8 eenvoudige energietips met een grote impact

Wilt u thuis duurzamer zijn maar weet u niet goed waar u moet beginnen? Hier zijn 8 eenvoudige stappen die u kunt nemen om uw CO2-voetafdruk en energiekosten te verlagen. Elke stap telt.  
Uitzicht vanuit een huis met sterrenhemel

Tip 1

Gebruik ledlampen in plaats van gloeilampen.

Ledlampen bevatten geen kwik en hebben een veel kleinere impact op het milieu dan gloeilampen. En om die reden gaan ledlampen ook nog eens 25 keer langer mee – waardoor u energie bespaart en een lagere energierekening hebt. 
Een zwarte wasmachine met wasmand.

Tip 2

Verander uw wasmachine-instellingen.

Wacht tot u een volledige was hebt verzameld en was deze op koude wasinstellingen (zelfs als op het label warm staat). Dit verlengt niet alleen de levensduur en kleur van kleding, het bespaart ook de meeste energie die zou zijn gebruikt om het water te verwarmen. Door 4 van de 5 wassen in koud water te wassen, vermindert u gedurende een jaar de CO2-uitstoot. 
Was hangt te drogen op een waslijn

Tip 3

En sla de droger over.

Indien mogelijk, droog uw was op een waslijn in plaats van in een droger. Dit bespaart niet alleen energie, het is ook nog eens vriendelijker voor stoffen, waardoor uw kleding langer meegaat.  
Losgekoppelde oplader

Tip 4

Haal uw laders uit het stopcontact wanneer u deze niet gebruikt.

Aangesloten elektronica kan, zelfs als het apparaat is uitgeschakeld, tot wel 10% van het energiegebruik in uw huis verspillen. Elke kleine stap telt, dus eruit met die stekker! 
 Een persoon die een beker met beide handen vasthoudt en een grote gebreide trui draagt.

Tip 5

Trek een trui aan voordat u de verwarming hoger zet.

Elke graad telt. Eenvoudig en waar. Bespaar energie door extra lagen kleding aan te trekken in plaats van de thermostaat hoger te zetten. 
Een raam van een rood huis.

Tip 6

Sluit tochtgaten.

Controleer uw ramen en deuren op tocht. Door eventuele tochtgaten langs voegen en naden te dichten, bespaart u energie en houdt u uw huis warm. 
Close-up van een laptop.

Tip 7

Controleer energie-instellingen van apparaten.

Controleer de energiebesparende energie-instellingen van laptops tot tablets en andere apparaten. Het lijkt misschien triviaal, maar door geen onnodige energie te verspillen, kunt u het verbruik verminderen en de levensduur van de batterij verlengen. Elke kleine stap telt. 
Twee windmolens op een groene heuvel, met wolken en zonlicht op de achtergrond.

Tip 8

Stap over op duurzame elektriciteit.

Als u dat nog niet heeft gedaan, is overschakelen op duurzame elektriciteit misschien wel het beste wat u kunt doen om uw CO2-voetafdruk te verkleinen. Dit is eenvoudig door uw energieleverancier om advies te vragen, of gebruik te maken van websites die energieleveranciers vergelijken.