Blaastraining, -technieken en -behandeling

Blaastraining is een zelfhulpmethode die u helpt de controle over de blaas te vergroten door de urinefrequentie te verminderen. De methode omvat het vergroten van het bewustzijn van incontinentiepatronen en het ontwikkelen van nieuwe gewoonten voor het ledigen en beheersen van de blaas. Samen met andere methoden, waaronder Kegel- of bekkenbodemoefeningen en gedragsverandering, kan blaastraining een effectieve manier zijn om de symptomen van blaasproblemen zoals , een en stressincontinentie beter beheersbaar te maken.

Wat houdt blaastraining in?

Blaastraining gaat om het ontwikkelen van een nieuwe houding. Zoals het vermijden van een bezoekje aan het toilet ‘voor het geval dat’, maar ook het op het laatste moment naar het toilet hollen. Tijdens de training wordt de blaas geleidelijk gedwongen om steeds grotere hoeveelheden urine vast te houden naarmate u de tijd tussen toiletbezoeken vergroot. Technieken die u kunt gebruiken om dit te laten werken zijn onder andere het afleiden van uzelf en het samenknijpen van de in plaats van onmiddellijk naar het toilet te rennen wanneer u drang voelt.

Hoe werkt blaastraining?

Blaastraining is bewezen effectief, maar vergt wel tijd en inspanning. Om het effectief te laten zijn, moet u op een nieuwe manier leren denken en proberen het gevoel dat u naar het toilet moet zolang mogelijk te negeren. Lukt dit, dan zult u merken dat u de controle over de blaas kunt nemen en dat deze minder prikkelbaar zal worden.
 
Naarmate u zich prettiger voelt bij het onderdrukken van de dranggevoelens, verhoogt u geleidelijk, gedurende een periode van weken en maanden, de hoeveelheid tijd tussen toiletbezoeken. We raden u aan een blaasdagboek bij te houden waarin u de frequentie van uw toiletbezoek kunt noteren, de tijd dat u dranggevoelens negeerde, en uw vochtinname – hiermee bedoelen we wat en wanneer u drinkt. Dit geeft u een overzicht van uw blaasgewoonten en helpt u bij het maken van een nauwkeurig schema zoals hieronder beschreven. 

Creëer een schema voor uw toiletbezoeken

Voor zover dit mogelijk is en op basis van de gegevens in uw blaasdagboek, kunt u heel precies zien hoe vaak u naar het toilet gaat. Aan de hand hiervan kunt u een korte tijdsperiode aan deze tijden toevoegen – misschien 15 minuten – om uw blaas te trainen om te wachten. Door zo nauwkeurig te zijn en u aan het schema te houden, zult u zien dat u betere controle krijgt over uw blaas.

Gedragswijziging

Zoals de naam doet vermoeden, houdt gedragswijziging in dat u uw levensstijl aanpast zodat u ongewenst vermindert, voorkomt of behandelt. Hoewel het zeker voorbeelden bevat van het nemen van controle, zoals het maken van een schema voor toiletbezoeken, behandelt het ook het gedurende de dag niet te veel of te weinig drinken, en het vermijden van bijvoorbeeld koffie of energiedranken die de blaas kunnen irriteren. U kunt ook een trainingsschema opstellen en uw eetgedrag aanpassen om wat gewicht te verliezen, aangezien overgewicht soms bijdraagt aan ongewenst urineverlies. Een andere gedragswijziging kan inhouden dat u gezonde toiletgewoonten heeft om blaascontroleproblemen te voorkomen.

Bekkenbodemoefeningen

Bekkenbodemoefeningen omvatten het versterken van de ondersteunende spieren rond de urinebuis en de blaas door repetitieve vrijwillige samentrekkingen te doen. Deze oefeningen bouwen kracht op in de ondersteunende spieren rond de urinebuis en de blaas, die strak moeten blijven om te voorkomen. Veel mensen gebruiken ook Pilates-oefeningen als onderdeel van een incontinentiebehandeling.

Andere behandelingsopties

Naast het trainen van de blaas zijn er nog een paar andere behandelingsmogelijkheden. Met biofeedback wordt informatie verzameld en geanalyseerd door bijvoorbeeld tijdens de training van de bekkenbodem, sensoren en computers te gebruiken om te zien of de juiste spieren samentrekken. Een andere benadering is een apparaat gebruiken dat vaginale ondersteuning biedt. Dit apparaat ondersteunt de urinebuis, de blaas, de vagina, de baarmoeder en het rectum. Andere mogelijke behandelmethoden zijn het injecteren van vulstoffen rond de urinebuis voor extra ondersteuning. Er zijn ook verschillende chirurgische opties.

TENA helpt u tijdens uw blaastraining

Het kan zijn dat u extra zekerheid wilt tegen tijdens uw blaastraining. We bieden een volledig assortiment effectieve, comfortabele en discrete producten voor mannen en vrouwen. Deze zullen u helpen bij het omgaan met eventueel urineverlies, wat u gemoedsrust geeft tijdens uw blaastraining.