Zwanger of niet, laat urineverlies niet bepalen hoe je je leven leidt
Misschien ken je dit scenario wel. Je bent zwanger en moet nodig plassen. Je probeert het lastige slot van de voordeur open te krijgen. Tegen de tijd dat je bij het toilet bent, heb je al wat urine verloren. Je bent niet de enige. Urineverlies komt voor bij vrouwen van alle leeftijden – tijdens de zwangerschap, wanneer ze niezen, hoesten of zelfs lachen. Het kan veroorzaakt worden door de kleine en grote gebeurtenissen in het leven. In dit artikel kijken we naar de redenen waarom, en bieden we een aantal geweldige tips om je te helpen om te gaan met dit verrassend vaak voorkomende probleem.
Stock foto – Geposeerd door een model.
Waarom verliezen vrouwen urine tijdens de zwangerschap?
Er zijn verschillende redenen dat je vaker moet plassen wanneer je zwanger bent, en ze zijn allemaal volkomen normaal en niets om je druk om te maken.
Tijdens zwangerschap neemt het bloedvolume progressief toe, waardoor de nieren meer urine produceren – daarom moet je vaker naar het toilet. Naarmate je baarmoeder uitzet door je groeiende baby oefent hij druk uit op je blaas.
De hormonen die je ligamenten en gewrichten voorbereiden op de bevalling kunnen de spieren verzwakken die de urinestroom beheersen, en (veelvoorkomend bij zwangerschap en na de bevalling) legt nog meer druk op je en blaas. Dit beïnvloedt de ondersteuning rondom je urineweg, waardoor licht urineverlies vaker voorkomt.
Misschien moet je ’s nachts een keer (of vaker) opstaan om te plassen. Dit komt doordat het vocht dat wordt vastgehouden in je benen en voeten weer in je bloedstroom terecht komt wanneer je ligt.
Ook kun je stress-urine-incontinentie ervaren. Dit is wanneer je een beetje plast omdat er verhoogde druk op je blaas wordt gelegd, bijvoorbeeld wanneer je lacht, hoest of niest. Dit komt vaak voor, dus maak je niet te veel zorgen.
Als ik vocht verlies tijdens mijn zwangerschap, is het dan altijd plas?
Bij verlies van druppels tijdens je zwangerschap gaat het hoogstwaarschijnlijk om urine. Als je een inlegkruisje gebruikt en het vocht is geelachtig van kleur, dan is het waarschijnlijk plas. Als je je zorgen maakt dat je misschien vruchtwater verliest, neem dan contact op met je arts of vroedvrouw – een snelle scan kan vaststellen of alles in orde is en je geruststellen.
Urineverlies na zwangerschap
Tegen de tijd dat je baby geboren moet worden, zijn je organen (waaronder je blaas en urinebuis) veel verschoven om ruimte te maken voor dit nieuwe leven. De (die je urinebuis, vagina en anus omringen) zijn in alle richtingen getrokken. Probeer geduldig te blijven en onthoud dat je lichaam na de bevalling tijd nodig heeft om zich weer aan te passen.
Wat voor effect heeft de bevalling gehad op mijn blaas?
Als er veel persen en belasting komt kijken bij een bevalling, heeft dit een onvermijdelijk effect op de bekkenbodem. Dit kan achteraf een tijdje zorgen voor minder controle over je blaas. Dit is volkomen normaal en komt heel vaak voor. Herinner jezelf eraan dat jij en je lichaam tijd nodig hebben om weer de oude te worden, en dat miljoenen vrouwen dezelfde ervaring gehad hebben.
Hoelang zal dit urineverlies aanhouden?
Over het algemeen komt het voor tijdens de latere fases van je zwangerschap en in de eerste paar weken na de bevalling. Maar het is ook niet ongewoon om langere tijd af en toe een ongelukje te hebben.
Hoewel urineverlies heel gebruikelijk is, hoef je je leven er niet door te laten bepalen. Met TENA Lady producten (LINK) kun je je ontspannen en weet je zeker dat jij droog, comfortabel en vrij van geurtjes blijft als het gebeurt, waar je ook bent en wat de situatie ook is.
Maar als je je zorgen maakt dat je een ernstiger blaasprobleem hebt, is het altijd verstandig om dit te bespreken met je dokter.
Vier geweldige tips voor het verminderen van urineverlies
1. Zorg dat je een sterkere bekkenbodem krijgt
Een sterke bekkenbodem kan het risico op urineverlies verlagen. Hier (LINK) vind je een aantal eenvoudige oefeningen die je thuis kunt doen om je te versterken. Vrouwen van alle leeftijden beamen dat het echt helpt om deze oefeningen een paar minuten per dag te doen. Het geeft ze meer zelfvertrouwen en meer controle over hun lichaam, wat altijd goed is!
Als je onlangs bent bevallen is het verstandig om ze in het begin liggend te doen, zodat je geen extra druk uitoefent op je bekken. Na een tijdje kun je de oefeningen vrijwel overal doen. Zelfs tijdens het autorijden, in de bus of op je werk!
2. Haast je niet op het toilet
Hieraan maken we ons allemaal schuldig! Als je gestrest bent is het verleidelijk om je te haasten op het toilet. Dit is nooit verstandig – zelfs een kleine hoeveelheid achtergebleven urine in de blaas verhoogt het risico op urineweginfecties. Probeer daarom altijd om je blaas helemaal te legen. Een goede tip is om je voorover te buigen op het toilet. Dit is de meest effectieve lichaamshouding voor het legen van de blaas.
3. Probeer de tijd tussen toiletbezoeken te verlengen
Tijdens de latere stadia van zwangerschap houdt je blaas minder urine vast omdat hij belemmerd wordt door je baby. Nadat je bevallen bent moet je blaas weer wennen om meer vast te kunnen houden.
Als vuistregel moet je ongeveer 4-8 keer per dag plassen, of elke 4-6 uur. De gemiddelde capaciteit van een blaas is 300-500 ml, dus als je merkt dat je veel minder uitplast, probeer dan om de tijd tussen toiletbezoeken te verlengen. Dit helpt om de capaciteit van je blaas te vergroten en je traint tegelijkertijd die belangrijke bekkenbodemspieren.
4. Raak niet in de verleiding om minder water te drinken
Het is de meest logische conclusie ter wereld – ik moet te vaak plassen, dus drink ik minder water. Maar we kunnen niet genoeg benadrukken hoe verkeerd het is! Zelfs als je het moeilijk vindt om je blaas te beheersen, moet je nooit beperken hoeveel water je drinkt, vooral niet als je borstvoeding geeft. Minder drinken leidt tot uitdroging, wat ervoor kan zorgen dat je urine meer geconcentreerd wordt. Dit kan de blaas irriteren, waardoor je zelfs als je blaas niet vol is, de aandrang voelt om naar het toilet te gaan. Zorg dus dat je genoeg drinkt. Water drinken draagt bij aan een goede stoelgang, het verlicht en het houdt de urine gezond, wat het risico op blaasontsteking en urineweginfecties verlaagt.
Waarom zou je gewone inlegkruisjes gebruiken als er een beter alternatief beschikbaar is?
Bij licht urineverlies is je eerste oplossing misschien om normale inlegkruisjes te gebruiken. Ze zijn handig en je hebt ze waarschijnlijk thuis nog liggen. Maar normale inlegkruisjes zijn niet ontworpen voor urineverlies. Het TENA Lady assortiment is dat wel. Onze producten bieden drievoudige bescherming tegen doorlekken, ongewenste geurtjes en een vochtig gevoel, en dankzij de unieke microPROTEX™-technologie zijn ze superabsorberend. – en ondanks deze superieure eigenschappen zijn ze niet groter dan normaal maandverband. Bekijk hier (LINK) het volledige assortiment en aarzel niet om contact met ons op te nemen voor hulp bij het vinden van het juiste product.
Probeer onze inlegkruisjes
Ontdek onze nieuwe inlegkruisjes voor licht urineverlies