Samenvatting nationaal taboe-onderzoek onder mannen

Er wordt altijd maar gesproken over vrouwelijke ongemakken. Van de maandelijkse menstruatieperikelen tot de grote rol in het huishouden. In opdracht van TENA Men voerde onderzoeksbureau Ruigrok NetPanel in april 2016 een onafhankelijk onderzoek uit naar de ‘verborgen issues’ van de man.

Samenvatting nationaal taboe-onderzoek onder mannen

Er wordt altijd maar gesproken over vrouwelijke ongemakken. Van de maandelijkse menstruatieperikelen tot de grote rol in het huishouden. In opdracht van TENA Men voerde onderzoeksbureau RuiTENA Men onderzocht welke irritaties, taboes en ongemakken een rol spelen in het leven van mannen. In totaal namen meer dan 1.000 respondenten deel aan het onderzoek in de leeftijdscategorie 30 tot 75 jaar, representatief voor Nederlandse mannen op basis van opleiding en leeftijd. grok NetPanel in april 2016 een onafhankelijk onderzoek uit naar de ‘verborgen issues’ van de man.

Men-talk

Kroegpraat. Mannen praten over het algemeen het liefst over sport (49%), het nieuws (48%) en werk (31%). Over onzekerheden (5%) en seks (10%) blijken mannen niet graag van gedachten te wisselen. Of die laatste twee iets met elkaar te maken hebben, wilden ze helaas niet prijs geven. Daarnaast blijkt het onderwerp vrouwen beduidend minder interessant naarmate de heren ouder worden.

Irritante collega's. De schoonmoeder, slechte televisie of vertraging in het verkeer, volgens mannen is dit allemaal lang niet zo erg als irritatie over opschepperige (53%) en oneerlijke mensen (55%). Collega's bijvoorbeeld, daar kunnen mannen zich gruwelijk aan ergeren (25%).

Family man. Het gezin en de familie is hetgeen waar mannen het meest trots op zijn (48%). Bovendien knijpen zij in hun handjes wat betreft hun partner, want volgens 40% is de persoon aan hun zijde iemand om trots op te zijn. Over de positieve levensinstelling van zichzelf zijn veel mannen ook zeer tevreden (31%).

Bescheidenheid siert de man. Mannen blijken niet te patsen met hun voorkomen of portemonnee, want over hun uiterlijk (3%), het saldo op hun bankrekening (6%) of hun auto (7%) pochen zij beduidend minder dan over hun partner (40%).

Lichamelijke ongemakken. Vier op de vijf mannen bespreken zeker niet alles met vrienden. De volgende onderwerpen staan in de top-3 van dingen waar mannen het nóóit met hun vrienden over hebben: 

 1. Erectieproblemen (49%) 
 2. Ongewenst (40%) 
 3. Afnemend libido (37%)

Taboe. Mannen praten liever niet over hun lichamelijke ongemakken, omdat zij hier geen behoefte aan hebben (65%), zich ervoor schamen (26%) of omdat ze bang zijn dat het doorverteld wordt (18%).

De gevoelige snaar

No hair, don't care. Een paar kreukels in het voorhoofd? Geen haar op hun hoofd die zich daar zorgen om maakt. Wanneer hier nog iets van over is trouwens, want mannen laten zich

niet van de wijs brengen door wat haaruitval. Naast rimpels (2%) en haaruitval (6%) maken mannen zich ook totaal geen zorgen over het krijgen van een eventuele midlife crisis (3%).

Achteruitgang gezondheid. Mannen laten zich door hun veranderende uiterlijk niet gek maken. Een verslechterende gezondheid is iets waar mannen wél bang voor zijn (51%). Ook de gedachte aan geheugenverlies (28%) en geldproblemen (25%) maakt ze angstig. 

Zacht eitje. Ondanks het feit dat ze de maandelijkse perikelen niet de schuld kunnen geven, zijn mannen ook wel eens onzeker. De grootste boosdoener is een gesprek over emoties (32%). Ook achter het fornuis (12%) en in de sportschool (11%) kunnen mannen wel een portie zelfvertrouwen gebruiken. Ah gossie. 

Mister Perfect

Beauty slaapje. Wanneer mannen iets aan hun lichaam kunnen veranderen, dan willen ze gewicht verliezen (39%) en een gespierder lichaam hebben (23%). Daarnaast gunnen ze hun partner een betere nachtrust door minder te snurken (19%). 

Fit, fitter, fitst. Mannen voelen zich ondanks hun onzekerheden, lichamelijke ongemakken en verbeterpuntjes wél hartstikke fit. 38% voelt zichzelf zelfs fitter dan bij hun leeftijd hoort. 

Geduld is een schone zaak. Mannen gaan als een sneltrein door het leven, maar zij zouden liever veel meer willen genieten van momenten. Meer in het "nu" leven, wordt door 43% van de ondervraagden als verbeterpunt gezien. Ook willen ze geduldiger (34%) en opener (26%) zijn. Voor vrouwen helemaal niet zo slecht nieuws dus. 

Hard Knock life

Zwaar leven. Het leven van een man gaat heus niet altijd over rozen. Onderzoeken is geloven: dit zijn volgens de Nederlandse man dé vijf redenen waarom het leven van hem zwaarder is dan dat van de vrouw. Pak er alvast maar een zakdoekje bij. 

 1. Mannen hebben meer moeite om zich te uiten, en met emoties en ongemakken om te gaan (28%)
 2. De zin in seks wordt niet altijd door vrouwen beantwoord (19%)
 3. Mannen werken vaak meer en harder (18%)
 4. Vrouwen maken het leven van mannen onnodig complex (15%)
 5. Gevoel van eindverantwoordelijkheid voor het gezin is een last op de schouders (15%)

Let the battle begin. Mannen hebben het helemaal niet makkelijk, kunnen we wel concluderen. Een beetje (zelf) medelijden is dus best op z'n plaats. Er zijn dan ook een hoop clichés die hierover gaan. En wat het grootste verschil is tussen mannen en vrouwen. Maar wat vinden zij hier nu zelf van? De mannen met een uitgesproken mening aan het woord: 

 1. Mannen zijn minder ijdel dan vrouwen (eens: 53%)  
 2. Mannen kunnen minder goed multitasken dan vrouwen (eens: 51%)
 3. Mannen hebben een hoger libido dan vrouwen (eens: 59%) 
 4. Mannen klagen minder dan vrouwen (eens: 51%)
 5. Mannen praten minder dan vrouwen (eens: 71%) 
 6. Mannen zijn luier dan vrouwen (oneens: 73%) 
 7. Mannen kunnen beter auto rijden dan vrouwen (eens: 60%). Opvallend feitje: mannen tussen de 30 en 44 jaar zijn hierin een stuk zelfverzekerder, bijna 70% is overtuigd van zijn ‘Stig-kwaliteit’. 
 8. Mannen hebben meer zelfmedelijden dan vrouwen (oneens: 51%)
 9. Mannen maken zich minder druk om alledaagse zaken dan vrouwen (eens: 72%)
 10. Mannen kunnen beter beslissingen nemen dan vrouwen (gelijkspel)
 11. Mannen melden zich minder vaak ziek dan vrouwen (oneens: 54%) 
 12. Mannen zijn zelfstandiger dan vrouwen (oneens: 65%)

Gebrek aan "me-time". Dat mannen het helemaal niet gemakkelijk hebben in het leven, wordt nog eens bevestigd door hun gebrek aan "me-time". Wanneer mannen meer vrije tijd zouden hebben, zouden zij namelijk vaker vakantie (46%) en tijd voor zichzelf willen (35%). 

Oh dokter!

Bang voor de dokter. Wanneer mannen ongemakken ervaren, proberen zij deze zo veel mogelijk te negeren, in de hoop dat het vanzelf over gaat of minder wordt (36%). Een bezoek aan de dokter proberen ze zo lang mogelijk uit te stellen. Eerst wordt gezocht naar informatie en advies op het internet (27%). Slechts een op de vijf praat hier over met zijn omgeving. 

Nattigheid. Eveneens bijna één op de vijf mannen (18%) in de leeftijd 30 tot 75 jaar heeft wel eens te maken met ongewenst of . Tweederde (64%) voelt een grote drempel om hierover met zijn vrienden te praten. Daarnaast geeft bijna de helft van de mannen (46%) aan dat bijna niemand alles weet over zijn onzekerheden.

Gerelateerde artikelen

Incontinentie - Een introductie

Eén op de vier mannen boven de 40 heeft last van ongewenst urineverlies, ook wel bekend als incontinentie. De beste manier om een oplossing te vinden is om meer te weten te komen over hoe incontinentie precies werkt.