Vaker moeten plassen tijdens zwangerschap: oorzaken en tips

Nu u zwanger bent, heeft u het gevoel dat u meer tijd doorbrengt op het toilet?  Hoewel regelmatig naar het toilet gaan een veelvoorkomende euvel is, is het heel normaal en in de meeste gevallen hoeft u zich nergens zorgen over te maken. Lees verder om te begrijpen wat de oorzaak is van regelmatig urineren tijdens de zwangerschap, tips om hiermee om te gaan en of het mogelijk gaat om een urineweginfectie.

Wanneer begint het, en wat kunt u verwachten tijdens uw zwangerschap?

Eerste trimester
Hoewel de symptomen van persoon tot persoon kunnen verschillen, is regelmatig urineren één van de meest voorkomende vroege symptomen van zwangerschap die begint rond week 4 van uw eerste trimester. 
 
Tweede trimester
Naarmate uw baby groeit en de zwangerschap vordert, kan de drang even afnemen naarmate uw hCG-hormoonspiegels afnemen. 
 
Derde trimester
Het is normaal dat de drang aan het eind van de zwangerschap terugkeert, wanneer de groeiende baby nog meer druk op uw blaas uitoefent, waardoor u ’s nachts waarschijnlijk vaker naar het toilet moet.
 
Over het algemeen verschilt de mate van regelmatig moeten urineren van vrouw tot vrouw. Sommigen hebben er de hele zwangerschap last van, anderen merken het nauwelijks. Het duurt over het algemeen tot de negende maand van de zwangerschap, totdat u bevalt, voordat het weer vervaagt naar het normale niveau. 

Wat veroorzaakt regelmatig moeten urineren tijdens de zwangerschap?

Nadat u zwanger raakt, begint het bevruchte ei samen met de zich ontwikkelende placenta een verhoogde hoeveelheid van het hormoon hCG te produceren. Dit zwangerschapshormoon verhoogt de bloedtoevoer naar uw bekkengebied en nieren, die tijdens uw zwangerschap efficiënter worden. Het nadeel hiervan is dat u misselijkheid kunt ervaren naast een frequente drang om te moeten plassen. 
 
De verhoogde hoeveelheid zwangerschapshormonen dient ook om de spieren en ligamenten in uw bekkenbodem te verzachten, een manier voor uw lichaam om zich voor te bereiden op de groeiende baby en de geboorte ervan, maar het kan ook leiden tot urineverlies.
 
Bovendien zal de baby naarmate deze groeit steeds meer druk op uw blaas uitoefenen, waardoor er minder ruimte overblijft om urine op te slaan. Dit zal nog duidelijker worden tegen het einde van het derde trimester, omdat het hoofdje van uw baby naar het bekken beweegt en nog meer druk op uw blaas uitoefent.
 
Het kan ook voorkomen dat vocht zich ophoopt in uw benen, voeten en enkels, vooral tijdens het derde trimester. Dit extra vocht heeft de neiging zich gedurende de dag op te hopen in de onderste delen van het lichaam, vooral als het warm weer is of als u lange tijd op de been bent geweest. Dus als u ’s nachts naar bed gaat en uw voeten hoger liggen, vindt het vocht dat zich gedurende de dag heeft opgebouwd zijn weg terug in de bloedbaan en de nieren, waar het wordt uitgefilterd als urine – tijdens bijvoorbeeld uw nachtelijke bezoeken aan het toilet.

Tips voor het omgaan met regelmatig urineren tijdens zwangerschap

Er zijn dingen die u kunt doen om regelmatig urineren en zwellingen te verminderen, samen met de noodzaak om ’s nachts meerdere keren naar het toilet te gaan.
 
Leeg uw blaas volledig wanneer u naar het toilet gaat
Leun naar voren wanneer u naar het toilet gaat, en ondersteun uw voeten. Door een correcte positie zoals deze aan te houden, is het mogelijk om uw blaas volledig te legen. 

Vermijd cafeïne
Cafeïnehoudende dranken zoals koffie en zwarte thee kunnen uw blaas irriteren, waardoor u vaker moet plassen.

Drink niet te veel voordat u naar bed gaat...
Als u merkt dat u ’s nachts vaak moet opstaan om te plassen, probeer uw vochtinname dan vlak voor het slapengaan te beperken.

...maar zorg er wel voor dat u voldoende drinkt
Drink niet minder omdat u denkt dat u hierdoor niet naar het toilet hoeft te gaan. Uw lichaam heeft nog steeds voldoende vocht nodig tijdens zwangerschap.

Houd uw benen omhoog voordat u naar bed gaat
Probeer tijd te vinden om uw benen omhoog te houden voordat u gaat slapen. Dit kan u helpen het opgehoopte vocht in uw gezwollen enkels en voeten te stimuleren om zich te verplaatsen naar de bloedbaan, zodat u kunt plassen voordat u naar bed gaat.

Voorkom dat uw voeten en enkels opzwellen gedurende de dag
Vermijd zoveel mogelijk langdurig staan. Probeer steunkousen te dragen, houd uw voeten zoveel mogelijk omhoog, maak regelmatig wandelingen of doe voetoefeningen.

Gebruik incontinentieproducten
Als urineverlies een probleem wordt tijdens uw zwangerschap, kunnen TENA incontinentieproducten u helpen gedurende de dag en nacht droog te blijven

Kan regelmatig urineren tijdens de zwangerschap een indicatie zijn van een probleem?

Hoewel regelmatig urineren normaal is tijdens zwangerschap, is het meestal alleen een probleem als het verband houdt met andere symptomen die een mogelijke indicatie zijn van een urineweginfectie (UTI). Symptonen:
 
  • Een pijnlijk of brandend gevoel tijdens het plassen
  • Een gevoel van drang om te plassen, zelfs wanneer u dit net hebt gedaan
  • Uw urine ruikt onaangenaam, is troebel of bevat bloed 
  • Een constante pijn in de onderbuik
  • Pijn in de onderrug
  • Algemeen gevoel van onbehagen
  • Urineverlies
 
Het hebben van een urineweginfectie tijdens de zwangerschap is niet leuk, maar gelukkig kan het best goed worden behandeld. Als het vroeg wordt ontdekt en behandeld, zal het uw zwangerschap niet schaden. Zorg er dus voor dat u een (huis)arts bezoekt als u één van de bovenstaande symptomen ervaart.

Conclusie

Regelmatig urineren tijdens de zwangerschap is normaal en soms vervelend, maar het is meestal niets om u zorgen over te maken. De drang kan gedurende de trimesters variëren, maar zodra uw baby is geboren, zou uw drang langzaam moeten afnemen. Nu hoeft u alleen nog maar voor uw baby te zorgen.

Related articles