Bedplassen en nocturie bij volwassenen

Wat is bedplassen en nocturie bij volwassenen?

Er zijn twee soorten nachtelijke . Bedplassen of enuresis nocturna is ongewenst urineren tijdens de slaap, na de leeftijd waarop kan worden verwacht dat het ’s nachts droog wordt gehouden. Dit moet niet worden verward met nocturie, wat frequent urineren omschrijft – met andere woorden, de noodzaak om ’s nachts een of meerdere keren wakker te worden om te urineren.

Bedplassen bij volwassenen (enuresis nocturna) en nocturie

’s Nachts vaak moeten urineren en bedplassen bij volwassenen heeft meestal een andere oorzaak dan soortgelijke problemen bij kinderen. Bij volwassenen staat bedplassen bekend als enuresis nocturna. Oorzaken kunnen variëren – u kunt hieronder meer te weten komen – maar over het algemeen kan frequent urineren betekenen dat het lichaam meer urine produceert als gevolg van veranderingen in de productie van bepaalde hormonen, nierproblemen, ziekte of als reactie op medicatie. Dit kan leiden tot enuresis nocturna (bedplassen) of de noodzaak om ’s nachts een of meerdere keren naar het toilet te gaan – een aandoening die bekendstaat als nocturie. Bij ouderen is het normaal dat ze een of twee keer per nacht op moeten staan om te plassen.

Wat is de oorzaak van bedplassen (enuresis nocturna) en nocturie bij volwassenen?

Naarmate we ouder worden, verandert ons lichaam. Een van deze veranderingen is een verhoogde behoefte om naar het toilet te gaan om te plassen. Dus als u zich in een levensfase bevindt waarin u ’s nachts een paar keer naar het toilet gaat, is dit normaal. Hiervoor zijn verschillende oorzaken. Een jongere persoon kan tot een halve liter urine in de blaas vasthouden, maar naarmate we ouder worden, wordt dit normaal gesproken met ongeveer de helft verminderd naarmate de blaasspier minder elastisch wordt. 

Antidiuretische hormoonproductie

Een andere factor die een drang veroorzaakt om ’s nachts te plassen naarmate we ouder worden, heeft te maken met een verminderd vermogen om ’s nachts urine te concentreren. Dit resulteert op zijn beurt in grote hoeveelheden verdunde urine. De totale urineproductie over een periode van 24 uur hoeft niet noodzakelijkerwijs te veranderen – maar naarmate we ouder worden, wordt er ’s nachts meer urine geproduceerd in vergelijking met toen we jonger zijn. De hoeveelheid water die via de nieren wordt uitgescheiden, wordt gereguleerd door een antidiuretisch hormoon dat de nieren signaleert om de urineproductie te verminderen. 

Polyurie

Nocturie en bedplassen bij volwassenen kan zich ook voordoen als het lichaam te veel urine produceert. Polyurie is de overmatige of abnormaal grote productie of uitscheiding van urine, ongeacht het tijdstip van de dag. Een gezonde volwassene produceert gemiddeld 1-2 liter urine in 24 uur, afhankelijk van de hoeveelheid opgenomen vocht en de hoeveel vocht die het lichaam vrijgeeft. Bij polyurie is deze hoeveelheid vergroot tot 2,8 liter of meer. Polyurie kan bijvoorbeeld een symptoom van diabetes zijn, maar er zijn andere mogelijke oorzaken van deze aandoening. Neem altijd contact op met uw art als u twijfelt en advies nodig hebt. 

Prostaatproblemen

De prostaatklier wordt vaak groter naarmate mannen ouder worden. Omdat deze klier de urinebuis omgeeft, kan een vergrote de urinebuis onder druk zetten. Dit voorkomt dat de blaas goed wordt geleegd, wat leidt tot vaker plassen ’s nachts.

Blaasproblemen

Blaasproblemen zoals waarbij de persoon een plotselinge behoefte voelt om te plassen, kunnen enuresis nocturna en nocturie veroorzaken. Nocturie kan ook worden veroorzaakt door een .

Hartproblemen

Mensen met een hartaandoening hebben een minder efficiënte bloedsomloop, en een van de tekenen hiervan kan zwelling rond de onderbenen zijn. Wanneer de persoon gaat liggen of zijn voeten optilt, zoals we doen tijdens het slapen of wanneer we rusten, komt de vloeistof rond de onderbenen in de bloedbaan terecht en wordt deze door de nieren verwijderd. Het resultaat is een verhoogde behoefte om ’s nachts naar het toilet te gaan.

Diabetes

Een hoge bloedsuikerspiegel verhoogt de dorst. Meer drinken dan normaal leidt tot een verhoogde behoefte om te plassen. Hoge bloedsuikerspiegels zorgen ervoor dat de nieren suiker in de urine afgeven, waardoor de hoeveelheid urine toeneemt en dit zorgt er op zijn beurt voor dat de persoon vaker moet plassen. 

Andere oorzaken van bedplassen en nocturie bij volwassenen

Leefstijlgerelateerd gedrag kan invloed hebben op hoeveel u plast. Bijvoorbeeld grote hoeveelheden vloeistof drinken. Het drinken van cafeïne en alcohol na het avondeten kan leiden tot vaker moeten plassen 's nachts.

Hoe kunt u bedplassen en nocturie behandelen?

Er zijn verschillende stappen die u kunt nemen om de symptomen van nocturie zelf te behandelen. Onder andere: 
 
De vochtinname voor het slapengaan verminderen
Probeer niet te veel, te laat in de avond te drinken – zonder dat dit ten koste gaat van uw aanbevolen dagelijkse vochtinname van 6-8 kopjes of 2 liter. Het komt allemaal neer op wanneer u drinkt in plaats van hoeveel. 
 
Beperk uw cafeïne-inname
Koffie, thee en andere dranken die cafeïne bevatten, kunnen de blaas irriteren en uw slaap verstoren. Probeer uw inname hiervan te beperken. 

Til gezwollen enkels op

Als u last hebt van gezwollen enkels, probeer dan ongeveer een uur per dag te zitten of liggen met uw benen in de lucht. Het dragen van steunkousen kan ook helpen. 

Controleer uw medicatie

Sommige medicijnen kunnen leiden tot verhoogde urineproductie en nocturie. Vraag uw arts of dit het geval kan zijn. Stop nooit met het innemen van medicijnen zonder uw arts te raadplegen. Medicijnen en aandoeningen die verband houden met nocturie en enuresis nocturna omvatten:
  • Hart- en nieraandoeningen
  • Diabetes
  • Diuretische medicijnen en kalmeringsmiddelen
  •  

Verminder de kans op verstoring van de slaap

Zijn er andere factoren die uw slaap verstoren? Heeft uw slaapkamer een aangename temperatuur? Is het te licht? Probeer het aantal dutjes dat u gedurende de dag neemt te verminderen, als u dit doet. 

Kegel- of bekkenbodemoefeningen

Kegeloefeningen, ook bekend als bekkenbodemoefeningen, zijn een van de meest effectieve manieren om de darm- en blaasfuncties te verbeteren en te behouden. Voor veel mensen kan blaastraining ook nuttig zijn.

Welke specialistische behandelingen zijn beschikbaar voor nocturie?

Prostaatproblemen
Als u zich zorgen maakt dat u prostaatproblemen hebt, neem dan contact op met uw arts. Uw art zal een onderzoek uitvoeren en uw behandelingsopties met u bespreken. Deze variëren van medicatie tot een chirurgische ingreep.
 
Er zijn verschillende manieren om aandrangincontinentie te behandelen en te beheersen. Deze hangen af van de oorzaak van het probleem, die niet altijd geïdentificeerd kan worden. Behandelingsopties omvatten hertrainen van de blaas, bekkenbodemspiertraining en verschillende soorten medicatie. 

TENA is er voor u

Ongeacht de oorzaak, ernst of frequentie van uw ervaring met bedplassen, TENA biedt incontinentieproducten om u te helpen uw leven zo normaal mogelijk te kunnen leiden. Ons speciaal samengestelde assortiment voor nachtelijke omvat TENA Lady Mini Night Pads met drievoudige bescherming en TENA Lady Pants NIGHT voor nog meer veiligheid. In het assortiment voor zowel mannen als vrouwen vindt u broekjes die beschermen tegen matig tot zwaar
Als u zich zorgen maakt over andere soorten incontinentie, raadpleeg dan een arts