Eén op de vier mannen heeft last van ongewenst urineverlies

De meest voorkomende soorten incontinentie

Er zijn een aantal verschillende soorten incontinentie, maar de soorten die het meest voorkomen zijn aandrangincontinentie en druppelen (ook wel bekend als postmictie nadruppelen en nadruppelen na afloop). Het komt ook regelmatig voor dat iemand met een combinatie van deze twee te maken krijgt. Andere soorten incontinentie zijn overloopincontinentie (ongewild lekken bij een volle blaas dat vaak wordt veroorzaakt door problemen met een vergrote prostaat) en stressincontinentie. De beste manier om vast te stellen met welke vorm u te maken hebt, is door contact op te nemen met een dokter die u kan helpen met het vinden van de juiste behandeling. Een consult bij een dokter kan u ook helpen uitsluiten of het ongewenste urineverlies een bijwerking is van een ander probleem.

Aandrangincontinentie

Aandrangincontinentie verwijst naar ongewenst urineverlies met een intens gevoel of noodzaak om te urineren. Er zijn een aantal dingen die deze vorm van incontinentie kunnen veroorzaken. Een van de belangrijkste oorzaken is wanneer de detrusorspieren (de vrijwillige spieren in de sluitspier) overactief zijn en ongewilde samentrekkingen veroorzaken. Dit stuurt een bericht naar de hersenen waardoor u het gevoel krijgt dat u moet urineren terwijl u dit helemaal niet wilt. In sommige gevallen kan dit worden veroorzaakt door een geïrriteerde blaas door een infectie, of nierstenen. Het kan zich ook ontwikkelen als een bijwerking van een zenuw- of hersenaandoening (een beroerte, de Ziekte van Parkinson of multiple sclerose).

Stressincontinentie

Stressincontinentie verwijst naar ongewenst urineverlies door inspanning van de blaas (bijvoorbeeld door hoesten, lachen of niezen). De sluitspier of bekkenbodemspieren en ligamenten die de blaas ondersteunen zijn te zwak om de urine binnen te houden. Dit soort incontinentie komt voornamelijk voor bij vrouwen, maar ongeveer 1% van de mannen kan dit ontwikkelen na een prostaatoperatie.

Hoe kunt u dingen verbeteren?

Er zijn verschillende manieren om uw blaascontrole te verbeteren. Bijvoorbeeld door bekkenbodemoefeningen te doen en bepaalde dingen te veranderen aan uw dieet. De beste manier om een eerste stap te zetten naar het terugkrijgen van de controle is uw dokter te raadplegen, zodat u de beste oplossing voor uw situatie kunt vinden.

U kunt ook onze pagina's over oefeningen en tips en advies bezoeken voor meer informatie.

* Gebaseerd op een onderzoek uitgevoerd door SCA in 2012 onder mannen boven de 40 in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Rusland en Mexico. Beschikbare gegevens zijn niet gepubliceerd.ot published.

Hoe kunt u dingen verbeteren?

Er zijn verschillende manieren om uw blaascontrole te verbeteren. Het diagnosticeren en behandelen van een vergrote prostaat is een van de belangrijkste. Nog twee voorbeelden die kunnen helpen om uw gevoel van drang te verminderen, zijn bekkenbodemoefeningen en minder alcohol en cafeïne drinken. De beste manier om de controle terug te krijgen, is uw (huis)arts te raadplegen, zodat u de beste oplossing voor uw situatie kunt vinden.

Op onze website kunt u ook meer handige tips en advies vinden, evenals nuttige oefeningen

Het juiste product kiezen

Het is cruciaal dat u weet welke producten voor u het beste werken. Door de jaren heen hebben we miljoenen mannen wereldwijd geholpen bij het omgaan met hun incontinentie en hun het gevoel gegeven dat ze de controle hebben. Dit is voor u ook mogelijk door het juiste incontinentieproduct te kiezen voor uw situatie.