Mary (59) over leven met ongewenst urineverlies

“In de overgang kreeg ik te maken met , maar TENA hielp mij ermee om te gaan”

Het verhaal van Mary

“De overgang was al vervelend genoeg, maar toen ik ontdekte dat ik opeens zonder waarschuwing in mijn broek plaste, werd het pas echt ongemakkelijk. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen.

Na de zwangerschap

Het gebeurde voor het eerst toen ik in de twintig was. Nadat mijn eerste kind werd geboren, plaste ik soms in mijn broek als ik moest niezen. Ik maakte een geïmproviseerd verband van toiletpapier en probeerde er niet aan te denken – tot het opnieuw gebeurde. Toen begon ik op het toilet met een routine van herhaaldelijk plassen en stoppen, en deed ik bekkenbodemspieroefeningen. Een paar maanden lang droeg ik een gewoon maandverband, dat ik ongeveer vier keer per dag verwisselde. Het was wel een gedoe, maar uiteindelijk kreeg ik weer controle over mijn blaas.

Omgaan met incontinentie in de overgang

Dertig jaar later, toen ik in de overgang kwam, kreeg ik opnieuw te maken met ongewenst urineverlies. Dit keer hielpen mijn zelfbedachte oplossingen niet, en zelfs maandverband was niet genoeg.


Omdat ik bang was dat er ongelukjes zouden gebeuren, ben ik toen opgehouden met weekendbezoeken aan vrienden of etentjes buiten de deur. Dat was niet makkelijk, want ik voelde me alleen. En als ik dan wel met vrienden uit lunchen ging, nam ik altijd schoon ondergoed, maandverband en deodorant mee. Zo bepakt en bezakt, het voelde meer alsof ik ging kamperen.

Doktersbezoek

Uiteindelijk ben ik naar mijn dokter gestapt. Zij legde uit dat de overgang een kan veroorzaken en dat er speciaal verband is voor urine, dat goed absorbeert en het ontstaan van geurtjes voorkomt. De eerste keer dat ik ze kocht, was ik sceptisch: het maxi maandverband had ook niet geholpen, en deze waren nog kleiner. Maar ze werkten echt en ik voel me veel zelfverzekerder.

Onbezorgd genieten

Dankzij de TENA verbanden, hoef ik me geen zorgen meer te maken over ongelukjes. Ik neem er een paar mee in mijn tas en ik kan onbezorgd een dagje winkelen met vriendinnen. Alle andere spullen laat ik nu gewoon thuis. Ik voel me altijd droog, beschermd en zeker. Het enige waar ik me nog druk om hoef te maken, zijn de opvliegers.”