Soorten incontinentie

Veelvoorkomende soorten incontinentie

U wilt uw naaste de beste zorg bieden. Dan is het nuttig om te weten welke bepaalde vorm van incontinentie uw naaste heeft. Met deze informatie bent u beter in staat om de juiste producten te bieden voor elke situatie. En om hem/haar te helpen beter om te gaan met de incontinentie. Zo kan uw naaste zich comfortabel en zelfverzekerd blijven voelen.
 
Hieronder worden zeven soorten incontinentie en de verschillende oorzaken en symptomen omschreven. Sommige treden op bij vrouwen, andere komen alleen voor bij mannen. De meest gebruikelijke vormen zijn stressincontinentie en aandrangincontinentie – het is ook mogelijk om een combinatie van deze twee te hebben. 
Stress-urine-incontinentie (SUI)
Dit wordt gewoonlijk afgekort naar stressincontinentie en is de meest voorkomende vorm van incontinentie bij vrouwen. Ongeveer 10% van de incontinentiegevallen bij mannen is van deze soort. Het komt vaak voor wanneer de bekkenbodemspieren die de blaas ondersteunen, verzwakt raken. Wanneer iemand lacht of hoest wordt de druk op de blaas verhoogd. De bekkenbodemspieren kunnen niet genoeg samenknijpen om alle urine binnen te houden. Dus er lekt een beetje naar buiten. Meestal gaat het om een kleine hoeveelheid, maar in sommige gevallen kan het meer zijn.

Vrouwen – Stressincontinentie komt het vaakst voor bij vrouwen tijdens de zwangerschap, na een bevalling en bij een leeftijd van boven de 40. Op deze tijden zijn de bekkenbodemspieren vaak beschadigd en/of verzwakt. Vrouwen kunnen deze vorm van incontinentie echter op elke leeftijd ervaren. Een op de drie vrouwen heeft het op een bepaald moment in hun leven. Het komt vaak voor bij jonge vrouwen tijdens het sporten. 
Aandrangincontinentie
Dit staat ook bekend als een ‘overactieve blaas’. Het komt voor wanneer iemand plotseling aandrang voelt tot urineren en de blaas automatisch urine afscheidt, zonder dat dit kan worden tegengehouden. Meestal krijgt de persoon bijna of geen waarschuwing. Het kan om een vrij grote hoeveelheid urine gaan. De gemiddelde persoon leegt zijn of haar blaas tussen de vier en acht keer per dag. Moet uw naaste vaker dan dit urineren? Worden ze ’s nachts meermaals wakker om naar het toilet te gaan? Dit kunnen tekenen zijn van aandrangincontinentie

Mannen – Aandrangincontinentie is de meest voorkomende soort incontinentie bij mannen. Het is vaak het gevolg van een vergrote prostaat
Andere soorten voor vrouwen en mannen
 • Functionele incontinentie
  Sommige mensen kunnen het toilet niet op tijd bereiken door moeilijkheden vanwege een fysieke of geestelijke aandoening. Dit heet functionele incontinentie.   

 • Gemengde incontinentie
  Dit is gewoonlijk een combinatie van stressincontinentie en aandrangincontinentie, waarbij een van de vormen duidelijker aanwezig is dan de andere.

 • Neurologische blaasstoornissen
  Bij sommige mensen kunnen hun hersenen niet goed communiceren met hun blaas. Daardoor kunnen ze hun blaas niet goed beheersen, of wordt deze volledig geleegd. Dergelijke neurologische blaasstoornissen kunnen worden veroorzaakt door een aantal ziekten. Als u denkt dat uw naaste misschien een dergelijke vorm van incontinentie heeft, trek dan niet te snel een conclusie. Maar neem hem of haar zo snel mogelijk mee naar de dokter. Een professionele diagnose kan voor gemoedsrust zorgen.
Andere vormen voor mannen
 • Postmictie nadruppelen
  Dit is wanneer de blaas (urinebuis) niet helemaal leeg is en nog door blijft druppelen na het urineren. Het komt vaak voor samen met verzwakte bekkenbodemspieren

 • Overloopincontinentie
  Als iemand last heeft van een constante of onderbroken urinestroom, dan hebben ze overloopincontinentie. Dit kan worden veroorzaakt door een obstructie of zenuwbeschadiging. 

Twijfelt u over symptomen?

Als de symptomen van uw naaste niet duidelijk zijn, is het soms moeilijk te weten wat voor soort incontinentie uw naaste heeft. U kunt iets doen om erachter te komen. 
 
Houd gedurende een week of twee een dagboek bij van hun patroon van urineren. Dan heeft u een overzicht om met uw huisarts te bespreken. We adviseren u de huisarts te raadplegen voor een correcte diagnose en advies.
 
 
Wanneer u over incontinentie leert, zult u termen tegenkomen waarmee u niet bekend bent. Ontdek wat deze termen betekenen in de Verklarende woordenlijst.