Wat is een overactieve blaas?

Een (OAB) omschrijft een aantal problemen die verbonden zijn aan een drang om te urineren. Let wel dat de aandoening niets te maken heeft met of ongelukjes met urineren. Het betekent simpelweg dat de desbetreffende persoon vaker een aandrang voelt om de blaas te legen. De aandoening wordt soms omschreven als een overactieve blaas. 

Wat zijn de symptomen van een overactieve blaas?

Een overactieve, prikkelbare of gevoelige blaas wordt veroorzaakt door een overactieve detrusorspier. Dit betekent dat uw blaas urine probeert te lozen, zelfs wanneer deze niet vol is. Het meest voor de hand liggende symptoom is een hoge regelmaat van urineren gedurende de dag. Binnen de medische wereld is de algemeen richtlijn dat de blaas ongeveer 4-8 keer per dag geledigd moet worden. Als iemand de blaas vaker ledigt, dan kan dit een overactieve of prikkelbare blaas betekenen. De aandoening komt vaker voor bij oudere mensen en vrouwen van alle leeftijden. Andere symptomen zijn bijvoorbeeld het toilet niet op tijd kunnen bereiken, bedplassen en vaker naar het toilet moeten tijdens de nacht – een aandoening die beter bekendstaat als nocturie, maar waarbij er geen sprake is van bedplassen.
 
is geen symptoom van een . Als dit zich voordoet, dan is het probleem hoogstwaarschijnlijk .

Wat zijn de oorzaken van een overactieve blaas en aandrangincontinentie?

Er zijn veel mogelijke oorzaken voor het probleem van een . Een obstructie van de urinebuis kan gevoelens van urgentie veroorzaken, evenals een urineweginfectie veroorzaakt door bacteriën in de blaas die het slijmvlies aan de binnenkant van de blaas irriteren. Het klinkt misschien logisch, maar het kan zijn dat het drinken van te veel vloeistof de oorzaak is van het probleem. Daarnaast kan het drinken van energiedranken, koffie of andere dranken met een hoog cafeïnegehalte de oorzaak zijn van het probleem. Een te lage vochtinname kan ook een gevoel van urgentie veroorzaken. Niet drinken om het gevoel van urgentie te verminderen, maakt het probleem erger omdat de urine té geconcentreerd wordt. Het irriteert dan de blaaswand en veroorzaakt een sterk geurende urine en aandrangsymptomen. Uitdroging verhoogt ook het risico van constipatie, een bekende factor die de kansen van het hebben van urine-incontinentie vergroot. Een overactieve blaas kan ook worden veroorzaakt door blaasstenen.

Ernstige aandoeningen die een overactieve blaas en aandrangincontinentie kunnen veroorzaken

Een een kunnen het resultaat zijn van een ernstigere medische aandoening. Gynaecologische problemen zoals prolaps of eierstoktumoren kunnen irritatie van de blaas veroorzaken, wat tot een aandrang tot urineren leidt. Vrouwen die voorheen zijn geopereerd voor kunnen ook last hebben. Andere risicogroepen zijn mensen met diabetes. Ongecontroleerde diabetes met hoge bloedsuikerspiegel (hyperglykemie) kan verhoogde dorst en urineproductie veroorzaken. Mannen met problemen veroorzaakt door een vergrote kunnen ook last hebben. Ten slotte kunnen aandoeningen die het zenuwstelsel beïnvloeden, zoals Spina Bifida, Multiple Sclerose en de ziekte van Parkinson allemaal mogelijke oorzaken zijn van een overactieve blaas en andere symptomen van de blaas.

Welke behandelingen zijn er beschikbaar?

Het behandelen van een overactieve of gevoelige blaas kan ingewikkeld zijn, omdat het vaak moeilijk is om de exacte oorzaak van het probleem te achterhalen. Hierdoor omvat de behandeling vaak het behandelen van de symptomen die de meeste angst veroorzaken. Een arts zal als eerste behandeling aanbevelen met wat bekend staat als conservatieve maatregelen – blaastraining, veranderingen in levensstijl, dieet, enz. Als deze niet effectief blijken te zijn, kan medicatie de volgende stap zijn. Als de symptomen aanhouden of ernstiger worden, zijn er chirurgische ingrepen beschikbaar. 
 
Als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw blaas of als u een verhoogde aandrang tot urineren ervaart, raden we u aan eerst contact op te nemen met een arts. Zij kunnen u gekwalificeerd advies geven over de beste vorm van behandeling.

Wat kan ik doen om de symptomen van een overactieve blaas te beheersen?

Naast het vragen van gekwalificeerd medisch advies, zijn er stappen die u kunt nemen om de symptomen van een overactieve of gevoelige blaas te beheersen. Als u last hebt van druppelen of , dan heeft TENA een volledig assortiment verbanden, broekjes en andere producten beschikbaar voor zowel mannen als vrouwen. TENA-producten zijn discreet en effectief en nemen een deel van de stress weg die veroorzaakt wordt door de aandoening door u gemoedsrust en een fris en droog gevoel te geven, dag en nacht.