Het Banakekele Project – Zorgen voor de mensen die het nodig hebben

De meeste mensen die in de townships van Zuid-Afrika wonen, moeten het doen met een krap budget, zonder goede toegang tot gezondheidszorg. Er is weinig bewustzijn op het gebied van , terwijl het een aanzienlijk deel van de bevolking treft. In 2018 begon TENA aan de missie om de mensen in de townships van Johannesburg te helpen met incontinentiezorg en voorlichting. We noemen dit het Banakekele Project, een uitdrukking uit het Zoeloe die “voor hen zorgen” betekent.

Mensen die een bezoek brengen aan de mobiele pop-up klinieken.

Samen met de gemeenschap

Het TENA team is er trots op om bij te dragen aan de traditie van Ubuntu, een Zuid-Afrikaans concept gebaseerd op onderlinge verbondenheid en mededogen. Om onderdeel te worden van de gemeenschappen in de townships bieden we algemene gezondheidszorg aan in mobiele pop-up klinieken. Deze klinieken bieden betaalbare basiszorg voor de mensen die dit nodig hebben. Het aanbod van diensten omvat onder andere het meten van de BMI, bloeddruk, bloedsuikerspiegel, HIV en andere algemene testen. Tegelijkertijd introduceerde TENA een nieuw incontinentieproduct – net zo effectief als de producten die al op de markt zijn, maar 50% goedkoper. 
Een verzorger laat zien hoe de verschillende incontinentieproducten van TENA gebruikt worden.

Lokale zorgverleners zien het verschil

“Het TENA product is eenvoudig te gebruiken en zorgt ervoor dat ik meer tijd overhoud voor andere dingen. Ik hoef me niet meer druk te maken over het verwisselen van het verband.” zegt Nomusa, een Zuid-Afrikaanse verzorgende.  Phindile, een andere verzorger, zegt dat “de kwaliteit van het product beter is, het gaat langer mee en bespaart geld [vergeleken met de alternatieven].”  
Een aanblik van de straten van Johannesburg, druk met mensen.

De communities voorlichten over incontinentie

Net als overal ter wereld is het kennisniveau over incontinentie laag en het stigma eromheen hoog. Daarom is voorlichting geven over incontinentie een van de belangrijkste doelen voor de professionele TENA verpleegkundigen van het Banakekele Project. 
 
Het welzijn verbeteren van Zuid-Afrikaanse gemeenschappen 
In aansluiting op het duurzaamheidsdoel van TENA om tussen nu en 2030 het welzijn van 100 miljoen mensen te verbeteren, heeft het Banakekele Project al meer dan 16.000 mensen bereikt in 100 verschillende gemeenschappen, waardoor het een sterke fundering heeft gekregen onder de inwoners van Zuid-Afrikaanse townships.    

TENA-producten zijn nu transparanter dan ooit.

De CO2-voetafdruk van TENA-producten is voor iedereen beschikbaar, samen met een overzicht van de ingrediënten.