, om nog maar te zwijgen van het ongemak dat een negatieve invloed kan hebben op het dagelijks leven! Veranderingen aan de vulva tijdens de menopauze kunnen ook een nadelig effect hebben voor vrouwen die na hun middelbare leeftijd een gezond seksleven willen behouden.
 
Dit klinkt allemaal misschien eng, maar veranderingen aan de vulva zijn iets waar veel vrouwen mee te maken krijgen tijdens de menopauze. Door uzelf in te lezen en zoveel mogelijk te doen aan het ongemak en de irritatie van de vulva, zult u zich beter voelen tijdens deze belangrijke levensfase.

94% van de vrouwen is het ermee eens dat TENA Lights Sensitive zacht aanvoelt op hun huid.

Resultaat van consumententest in Frankrijk en het VK in 2021

Zorgen voor een geïrriteerde vulva tijdens de menopauze

De volgende tips kunnen helpen bij het verlichten van veranderingen aan de vulva en ongemak tijdens de menopauze:

1. Gebruik zachte reinigingsmiddelen

Zelfs vóór de menopauze merken veel vrouwen dat gewone producten zoals wasmiddelen, geparfumeerde zeep, geparfumeerde oliën, bubbelbaden, talkpoeder, vrouwelijke spray en deodorants hun vulvagebied kunnen irriteren. Het spreekt voor zich, maar vermijd deze producten volledig tijdens de menopauze!
 
Wees ook extra voorzichtig bij het wassen van uw vulva, om onnodige uitdroging of irritatie te voorkomen. Gebruik alleen warm water om het gebied te reinigen om ongemak te beperken. Probeer na een bad of douche het gebied niet krachtig droog te wrijven met een handdoek of washandje, maar dep het voorzichtig droog om irritatie van de vulva tijdens de menopauze te beperken.

2. Kies producten voor een gevoelige huid

Om eventuele gevoeligheid van de vulva tijdens de perimenopauze en menopauze te beperken, kunt u proberen een mild wasmiddel te gebruiken om uw ondergoed te wassen en waar mogelijk 100% katoenen ondergoed te kiezen. Vermijd het dragen van nylon of andere synthetische vezels, omdat deze de irritatie van de vulva tijdens de menopauze kunnen verergeren.
 
Zoek bij het kiezen van producten voor incontinentie naar ademende incontinentieverbanden die geen geur- of kleurstoffen bevatten, zoals TENA Lights voor de gevoelige huid. Deze helpen vaak de gezondheid van de intieme huid te behouden en een jeukende en pijnlijke vulva tijdens de menopauze of postmenopauze te voorkomen.
Productafbeelding van TENA Lights Sensitive Ultra Mini- en Ultra Normal-verbanden

Omgaan met incontinentie

Een zwakke blaas is een veel voorkomend symptoom van de menopauze. TENA Lights Sensitive is onze meest verzorgende verband tot nu toe, gemaakt met een zachte toplaag die extra zacht is voor de gevoelige menopauzehuid. Nu met ten minste 50% plantaardig materiaal en onze allereerste papieren verpakking. 

3. Behandel pijn tijdens de menopauze en vulva-irritatie met hiervoor bedoelde producten

Tijdens de menopauze kan de vulva veel droger aanvoelen dan normaal, vanwege minder vaginale afscheiding. Aan de menopauze gerelateerde droogheid kan vaak worden behandeld met vrij verkrijgbare vaginale vochtinbrengende crèmes of glijmiddel op waterbasis, die u lokaal op de intieme huid kunt aanbrengen om de vulvovaginale weefsels gezond te houden. Deze geurvrije crèmes bestaan meestal uit ingrediënten zoals glycerine, minerale olie en sorbinezuur, die zacht zijn voor de huid en helpen het vulvaweefsel te verjongen om vocht te vernieuwen.

4. Probeer hormonale substitutietherapie (HST)

Als u een bijzonder acuut geval van een geïrriteerde, droge of pijnlijke vulva heeft, kan een plaatselijke oestrogeencrème of pessarium nuttig zijn. Dit zou het oestrogeen in het betreffende gebied moeten herstellen, de elasticiteit helpen verbeteren en eventuele ongemakken verlichten.
 
Symptomen van de menopauze kunnen ook uw blaas en urinebuis aantasten, waardoor u vaker moet plassen. U kunt de behoefte voelen om meteen naar het toilet te moeten, of u krijgt vaak last van urineweginfecties. Vaginale crèmes met een laag oestrogeengehalte of pessaria kunnen ook effectief zijn om dit soort menopauzesymptomen te bestrijden.

5. Praat met uw huisarts over een geïrriteerde vulva tijdens de menopauze

Als u tijdens de menopauze last heeft van vulva-irritaties en u geen verlichting kunt krijgen na het gebruik van vrij verkrijgbare middelen, wees dan niet bang om met uw huisarts te praten. Uw huisarts kan u voor specialistische behandeling doorverwijzen naar een vulva-dermatoloog of gynaecoloog. Hoewel irritatie van de vulva tijdens de menopauze heel vaak voorkomt, moet u altijd professionele hulp zoeken als u symptomen ervaart zoals ongewone vaginale afscheiding, abnormale bloedingen tussen menstruaties of na de seks, of als u huiduitslag of roodheid op de vulva opmerkt, aangezien dit een teken kan zijn van iets ernstigers. Zelfs als u het niet zeker weet, vraag dan altijd advies aan uw huisarts en geef prioriteit aan uw gezondheid boven alles.

Als u denkt dat u meer advies nodig heeft om vaginale droogheid te behandelen of om te leren hoe u een pijnlijke huid kunt vermijden bij het omgaan met urineverlies tijdens de menopauze, dan is TENA er om u te helpen. Aarzel niet om voor verdere steun contact op te nemen met een professional zoals uw huisarts.

Verdere informatie