Close-up van een vrouw die een inlegkruisje in haar ondergoed doet

Herstel na zwangerschap: richtlijnen voor de beste incontinentieverbanden en ondergoed na een bevalling

Bij uw voorbereiding op de komst van een nieuwe baby bent u waarschijnlijk vooral bezig met de belangrijke dingen die u nodig hebt om voor de baby te zorgen. Het is ook belangrijk om zoveel mogelijk spullen te hebben die u helpen bij het herstel na de bevalling. 

Wij leggen hier uit wat u kunt verwachten na de bevalling, van bloeden tot urineverlies en lekken na zwangerschap, en geven advies over de TENA incontinentieverbanden die u kunt gebruiken voor een comfortabel gevoel tijdens uw herstel.

Bloeden na de bevalling

Het bloeden na de bevalling (ook wel lochia genoemd) kan tussen de zes tot acht weken na de zwangerschap duren. Dit is een manier voor het lichaam om zich te herstellen en is meestal niet iets waar u zich zorgen over hoeft te maken. In de eerste dagen voelt het mogelijk als een zware menstruatie, bestaand uit overgebleven bloed, weefsel uit uw baarmoeder en slijm. Het bloeden zal steeds bruiner en lichter worden, en zal uiteindelijk stoppen. 

Het is mogelijk dat u meer bloedt als u actiever bent of veel beweegt. Het is ook mogelijk dat bloedingen optreden als u opstaat nadat u lang heeft stilgelegen. Dit zijn ook momenten waarop u bloedpropjes kunt krijgen. 

Dit is een natuurlijke reactie en onderdeel van het genezingsproces. Echter, als u grote bloedpropjes heeft, koorts die hoger is dan 38 graden Celcius, pijn in de onderbuik of plotseling meer begint te bloeden dan de dag na de bevalling, neem dan direct contact op met uw huisarts.

Incontinentie na de zwangerschap

Tegen de tijd dat de baby geboren moet worden, zijn uw organen (waaronder de blaas en urinebuis) samengeknepen om ruimte te maken voor dit nieuwe leven. De rond de urinebuis, vagina en anus zijn uitgerekt, en ook de bevalling zelf vraagt veel van de bekkenbodem.

Dat kan allemaal leiden tot urineverlies, dat kan aanhouden tot na de bevalling. Dit kan een paar weken duren. Het kan ook zijn dat u langere tijd af en toe een ‘ongelukje’ hebt. 

De volgende dingen komen regelmatig voor direct na de bevalling*: 

  • veel urineverlies bij de eerste keer dat u opstaat nadat u lang heeft stilgelegen of na het verwijderen van de katheter 
  • vaker moeten plassen 
  • vaker het gevoel van een volle blaas hebben 
  • aandrangincontinentie (lekken terwijl onderweg naar het toilet)
  • stressincontinentie (lekken als u hoest, lacht, niest, tilt, enz.) 
  • passieve (lekken zonder te weten dat u lekt) 
  • moeite met plassen (urine druppelt er slechts uit of komt er helemaal niet uit) 
  • op moeten staan om te plassen 
Uw lichaam heeft even de tijd nodig om te genezen en zich weer aan te passen. Dat komt allemaal weer goed, en u kunt zelf het een en ander doen om uw symptomen te voorkomen, verminderen en beheersen (u leest hier meer informatie: Hoe om te gaan met incontinentie tijdens de zwangerschap en na de bevalling). Maar als u zich zorgen maakt dat u een ernstiger probleem hebt, kunt u hier altijd over praten met uw arts. 

Welke verbanden of broekjes moet ik dragen na de bevalling?

Tampons worden strikt afgeraden tijdens deze periode. De reden hiervoor is dat het weken duurt voordat de baarmoeder zijn normale formaat weer bereikt. Een tampon kan zorgen voor bacteriën en de kans op een infectie vergroten. U heeft mogelijk ook perineale scheurtjes in en rondom uw vagina, die geïnfecteerd of geschraapt kunnen worden bij het plaatsen van een tampon. Daarom is het beter om postpartumverbanden te gebruiken. Het is ook belangrijk om in deze periode te douchen, in plaats van een bad te nemen. 

In de eerste week of twee is het een goed idee om postpartumverbanden of -broekjes te gebruiken met een maximaal absorptieniveau. Dit is handig in het geval van een gebrek aan gevoel in de blaas of als u uw plas niet kunt inhouden omdat u niet aanvoelt dat u moet plassen. 

U bent misschien geneigd om normaal maandverband te gebruiken, maar deze bieden niet het vereiste absorptieniveau. De juiste postpartumverbanden zoals TENA Discreet Protect+ zijn dikker en langer dan normaal verband, wat ook extra zachtheid kan bieden op plekken die mogelijk extra beurs zijn. 

Direct na de geboorte zult u merken dat wegwerpondergoed of -broekjes het meest comfortabel zijn. Ze geven een veilig gevoel rondom de buik, en bieden maximale absorptie en bescherming. TENA Silhouette Plus High Waist Incontinentieondergoed bestaat uit een zachte en ademende stof die nauw om het lichaam sluit voor extra comfort. Dit biedt daarnaast drievoudige bescherming tegen lekken, geurtjes en vocht. 

Zodra het bloeden minder zwaar wordt, kunt u overstappen naar postpartumverband in uw eigen ondergoed. TENA Discreet Protect+-verband gebruikt zacht, ademend materiaal voor dempend comfort en houdt geurtjes en vocht vast, zodat u tot maximaal 12 uur droog blijft. 

Als na verloop van tijd het bloeden stopt en urineverlies minder wordt, bieden TENA Discreet Ultra Mini incontinentie-inlegkruisjes drie keer meer bescherming bij urineverlies, geurtjes en vocht dankzij de unieke microPROTEX™-technologie. Deze TENA inlegkruisjes zijn super absorberend en niet groter dan maandverband. 

Of als de huid wat gevoeliger is na de bevalling, zijn er ook TENA Lights Sensitive Normal incontinentie-verband en inlegkruisjes. Vocht wordt direct geabsorbeerd, ze zijn zeer discreet en vrij van geur- en kleurstoffen voor een milde bescherming.

Tot hoe lang na mijn bevalling moet ik verband dragen?

Het bloeden is het hevigst in de eerste 3 tot 10 dagen. Daarna wordt het minder. U kunt het best gebruik maken van postpartumverband of -inlegkruisjes. Deze bieden het meeste comfort en de beste absorptie tijdens deze eerste dagen van het herstel. 

Het is normaal als het bloeden tussen zes tot acht weken na de bevalling duurt. Zodra het bloeden minder wordt, kunt u overstappen van wegwerpondergoed en verband met een hoger absorptieniveau naar inlegkruisjes voor als het bloeden minder wordt. 

Het bloeden kan soms ook fluctueren. Het gebeurt vaak dat het bloeden iets toeneemt als u na een week of drie á vier na de bevalling weer actiever wordt. Het is daarom verstandig om verschillende soorten verband en inlegkruisjes in huis te hebben, zodat u altijd kunt voldoen aan uw veranderende behoefte aan absorptie. 

Het kan soms enkele weken of zelfs maanden na de bevalling duren voordat u weer controle heeft over uw blaas. Sommige vrouwen hebben langer last van urine-incontinentie. Er zijn echter stappen die u kunt ondernemen om het herstel te versnellen.

Omgaan met incontinentie na de bevalling

Vrouwen negeren vaak hun symptomen en vragen geen professionele hulp, maar u kunt best iets doen aan dat oncomfortabele gevoel. 

Van reguliere oefeningen voor de bekkenbodem en de tijd nemen om uw blaas goed te legen tot het opnieuw trainen van uw blaas zodat u niet te vaak moet plassen: er zijn verschillende manieren voor de omgang en verbetering van uw symptomen. Bekijk ons gedetailleerde artikel met de beste tips en advies.

TENA helpt u tijdens en na de zwangerschap, met praktische tips over incontinentie tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Als u denkt dat u meer hulp nodig heeft, neem dan contact op met een zorgverlener, zoals uw huisarts. We hebben tal van producten die ontworpen zijn om u te ondersteunen tijdens en na de zwangerschap. Bekijk hier het volledige assortiment. U kunt ook proefpakketten bestellen. Neem gerust contact met ons op als u niet het meest geschikte product kunt vinden. 

* Urinary problems immediately after childbirth, september 2020, NHS