Incontinentieproducten kopen of vergoed krijgen?

Eén op de drie vrouwen van 35 jaar en ouder krijgt te maken met . En ook één op de vier mannen van boven de 40 jaar. Urineverlies is dus niet ongewoon. Afhankelijk van de oorzaak is het urineverlies vaak te verminderen of zelfs geheel te verhelpen. Wij adviseren daarom altijd contact op te nemen met de (huis)arts. De arts kan de oorzaak achterhalen en geeft als u aan de voorwaarden voor vergoeding in aanmerking komt een ‘verwijzing/recept voor incontinentieproducten’. 


Toch gaan veel mensen niet naar een arts. Schaamte kan hierbij een rol spelen. Deze mensen kiezen er, bewust of onbewust voor, om producten zelf te kopen. Als u voor vergoeding van vergoeding wilt komen, dan is de eerste stap altijd een gesprek met de (huis)arts!

De voor- en nadelen van zelf kopen

De voordelen van producten zelf kopen De nadelen van producten zelf kopen
 • Geen afspraak met de (huis)arts nodig.
 • Vrijheid waar u producten kunt kopen.
 • Vrijheid welk merk u koopt.
 • Groot aanbod van verkooppunten, ook heel discreet online.
 • Producten op dagelijkse basis gebruiken kan veel geld kosten.
 • Het zou kunnen dat u onbedoeld het verkeerde product kiest waardoor het product minder werkt.  Zo wordt er bijvoorbeeld vaak maandverband of gewone inlegkruisjes gekocht maar deze producten zijn niet bedoeld voor het opvangen voor urine en werken daardoor minder goed.
 • U krijgt geen professionele medische begeleiding; er wordt dus niets gedaan aan de oorzaak, tenzij u zelf actie onderneemt.  U blijft ongewild urine verliezen, terwijl dat mogelijk verholpen of verminderd zou kunnen worden.
 • U krijgt geen professionele hulp bij de keuze van producten waardoor u wellicht het verkeerde product koopt.

De voor- en nadelen van producten vergoed krijgen (via contact met de (huis)arts)

De voordelen De nadelen
 • Producten kosten u geen of minder geld1, behalve uw eigen risico.
 • Uw (huis)arts kan mogelijk de oorzaak wegnemen of de sterk verminderen.
 • Als u in aanmerking komt voor vergoeding, dan krijgt u de producten door een professionele zorgaanbieder geleverd. Deze zorgaanbieder houdt een intakegesprek waarin bepaald wordt in welke incontinentieprofiel u past zodat de juiste producten geleverd kunnen worden.
 • Uw zorgverzekeraar heeft, afhankelijk van uw type verzekering, een grote stem in de keuze van welke zorgaanbieder u de producten geleverd krijgt. Vaak worden er, als u daarvan af wil wijken, beperkingen doorgevoerd. De meeste verzekeraars werken met gecontracteerde zorgaanbieders. Gaat u naar een gecontracteerde zorgaanbieder dan is de vergoeding c.q. de verstrekking van het aantal producten doorgaans hoger dan wanneer u kiest voor een niet-gecontracteerde zorgaanbieder. Daarnaast stellen sommige verzekeraars dat u vooraf toestemming moet hebben om geleverd te krijgen door een niet-gecontracteerde zorgaanbieder. In het uiterste geval kunt u ook overwegen om een andere zorgverzekeraar te kiezen, die wél een leveringsovereenkomst heeft met uw zorgleverancier of de producten van uw keuze wel vergoed. Die vrije keuze heeft u te allen tijde.
 • Uw eigen zorgaanbieder (apotheek) kan mogelijk geen leveringsovereenkomst voor incontinentieproducten met uw zorgverzekeraar hebben. Net zoals hiervoor beschreven, u heeft altijd de vrije keuze!
 • Uw eigen zorgaanbieder biedt u mogelijk een ander merk incontinentieproducten aan dan u wilt gebruiken (of al gebruikt). U heeft echter altijd de vrije keuze om te vragen naar het merk van uw voorkeur, of naar een andere zorgaanbieder te gaan.
Deze nadelen van vergoed krijgen zijn eenvoudig te verhelpen met de informatie van deze website.

De verkrijgbaarheid van incontinentieproducten

Als u incontinentieproducten zelf wilt kopen, dan kunt terecht bij (online) drogisten, supermarkten en onlineshops zoals TENAshop.nl. Echter, ook bij zorgaanbieders waarmee zorgverzekeraars contracten hebben afgesloten, kunt u gewoon incontinentieproducten kopen. Zo hebben veel apotheken, net als winkels, een schap met incontinentieproducten. Een overzicht van de meest voorkomende zorgaanbieders staat hieronder.
Apotheken
 
Apotheken hebben vaak een incontinentiespecialist en een adviesruimte speciaal voor persoonlijke gesprekken. Zij staan bekend om hun goede en persoonlijke advies en mogelijkheden tot het uitproberen van verschillende incontinentieproducten. Ze leveren de producten desgewenst bij u thuis af.
Medische speciaalzaken
 
Medische speciaalzaken leveren voornamelijk medische hulpmiddelen. U kunt er dus ook terecht voor incontinentieproducten. Ook deze zorgaanbieders zijn gespecialiseerd in incontinentieproblematiek en kunnen u goed, persoonlijk advies geven en producten leveren.
Internetaanbieders
 
Tegenwoordig zijn er ook internetaanbieders, zoals online-apothekers en online medische speciaalzaken, die vaak worden gecontracteerd door budgetverzekeringen en naturaverzekeringen. Advies vindt in eerste instantie telefonisch plaats. Bestellen gaat via internet en leveringen worden thuisbezorgd.

Referenties

1De hoogte van de vergoeding wordt doorgaans bepaald door de zorgaanbieder aan de hand van 7 incontinentieprofielen. Hoe hoger het profiel des te hoger is de vergoeding. Informeer bij uw zorgaanbieder in welk profiel u past en hoeveel producten u vergoed krijgt.