Incontinentie door ziekte of ouder worden

Incontinentie door ouder worden en ziekte

Incontinentie kan veel oorzaken hebben en komt vaker voor naarmate men ouder wordt. Bij het ouder worden verandert de fysieke conditie, en dat geldt ook voor de nieren, urinewegen, bekkenbodemspieren en sluitspieren. Hierdoor kan een cliënt enige of alle controle over de blaas en darmen verliezen. Ook ziekte, urineweginfecties en/of medicijnen kunnen de oorzaak van de incontinentie zijn.

Wat gebeurt er met het lichaam als men ouder wordt?

Bekkenbodem & sluitspieren

Om continent te blijven, hebben we ondersteuning nodig van de bekkenbodem- en sluitspieren. Dat geldt voor vrouwen, maar zeker ook voor mannen! Wanneer we ouder worden, kunnen deze spieren om verschillende redenen slapper worden en daardoor incontinentie veroorzaken. Het is op elke leeftijd mogelijk om de spieren te trainen, een gespecialiseerde fysiotherapeut/bekkenbodemspecialist kan hierbij ondersteunen.

Nieren en veroudering

Naarmate we ouder worden, bestaat er meer kans op afwijkingen in de nierfunctie. Dit uit zich in een verminderde bloeddoorstroming naar de nieren en een vermindering van de productie van het antidiuretisch hormoon (ADH). Dit hormoon stimuleert de terugresorptie van water in de nieren en maakt de urine geconcentreerd. Wanneer dit hormoongehalte afneemt, wordt er meer urine geproduceerd, met name in de nacht. Dit verklaart ook waarom het normaal is dat een oudere persoon 1-2 keer per nacht naar het toilet moet. Wees er alert op dat cliënten niet minder gaan drinken! Want dat heeft een tegengesteld effect, de blaas wordt daardoor juist meer geprikkeld!

De ouder wordende blaas

De blaas is een gespierde zak die bij het ouder worden zijn kracht en werking begint te verliezen. Hierdoor kan de blaas zich minder goed samentrekken en samenknijpen, waardoor het langer duurt om de blaas te legen en er wat urine achterblijft. 

Daarnaast wordt de blaas minder elastisch en kan deze niet meer zoveel urine vasthouden als voorheen. De ledigingsreflex komt later op gang, wanneer de blaas bijna vol is. Dit betekent dat oudere mensen minder waarschuwingstijd hebben om naar het toilet te gaan. 

Er zijn verschillende redenen waarom de urinebuis geblokkeerd kan raken. Bij vrouwen kan dit komen door verzwakte spieren waardoor de blaas of vagina verzakt (prolaps). Bij mannen kan een vergrote prostaat de urinebuis blokkeren. Het is belangrijk om deze aandoeningen vroegtijdig te ontdekken om de juiste behandeling te krijgen. Symptomen van deze problemen kunnen zijn: 

  • Moeite met het starten van het plassen
  • Het gevoel dat de blaas niet volledig geleegd is na het plassen
  • Een onderbroken of zwakke urinestroom
  • Vaak aandrang voelen om te plassen
  • 's Nachts vaak moeten plassen

Wanneer de blaas niet volledig geleegd kan worden, kan deze vol raken met achtergebleven urine wat overloopincontinentie veroorzaakt en het risico op urineweginfecties verhoogt.

Prostaatvergroting bij mannen

Prostaatvergroting is geen ziekte maar een natuurlijk onderdeel van ouder worden. De oorzaak van de grotere prostaat is de geleidelijke afname van het hormoon testosteron. Vaak rond het 50ste levensjaar beginnen dan de klachten, zoals een zwakke urinestraal, branderig gevoel bij het plassen, vaker moeten plassen of incontinentie. Meestal is de prostaatvergroting goedaardig (Beningne Prostaat Hyperplasie – BHP). Een kwaadaardige vergroting leidt tot prostaatkanker. De prostaat kan ook opzwellen door een prostaatontsteking. 

Een aantal factoren waarvan bekend is dat ze een positieve invloed hebben op de gezondheid van de prostaat zijn: overgewicht voorkomen, voldoende bewegen, beperkte hoeveelheid koffie, alcohol en pittig gekruid eten, voldoende drinken. 

Tips voor jouw cliënt om de hevigheid van de klachten te verminderen: 

  • Houd het onderlijf warm 
  • Vermijd lang zitten
  • Zorg voor voldoende beweging 
  • Vermijd dierlijke vetten waar mogelijk 
  • Drink veel water. Zo’n 2 tot 3 liter per dag 
  • Houd uw plas niet op

Veroudering van hersenen en dementie

Dementie is een overkoepelende term voor verschillende symptomen die optreden wanneer de hersenen aangetast worden door ziekte. Meer dan de helft van alle mensen met dementie heeft Alzheimer. Deze ziekte tast de hersenen aan, veroorzaakt geheugenverlies en verwarring, en vertraagt of stopt zelfs bepaalde hersenfuncties zoals denken, begrijpen en interpreteren. Al deze symptomen kunnen bijdragen aan incontinentie. 

Andere vormen en oorzaken van dementie zijn: vasculaire dementie, dementie met Lewy bodies (DLB), dementie bij de ziekte van Parkinson en frontotemporale dementie. Leeftijd, diabetes, hart- en vaatziekten en genen kunnen allemaal risicofactoren zijn. Dementie komt vaker voor bij vrouwen dan mannen. 

Voor mensen met dementie wordt het steeds moeilijker om hun behoeften kenbaar te maken en de wereld om hen heen te begrijpen, dat kan leiden tot weerstand. 90% van de mensen met dementie krijgt te maken gedrags- en psychologische symptomen van dementie (BPSD). Deze symptomen kunnen angst, apathie, rusteloosheid, paranoia, hallucinaties en reactief gedrag omvatten. Er zijn veel factoren die BPSD kunnen triggeren, zoals pijn, constipatie, jeuk, slaapgebrek, gebrek aan privacy en een stressvolle omgeving. 

Cliënten aanmoedigen om te genieten van een gezonde en actieve levensstijl, sociale interacties onderhouden en een goede, consistente slaaproutine kunnen allemaal de symptomen van dementie verbeteren.

Persoonsgerichte continentiezorg bij dementie

Persoonsgerichte of individuele continentiezorg draagt bij aan de onafhankelijkheid, levenskwaliteit en welzijn van jouw cliënt. Handige tips om met de cliënt en/of mantelzorger te bespreken: 

  • Inventariseer de wensen van de cliënt (en mantelzorger) en bespreek op welke tijden het handig is om de cliënt naar het toilet te lagen gaan (een plasdagboek is een handig hulpmiddel). 
  • Leer het gedrag herkennen/let op tekenen dat de cliënt naar het toilet moeten en help waar nodig. 
  • Behoud de onafhankelijkheid door ervoor te zorgen dat kleding en incontinentieproducten gemakkelijk aan en uit kunnen worden gedaan, zoals TENA ProSkin Pants. Kleding met ritssluitingen en klittenband zijn eenvoudiger om aan- en uit te dan dan kleding met knopen en drukknopen. 
  • Zorg ervoor dat de cliënt de weg naar het toilet makkelijk kan vinden: markeer het toilet, de lichtschakelaar en de toiletbril duidelijk. 
  • Laat de toiletdeur open en het licht 's nachts aan zodat het toilet gemakkelijk gevonden wordt. 
  • Gebruik hulpmiddelen om de mobiliteit te bevorderen, zoals een rollator, verhoogde toiletbril en toiletsteun of plaats een toiletstoel in de kamer waar de meeste tijd wordt doorgebracht. 
  • Bepaal of de cliënt een gebalanceerd dieet volgt en voldoende drinkt, dit zijn namelijk essentiële voorwaarden voor de algemene gesteldheid van de cliënt. Onbalans kan de dementie verergeren. Adviseer eventueel een diëtist te raadplegen. 
  • Hygiëne is altijd belangrijk, ondersteun indien nodig bij het douchen of wassen. 

Informeer de huisarts in geval van vermoeden van dementie!

thuiszorgprofessional brengt kopje koffie

Blaasontsteking & urineweginfecties

Urineweginfecties kunnen elke persoon van elke leeftijd treffen, maar er zijn bepaalde groepen mensen die een hoger risico lopen. De combinatie van leeftijd en verschillende gezondheidsproblemen (niet in staat zijn om de blaas volledig te legen, verminderd afweersysteem en chronische ziekten als ziekte van Alzheimer, Multiple Sclerose of ziekte van Parkinson) kunnen bijdragen aan een hoger risico. 

Sommige mensen kunnen zeer vage en ogenschijnlijk ongerelateerde symptomen vertonen van een aanhoudende urineweginfectie, vooral mensen met een lage weerstand en diabetes, of ouderen met dementie. Als iemand niet in staat is om de blaas goed te legen, wordt het risico op een urineweginfectie hoger omdat er bacteriën kunnen groeien in de achtergebleven urine. Een aantal oorzaken voor achtergebleven urine zijn constipatie, verhindering van uitstroom veroorzaakt door een vergrote prostaat of een prolaps, letsel aan het ruggenmerg en zenuwschade die de normale werking van de urinewegen belemmert. Ontlastingsincontinentie is een andere factor die het risico op een urineweginfectie verhoogt. 

Wees alert op de vroegste symptomen van een urineweginfectie voor een snelle diagnose en behandeling. De meest voorkomende symptomen zijn: 

  • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen 
  • Veel urineren en een constante aandrang tot plassen 
  • Per keer kleine hoeveelheden urine 
  • Bloedsporen in de urine 
  • Donkere, troebele of sterk geurende urine 
  • Het koud hebben, maar meestal niet met koorts 
  • Plotselinge urine-incontinentie 

Voor de behandeling van een urineweginfectie is een diagnose van de huisarts vereist. Afhankelijk van de soort bacterie, zal men beslissen of er wel of geen antibiotica voorgeschreven moet worden.

Tips om urineweginfecties bij jouw cliënten te voorkomen

  • Volg effectieve hygiëneroutines en richtlijnen op. 
  • Veeg op het toilet van voor naar achter om te voorkomen dat darmbacteriën bij de urinebuis terechtkomen. 
  • Verwijder bevuilde incontinentieproducten van voor naar achter. 
  • Vermijd agressieve zeep in de gevoelige genitale zone, omdat dit de balans kan verstoren en irritatie kan veroorzaken. 
  • Gebruik TENA Wascrème of TENA Wet Wash Gloves om een kwetsbare huid te reinigen, en TENA ProSkin Barrier Cream voor extra bescherming. 
  • Droog de huid goed af na het reinigen en het verwisselen van incontinentieproducten, aangezien bacteriën beter groeien op vochtige plekken. 
  • Zorg voor voldoende hydratatie.