Inzicht in urine-incontinentie bij volwassenen

Niet alle vormen van zijn hetzelfde en er zijn verschillende oorzaken voor incontinentie bij mannen, bij vrouwen, bij ouderen en bij kinderen. De mate van ongewenst kan ook verschillen. Een arts kan een meer gedetailleerde diagnose vaststellen op basis van het type incontinentie, de frequentie en de ernst. Dus als u te maken hebt met ongewenst urineverlies, een ‘zwakke blaas’ of andere blaasklachten kunt u het beste uw arts raadplegen.

Verschillende soorten incontinentie bij volwassenen

betekent dat u urine verliest wanneer u zich inspant, bijvoorbeeld wanneer u moet hoesten, niezen of lachen. Het is de meest voorkomende soort bij vrouwen, maar is zeldzaam bij mannen.
 
Aandrangincontinentie heeft te maken met incontinentieklachten die betrekking hebben tot een aandrang tot plassen. De hoeveelheid urine kan verschillen, van kleine druppels tot volledige lediging van de blaas. Dit type incontinentie kan ook verschillende oorzaken hebben, zoals een vergrote prostaat, een urineweginfectie of simpelweg doordat u te veel drinkt. Daarom is een juiste diagnose belangrijk, zodat u de juiste behandeling kunt krijgen.
 
Gemengde urine-incontinentie is een combinatie van stressincontinentie en . Het betekent dat u ongewenst urineverlies heeft dat te maken heeft met aandrang of wanneer u zich inspant.
 
komt voor als de blaas niet geheel geleegd kan worden en geleidelijk wordt gevuld met resturine. De meest voorkomende oorzaak van dit soort klachten is een obstructie van de urinebuis, bijvoorbeeld vanwege een vergrote prostaat. Een andere oorzaak kan zijn dat een blaasspier zich niet kan samentrekken om de blaas te legen, wat bijvoorbeeld gerelateerd kan zijn aan diabetische neuropathie. 
 
Neurologische blaasstoornis wordt veroorzaakt door schade aan de hersenen, ruggengraat of zenuwen. Een neurologische blaasstoornis kan voorkomen bij patiënten die schade hebben opgelopen door een trauma, beroerte, multiple sclerose of de ziekte van Parkinson. 
 
is ongewenst meteen na afloop van het urineren. Dit gebeurt omdat er nog urine achterblijft in de urinebuis. Het komt vaker voor bij mannen en kan soms worden voorkomen door naar voren te drukken op de perineum, om de overgebleven urine te verwijderen. Het kan ook optreden bij vrouwen bij wie de urinebuis te weinig door spieren wordt ondersteund.
 
Functionele urine-incontinentie betekent dat u het toilet niet op tijd kunt bereiken vanwege een vorm van beperkte mobiliteit. Verminderd gezichtsvermogen, verlaagd cognitief vermogen en beperkte mobiliteit kunnen oorzaken zijn van functionele urine-incontinentie.
 
Lees meer en raadpleeg de TENA-site die het beste bij u past.
 
Meer over incontinentie op lights by TENA 
Meer over incontinentie op TENA Children