Hoe de overgang uw mentale gezondheid kan beïnvloeden

Het is tijdens de menopauze normaal dat u wisselingen ervaart in uw stemming en gedrag. Veel vrouwen melden gevoelens als angst, prikkelbaarheid, "een hoofd vol watten" en hebben een negatief zelfbeeld. Daar komt het gevoel bij dat dit het einde van een tijdperk is. Veel vrouwen voelen zich onzichtbaar in deze periode en weten niet wat hun plek in de samenleving is.
 
Deze gevoelens worden grotendeels veroorzaakt door de hormonale veranderingen die u doormaakt: de daling van oestrogeen kan grote schommelingen veroorzaken in uw emoties en zorgen voor vervelende gevoelens. 
 
De fysieke effecten van de overgang, zoals opvliegers, hoofdpijn en stijve gewrichten, kunnen frustraties opleveren.
 
Als u één van deze gevoelens ervaart, is he goed om te beseffen dat u niet de enige bent. Lees verder om meer te weten te komen over de invloed van de menopauze op uw mentale gezondheid en de stappen die u kunt nemen om er doorheen te komen.

Veelvoorkomende psychische problemen die verband houden met de menopauze

Een somber gevoel tijdens de overgang
Hormonale veranderingen tijdens de menopauze kunnen leiden tot een negatief zelfbeeld en een somber gevoel. Dit komt omdat oestrogeen, dat uw menstruatiecyclus regelt, ook invloed heeft op serotonine, een chemische stof die helpt bij gevoelens van welzijn en blijheid. 
 
Als u een voorgeschiedenis met depressie hebt, herkent u misschien dat een aantal bekende emoties terugkomen, wat eng kan zijn. Bedenk dan dat deze gevoelens heel gewoon zijn tijdens de overgang, ze kunnen worden behandeld en ze zullen overgaan.
 
Gevoelens van angst tijdens de overgang
Bepaalde symptomen van de menopauze kunnen angstgevoelens veroorzaken of kunnen ermee gepaard gaan. Opvliegers kunnen aanvoelen als een paniekaanval, omdat het kan voorkomen dat uw hart er sneller door gaat kloppen en u een warm en zweterig gevoel kunt ervaren. 
 
Tijdens de menopauze kunt u moeite hebben met slapen en ook vermoeidheid kan angstgevoel opwekken. 
 
Stemmingswisselingen tijdens de overgang
Stemmingswisselingen zijn een veel voorkomend symptoom van de menopauze. Dalende oestrogeenspiegels kunnen veranderingen in uw gemoedstoestand veroorzaken en u het gevoel geven dat u minder controle hebt dan u zou willen.
 
Dit kan van invloed zijn op hoe u over uzelf denkt, en het kan ook relaties onder druk zetten. Het helpt om open en eerlijk te zijn tegenover uzelf en degenen van wie u houdt over wat u ervaart. Dit kan u helpen deze tijd in uw leven door te komen en kan uw dierbaren helpen om te begrijpen wat u doormaakt.
 
Fysieke factoren van de overgang die uw stemming kunnen beïnvloeden 
Veel lichamelijke symptomen van de menopauze zijn bekend, zoals gewichtstoename, hoofdpijn en gewrichtspijn. Al deze symptomen kunnen ervoor zorgen dat u zich op zelfs de beste momenten somber voelt, dus het is niet verwonderlijk dat ze een impact hebben op uw humeur. Bovendien is er in deze periode altijd een kans op en ook dit kan van invloed zijn op de manier waarop u over uzelf denkt. Hopelijk is dat iets waar wij u mee kunnen helpen.

Uw zelfvertrouwen behouden tijdens de menopauze

Alle gevoelens die we hierboven hebben genoemd, kunnen van invloed zijn op uw zelfvertrouwen en zelfrespect, maar er zijn ook bepaalde dingen die u zelf actief kunt doen om deze gevoelens te beheersen en om u tijdens de menopauze zelfverzekerd te blijven voelen:
  • U bent al op de goede weg: Lees informatie over de overgang zodat u inzicht krijgt in wat er allemaal in uw lichaam gebeurt en wat u kunt doen om de symptomen van de menopauze te voorkomen en te verlichten. Door kennis op te doen leert u begrijpen hoe u de symptomen kunt voorkomen en verminderen.
  • Houd uw stemming in de gaten en probeer patronen te herkennen in hoe u zich voelt. Zorgen bepaalde situaties ervoor dat u zich somber of angstig voelt? Als dit het geval is, probeer deze dan te vermijden.
  • Stel uw nachtrust voorop: Het slapen kan lastig zijn tijdens de menopauze, maak dus positieve levensstijlkeuzes om uw slaap te verbeteren. Vermijd een paar uur voordat u naar bed gaat het drinken van koffie, thee, fris- of energiedranken, omdat dit ervoor kan zorgen dat u vaker moet plassen en 's nachts wakker wordt.
  • Beperk stress door aan lichaamsbeweging te doen, een gezond dieet te volgen en het stabiel houden van uw bloedsuikerspiegel. Meditatie kan ook helpen. 
  • Eet een voedzaam dieet: Een gebalanceerd dieet geeft u meer energie, verlaagt stressniveaus en helpt u met een betere nachtrust. Goed eten kan ook zorgen voor een goede darmgezondheid, wat de productie van serotonine kan verbeteren. Onregelmatige en zware menstruatie is een veel voorkomend onderdeel van de perimenopauze en kan leiden tot ijzertekort, wat voor meer moeheid kan zorgen. Eet daarom voedsel met veel ijzer of neem ijzersupplementen om dit tegen te gaan.
  • Praat met anderen, of dat nu vrienden, familie of andere vrouwen zijn die ook door de overgang gaan. Vergeet niet dat u niet alleen bent. U kunt lid worden van een Facebook-groep of forum voor extra ondersteuning.
  • De regelmaat en intensiteit van de symptomen zijn voor elke persoon anders. Als u vriendinnen hebt die al ervaringen hebben met de menopauze, wil dat nog niet zeggen dat u diezelfde ervaringen ook zult hebben.
  • Onthoud dat het normaal is om u te voelen zoals u zich voelt, en dat dit iets is dat elke vrouw op een bepaald moment in haar leven zal doormaken. U kunt veel doen om uw situatie onder controle te krijgen en de symptomen te voorkomen en verminderen.
  • Probeer het niet te negeren maar omarm het. Deel uw ervaringen met anderen. Het zal u verbazen hoeveel vrouwen, jong en oud, zullen profiteren van uw ervaring en willen horen wat u te zeggen hebt. 
  • Als u incontinentie ervaart tijdens de menopauze, kan het dragen van discrete en effectieve bescherming, zoals TENA Lights-inlegkruisjes met snelle absorptie voldoende zijn voor de gevoelige intieme huid, en u helpen uw zelfvertrouwen te behouden.

Ontvang hulp en ondersteuning tijdens de menopauze

Als gevoelens van angst, een somber gevoel of stemmingswisselingen uw dagelijks leven of uw relaties beïnvloeden, en u hebt het moeilijk, neem dan contact op met uw huisarts. Er is hulp beschikbaar, en u hoeft dit niet alleen te doen. Uw huisarts kan u hormoonvervangende medicatie, andere medicijnen of begeleiding aanbieden om u te helpen tijdens de menopauze.

Verdere informatie