Tips bij het kiezen van het juiste product

Welke zorgverzekering u ook heeft, u bepaalt altijd zelf welk product u wilt gebruiken voor uw . Ook als uw zorgaanbieder u een ander merk voorstelt. Daarom is het verstandig om u goed te oriënteren op de incontinentieproducten die er zijn en zo nodig voor een andere zorgaanbieder te kiezen. Afhankelijk van uw zorgverzekering kan dat wel van invloed zijn op de hoogte van de vergoeding die u van uw zorgverzekeraar ontvangt.

Soorten producten

Er zijn producten die met een plakstrip in uw eigen ondergoed bevestigd kunnen worden, incontinentiebroekjes of ééndelige producten bij het verlies van grotere hoeveelheden urine. Er zijn zowel producten speciaal voor vrouwen als speciaal voor mannen, speciaal voor overdag en voor de nacht! U heeft een vrije keuze!

Hoe kies ik het juiste product?

Afhankelijk van de mate van , uw persoonlijk voorkeur en uw dagelijkse activiteiten, kunt u kiezen uit verschillende producten en merken. Beoordeel producten op:


Comfort: Discretie: Zekerheid:
 • Draagt het product prettig?
 • Is de grootte en pasvorm afgestemd op uw lichaam?
 • Is het materiaal zacht voor uw huid?
 • Is het product van ademend materiaal?
 • Ziet niemand dat ik dit product draag?
 • Maakt het materiaal van het product géén geluid?
 • Worden eventuele nare geurtjes voorkomen?
 • Kan het product discreet meegenomen worden?
 • Absorbeert het product snel?
 • Absorbeert het product voldoende?
 • Houdt het product de urine goed vast, zonder dat uw huid in aanraking komt met de urine?
 • Biedt het product voldoende bescherming in de nacht?

Meerdere producten voor verschillende omstandigheden

Uw leefomstandigheden en -gewoonten kunnen ook van invloed zijn op de keuze van een of meerdere producten. Bent u bijvoorbeeld veel onderweg of heel actief met sporten? Of bent u veel thuis en kunt u eenvoudig en snel een toilet bereiken? Sommigen kiezen een incontinentiebroekje voor activiteiten en een product met plakstrip voor thuis. En een verband speciaal voor de nacht, dat rekening houdt met een liggende positie. Aan u de keuze.

Is er kwaliteitsverschil in incontinentieproducten?

Net als bij andere producten, is er ook verschil in kwaliteit in incontinentieproducten van verschillende merken. Alleen op de verpakking of met een eerste blik op het product kunt u de kwaliteit meestal niet beoordelen. Wij adviseren daarom om altijd een aantal proefpakketjes van verschillende fabrikanten aan te vragen. Zo ervaart u zelf hoe het product draagt. En bent u niet tevreden? Vraag gerust om een ander proefpakket. U heeft een vrije keuze!

Zelf een keuze maken of samen met uw zorgaanbieder?

Ook die keuze is geheel aan u. Tegenwoordig kunt u heel eenvoudig via internet zelf proefpakketjes opvragen en thuis uitproberen. Heeft u liever professionele begeleiding? Ga dan gerust naar uw zorgaanbieder (apotheek/medische speciaalzaak) als de zorgaanbieder u ook de producten vergoed kan leveren (op deze pagina leggen we uit hoe het werkt).