Wat is overloopincontinentie?

Urineverlies overdag en soms zelfs ’s nachts kan een teken zijn van . Het doet zich voor wanneer uw blaas zichzelf niet volledig ledigt, en de urine vult al snel weer de volledige blaas. Om dit te compenseren, begint de urine eruit te lekken. Symptomen van problemen met het legen van de blaas, zoals overloopincontinentie, kunnen problemen zijn met het kunnen beginnen met urineren. U kunt meestal wel naar het toilet, maar de plasstroom is niet meer wat het was. U kunt ook de behoefte voelen om vaak te gaan, zelfs ’s nachts.

Waarom gebeurt dit?

kan worden veroorzaakt door een obstructie van de urinebuis (prostaatvergroting, fecale impactie, etc.) waardoor het moeilijker wordt voor de urine om door te stromen. Het kan ook worden veroorzaakt door een inactieve blaasspier, waardoor u problemen hebt met goed te kunnen knijpen om de blaas te legen. Een inactieve blaasspier kan worden veroorzaakt door zenuwbeschadiging van de zenuwen die de blaas beheersen (diabetes, MS of letsel) of bijwerkingen van sommige medicijnen. 

Wat kunt u hieraan doen?

Als u problemen hebt met het goed kunnen ledigen van uw blaas, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken om de druk van urine die zich ophoopt in de blaas en urinewegen te voorkomen – wat ook de nieren kan beïnvloeden. U kunt een arts of een continentie-verpleegkundige bezoeken. Houd uw toiletgewoonten en blaasactiviteit enkele dagen voor uw afspraak bij. Dat is een goede manier om het bezoek voor te bereiden en het zal het voor uw art of verpleegkundige makkelijker maken om een diagnose te stellen.
 
Om dit te doen, zal uw arts u lichamelijk onderzoeken. Op basis van de resultaten van dit onderzoek, kunt u naar andere professionals worden doorgestuurd, zoals een uroloog (een arts die gespecialiseerd is in ziekten van de urinewegen) of een neuroloog als dat nodig is. Wanneer een juiste diagnose wordt gesteld, weet uw arts de juiste behandeling voor u. 

Tijdelijke oplossingen

Als u problemen hebt met het legen van uw blaas, kunt u zelf dingen doen om dit te vergemakkelijken. 

Houding

Zorg er altijd voor dat u zich in een juiste houding bevindt die het legen van de blaas vergemakkelijkt en dat u comfortabel op het toilet zit met goede ondersteuning voor uw voeten. Dubbele of drievoudige lediging kan u helpen bij het legen van de blaas. Dit wordt gedaan door eerst te gaan zitten en normaal te plassen. Nadat u klaar bent, staat u op en gaat u weer zitten. Dit kan meer urineren stimuleren. 

Gebruik van een katheter

Soms zal uw arts besluiten dat een katheter nodig is om de blaas volledig te ledigen. Een katheter is een zeer dunne en flexibele buis van plastic die voorzichtig door de urinebuis en in de blaas wordt geleid om deze te helpen ledigen. 
Als u zelf katheteriseert, is de algemene aanbeveling om dit regelmatig te doen. Uw arts of verpleegkundige kan u leren om zelf te katheteriseren. Het is een vrij eenvoudig proces en gemakkelijk om privé te houden op het werk of in andere sociale situaties, omdat de katheters voor eenmalig gebruik klein genoeg zijn om in uw zak te steken en na gebruik gemakkelijk weg te gooien. 

Wat nog meer?

Zorg voor een regelmatige stoelgang om constipatie te voorkomen. Soms kan de obstructie worden behandeld met medicijnen, zo niet, dan kan een operatie een andere optie zijn. Het gebruik van incontinentieverband of andere oplossingen om op te vangen en uw kleding te beschermen is nog iets wat u eenvoudig zelf kunt doen.
 
U vindt hier al onze producten die kunnen helpen bij overloopincontinentie:
 
<< Tena Men