Een vrouw scrolt thuis op haar mobiele telefoon.

Zeven manieren om een mantelzorger te ondersteunen

Over de hele wereld bieden miljoenen mensen regelmatig onbetaalde zorg aan naasten, familieleden en vrienden. Bijna 2 op de 5 mensen zeggen niet te weten waar ze ondersteuning of advies kunnen krijgen als ze mantelzorger worden.1

Het is belangrijk dat we als samenleving het waardevolle werk van mantelzorgers gaan erkennen en ondersteunen. Hier volgen zeven zinvolle manieren waarop u een mantelzorger kunt ondersteunen, of het nu gaat om het helpen bij hun zorgtaken of om hen te helpen om te ontspannen.

Een vrouw helpt een tienermeisje met speciale behoeften.

1. Luister naar hun problemen

Veel mantelzorgers ervaren eenzaamheid en gevoelens van isolement. Velen van hen hebben te maken met moeilijke uitdagingen en maken vaak op één dag verschillende emoties door. Het is belangrijk om contact op te nemen met mantelzorgers wanneer u kunt. Een kopje thee of koffie aanbieden en een luisterend oor zijn is een eenvoudige manier om steun te bieden. Laat ze zonder oordeel of onderbreking over hun gevoelens praten. Het is een klein gebaar dat veel betekent.

Een vermoeide vrouw drinkt een kop koffie aan een eettafel.

2. Geef ze een pauze van hun zorgtaken

Mantelzorg omvat een verscheidenheid aan verschillende taken, van boodschappen doen tot het zorgen voor persoonlijke hygiëne. Deze taken kunnen fysiek, mentaal en emotioneel uitputtend zijn. Omdat mantelzorgers elke dag zoveel te doen hebben, is het een fijn idee om hen te helpen waar u kunt. Ook al is het maar om voor hen naar het postkantoor of de supermarkt te gaan, of een lift aan te bieden, ze zullen alle extra hulp zeker op prijs stellen. Als u kunt, bied dan aan om alles even voor ze in de gaten te houden terwijl zij genieten van een paar uur voor zichzelf.

Een vrouw staat aan een kookeiland en glimlacht naar haar moeder terwijl ze een maaltijd koken.

3. Doe iets liefs voor ze

Veel mantelzorgers krijgen geen loon of beloning voor wat ze doen. Voor de meeste mensen is een bezoek aan de bioscoop of een etentje iets dat niet veel aandacht of planning vereist. Maar als primaire verzorger van een kwetsbare persoon kan zelfs 30 minuten het huis verlaten onmogelijk lijken. Waarom organiseert u niet iets leuks? Boek een massage voor ze, neem ze een dagje mee uit of verras ze met een cadeau om ze op te vrolijken en waardering te tonen voor het geweldige werk dat ze doen.

Een vrouw haalt de was uit de machine en geeft het aan haar moeder.

4. Bied aan om te helpen met hun boodschappen

Na een dag voor iemand anders te hebben gezorgd, hebben mantelzorgers misschien weinig tijd om in hun eigen persoonlijke behoeften te voorzien. Als u een hechte band hebt met iemand die voor iemand anders zorgt, kunt u proberen een last van hun schouders te halen. Vraag of u een van hun persoonlijke taken kunt overnemen om de last te verlichten, zoals boodschappen doen of een huisgemaakte maaltijd langs te brengen. Zorg ervoor dat u van tevoren contact met ze opneemt om precies te vragen waar ze hulp bij kunnen gebruiken.

Een man van middelbare leeftijd glimlacht naar de camera.

5. Weet wanneer u ze de ruimte moet geven

Mantelzorgers staan elke dag voor veel uitdagingen. Ze kunnen moeite hebben om te ontspannen na het voltooien van al hun zorgtaken. Vraag ze niet om iets te doen dat extra stress of druk toevoegt aan hun toch al drukke leven. Mantelzorgers hebben meestal een strak schema, dus zorg ervoor dat u vraagt wanneer het uitkomt voordat u gezellig op bezoek komt. Probeer als vriend of familielid van een mantelzorger te herkennen wanneer ze ruimte nodig hebben.

Een uitgeputte vrouw die alleen in een wasruimte zit.

6. Let op tekenen van een burn-out

Mantelzorg is hard werken en kan in sommige gevallen een enorme mentale uitdaging zijn voor de mantelzorger. Als u merkt dat ze het moeilijk hebben, probeer dan steun te bieden op welke manier dan ook. Let op zichtbare waarschuwingssignalen van een burn-out, zoals een verandering in hun houding, slaapproblemen, gebrek aan energie, isolatie, depressie of teruggetrokkenheid. Een verschil maken kan zo simpel zijn als vragen of alles goed gaat met ze en of u iets kunt doen om te helpen.

Een vrouw scrollt op haar mobiele telefoon.

7. Wijs ze in de richting van nuttige bronnen

Er zijn verschillende organisaties die u kunt aanbevelen aan mantelzorgers. Of het nu gaat om respijtzorg voor hun naaste, financiële hulp van de overheid of online gemeenschappen waar ze in contact kunnen komen met andere mensen in vergelijkbare situaties, doe wat onderzoek en maak de mantelzorger in uw leven bewust van alle verschillende organisaties en groepen die kunnen helpen hun leven gemakkelijker te maken. 

Gerelateerde artikelen

Bronnen

1) TENA wereldwijd onderzoek naar houdingen en bewustzijn ten opzichte van mantelzorg onder de algemene bevolking. Juli 2022 Polen, Canada, Frankrijk, VK, VS. In elk land zijn meer dan 1000 mannen en vrouwen (18+) geïnterviewd.