Verzekerd vanuit de basisverzekering

Terug naar overzicht
In Nederland is de vergoeding van incontinentieproducten erg goed geregeld ten opzichte van andere Europese landen. Incontinentieproducten worden namelijk vergoed vanuit de basisverzekering. Dit betekent dat iedere zorgverzekering deze producten vergoedt. Zorgverzekeringen sluiten contracten af met zorgleveranciers die de producten aan u levert. Om te bepalen hoeveel en welke producten u vergoed krijgt, zal de zorgleverancier die de producten levert een intakegesprek houden. Er zijn op dit moment geen zorgverzekeringen die extra vergoedingen aanbieden via een zogenoemde aanvullende verzekering.

Eigen bijdrage? Eigen risico?

Voor incontinentiemateriaal geldt geen eigen bijdrage, maar wel uw eigen risico. Als uw eigen risico niet is opgebruikt, betaalt u de producten zelf tot uw eigen risico volledig is opgebruikt. Als u meer producten wenst te gebruiken dan er geleverd worden vanuit de vergoeding, kunt u vanzelfsprekend wel zelf producten kopen. 

Wat wordt niet vergoed?

Een aantal producten wordt niet vergoed:
 
  • Schoonmaakmiddelen of producten om geurtjes tegen te gaan
  • Beschermende producten voor de huid
  • Speciale kleding 
  • Onderleggers voor op bed, tenzij er sprake is van een bijzondere zorgvraag

Voorwaarden

Voor alle zorgverzekeringen gelden de volgende algemene voorwaarden:
 
  • U dient een verwijzing te hebben van uw huisarts of een geschikte doorverwijzer1. Deze bepaalt mede of u in aanmerking komt voor vergoeding.
  • Er wordt onderscheid gemaakt tussen tijdelijke en langdurige . Bij tijdelijke incontinentie, bijvoorbeeld bij zwangerschap, worden incontinentieproducten niet vergoed. U kunt de incontinentieproducten dan wel kopen bij een zorgleverancier of u kunt ze gewoon kopen bij de meeste supermarkten, (online) drogisterijen en online shops. Bij langdurige incontinentie worden incontinentieproducten wel vergoed.
 
 

”Belangrijk: het is altijd raadzaam om met uw zorgverzekeraar contact op te nemen.”

 
 

Drie typen zorgverzekeringen

Welke zorgverzekering u ook heeft, u bent altijd vrij om te bepalen welke incontinentieproduct u wenst te gebruiken en via welke zorgleverancier u uw producten wenst af te nemen. Echter, afhankelijk van uw zorgverzekering en zorgleverancier kunt u mogelijk uw producten niet bij uw eigen zorgleverancier halen. Daarom zou het kunnen lonen om over te stappen naar een andere (misschien iets duurdere) verzekering. In de Vergoedingen-Vergelijker zijn de 50 meest voorkomende zorgverzekeringen op een rij gezet, alleen voor wat betreft de vergoeding van incontinentieproducten.

Budgetverzekering

De budgetverzekering heeft de laagste premie, maar het beperkt u in uw keuze. U kunt alleen incontinentieproducten afnemen van de gecontracteerde zorgleveranciers, die bovendien een beperkter assortiment leveren. Het aantal gecontracteerde zorgleveranciers is beperkter dan bij de naturaverzekering. 
 
 

Naturaverzekering

De naturaverzekering is iets duurder dan de budgetverzekering, maar hierbij zijn meer zorgleveranciers gecontracteerd waaruit u kunt kiezen. Als uw eigen apotheek of medische speciaalzaak gecontracteerd is, is dit een prima keuze.

Restitutieverzekering

Een restitutieverzekering biedt de meeste keuzevrijheid en heeft meestal een iets hogere premie. U kunt bij iedere zorgleverancier terecht en de kosten worden in de meeste gevallen vergoed, ook al heeft uw zorgverzekering geen contract met uw apotheek of medische speciaalzaak.

Verwijzingen

[1]Wie mag voorschrijven? Naast huisarts of behandelend arts zijn dat over het algemeen doktersassistenten en incontinentieverpleegkundigen met een speciale opleiding. Lees de voorwaarden van uw zorgverzekering.