Hoe krijgt u incontinentieproducten vergoed?

Veel mensen kopen liever hun incontinentieproducten zelf dan dat ze deze vergoed krijgen. Er zijn voor- en nadelen. Voor hen die zich afvragen welke stappen je moet nemen om de incontinentieproducten vergoed te krijgen is de onderstaande informatie bedoeld. Maar ook voor mantelzorgers1 die te maken hebben met van hun dierbaren is deze informatie handig. 

1: Ga naar uw (huis)arts

De eerste stap die u zet, is een afspraak maken met uw (huis)arts. En niet alleen vanwege de vergoeding van producten. Uw heeft een oorzaak en mogelijk is die oorzaak weg te nemen! Met goede oefeningen is blijvende incontinentie vaak ook sterk te verminderen. Uw (huis)arts bepaalt of uw voldoet aan de voorwaarden om voor vergoeding in aanmerking te komen. Als de incontinentie bijv. van kortdurende aard is worden er meestal géén producten vergoed.

2: Check uw zorgverzekering

Incontinentieproducten vallen onder de basisverzekering. Echter er zijn voorwaarden. Aangezien er veel verschillende verzekeringen zijn, adviseren wij om uw zorgverzekeraar te raadplegen. Let daarbij op de volgende aspecten:
 
- Bij welke zorgaanbieders kunt u terecht?
- Moet u bijbetalen als u door uw eigen zorgaanbieder (apotheek) geleverd wil krijgen?
- Krijgt u persoonlijke begeleiding of moet u bestellen via een online zorgaanbieder
- Welke vergoeding wordt uitgekeerd bij welk zorgprofiel?

3: Kies het juiste product

Tegenwoordig kunt heel eenvoudig zelf proefpakketjes aanvragen bij alle fabrikanten van incontinentieproducten. Dat gaat heel discreet en snel via internet. Een TENA-proefpakket vraagt u hier aan! Dan kunt u in de vertrouwde thuissituatie producten proberen en ervaren welke het beste bij u past. U kunt natuurlijk ook producten kopen en zo ervaren of het u bevalt. Het gaat erom dat u een weloverwogen keuze maakt voor het product dat bij u past. Ook zou u voor een combinatie van producten kunnen kiezen. Bijvoorbeeld voor de nacht een ander product dan overdag. Of thuis een ander product dan onderweg. Tips bij het kiezen van het juiste product vindt u hier.

4: Ga naar uw favoriete zorgaanbieder

Als u liever hulp heeft bij de keuze van het juiste incontinentieproduct, dan gaat u eerst naar uw zorgaanbieder en kiest u samen het best mogelijke product of producten voor u en uw situatie. Uw zorgaanbieder deelt u in een van de 7 incontinentieprofielen. 
Via uw verzekering weet u al of uw favoriete zorgaanbieder gecontracteerd is om incontinentieproducten te leveren. Anders moet u naar een gecontracteerde zorgaanbieder.
De meeste zorgaanbieders hebben een aparte adviesruimte om u discreet te woord te staan. Als u niet tevreden bent met de producten, dan kunt u gerust vragen om andere producten. U heeft de vrije keuze!