Hoe krijgt u TENA incontinentieproducten vergoed?

Terug naar overzicht
Sommige mensen kopen liever hun incontinentieproducten zelf dan dat ze deze vergoed krijgen. Er zijn voor- en nadelen. Voor hen die zich afvragen welke stappen je moet nemen om TENA incontinentieproducten vergoed te krijgen is de onderstaande informatie bedoeld. Maar ook voor mantelzorgers1 die te maken hebben met van hun dierbaren is deze informatie handig. 

1: Ga naar uw (huis)arts

De eerste stap die u zet, is een afspraak maken met uw (huis)arts. En niet alleen vanwege de vergoeding van producten. Uw heeft een oorzaak en mogelijk is die oorzaak weg te nemen! Met goede oefeningen is blijvende incontinentie vaak ook sterk te verminderen. Uw (huis)arts bepaalt of uw voldoet aan de voorwaarden om voor vergoeding in aanmerking te komen. Als de incontinentie korter duurt dan 3 maanden worden er meestal géén producten vergoed.

2: Check uw zorgverzekering / zorgaanbieder

Incontinentieproducten vallen onder de basisverzekering. Echter er zijn voorwaarden. Aangezien er veel verschillende verzekeringen zijn, adviseren wij om uw zorgverzekeraar te raadplegen. Let daarbij op de volgende aspecten:
 
- Bij welke zorgleveranciers kunt u terecht? Vergoeden deze TENA?
- Krijgt u persoonlijke begeleiding of moet u bestellen via een online zorgleverancier?
- Welke vergoeding krijgt u bij welk zorgprofiel?

3: Kies het juiste product

Tegenwoordig kunt u heel eenvoudig zelf proefpakketjes aanvragen bij alle fabrikanten van incontinentieproducten. Dat gaat heel discreet en snel via internet. Een TENA-proefpakket vraagt u hier aan! Dan kunt u in de vertrouwde thuissituatie producten proberen en ervaren welke het beste bij u past. U kunt natuurlijk ook producten kopen en zo ervaren of het u bevalt. Het gaat erom dat u een weloverwogen keuze maakt voor het product dat bij u past. Ook zou u voor een combinatie van producten kunnen kiezen. Bijvoorbeeld voor de nacht een ander product dan overdag. Of thuis een ander product dan onderweg. Tips bij het kiezen van het juiste product vindt u hier.

4: Ga naar uw favoriete zorgleverancier

Als u liever hulp heeft bij de keuze van het juiste incontinentieproduct, dan gaat u eerst naar uw zorgleverancier en kiest u samen de best mogelijke TENA-producten voor u en uw situatie. Als u een ander merk aangeboden krijgt vraagt u gewoon om TENA. Uw zorgleverancier deelt u in een van de 7 incontinentieprofielen (zie hieronder). 
Via uw verzekering weet u al of uw favoriete zorgleverancier gecontracteerd is om TENA-incontinentieproducten te leveren. Anders moet u naar een gecontracteerde zorgleverancier.
De meeste zorgaanbieders hebben een aparte adviesruimte om u discreet te woord te staan. Als u niet tevreden bent met de producten, dan kunt u gerust vragen om andere TENA-producten. U heeft de vrije keuze!
 
 
 

Wilt u advies? Bel GRATIS de TENA advieslijn: 0800 - 0227500

 
 


Hoe wordt de hoogte van de vergoeding bepaald?

Om incontinentieproducten te vergoeden werken de meeste zorgverzekeraars met categorieën. Er zijn 7 categorieën waarbij iemand in categorie 0 heel licht heeft en iemand in categorie 7 heel zwaar. Bij elke categorie hoort een dagvergoeding. Dit is een bedrag dat de zorgverzekeraar aan de zorgleverancier (uw medische speciaalzaak of apotheek) uitbetaalt. Hieronder vindt u een korte uitleg per categorie. 

Categorie 1 Zeer lichte  

U heeft last van dagelijkse druppelincontinentie eventueel met een spoor van ontlastingsverlies. Het verlies van urine is ongeveer 100 cc per 24 uur. 

Categorie 2. Lichte incontinentie 

U verliest dagelijks druppelsgewijs of scheutjesgewijs urine eventueel met een spoor van ontlasting. Het verlies van urine is ongeveer 300 cc per 24 uur. 

Categorie 3. Matige incontinentie 

U verliest dagelijks kleine tot grote scheutjes urine eventueel met een spoor van ontlasting. Het verlies van urine is ongeveer 900 cc per 24 uur. 

Categorie 4. Zware incontinentie 

U verliest dagelijks doorlopend grote hoeveelheden urine, waarbij de blaasfunctie sterk is verminderd. Het verlies van urine is ongeveer 1500 cc per dag. Dat kan in combinatie zijn met ontlastingsverlies in 1 of meer porties per dag. 

Categorie 5. Zeer zware incontinentie 

U verliest dagelijks doorlopend urine, in totaal meer dan 1500 cc. Dit kan in combinatie zijn met ontlastingsverlies in 1 of meer porties per dag. 

Categorie 6 en 7. Zeer zware incontinentie 

U verliest nog meer urine en ontlasting dan in categorie 5 en u kunt niet goed meer voor uzelf zorgen vanwege lichamelijke of geestelijke problemen. Deze categorieën vinden we voornamelijk in instellingen.

Referenties

1 Voor mantelzorgers heeft TENA een speciale website met relevante mantelzorginformatie