Ouder worden en mobiliteit

Mobiel blijven

Het is geweldig als uw bejaarde naaste nog altijd op de been blijft. Dit betekent dat ze een mate van onafhankelijkheid hebben en zelf dingen kunnen doen, zoals naar het toilet gaan. Probeer hen zo lang mogelijk mobiel te houden om hun waardigheid te ondersteunen.
 
Aan de andere kant kan leeftijd zijn tol eisen van hun lichaam. Het is natuurlijk dat spieren en gewrichten zwakker worden naarmate we ouder worden. Onze coördinatie en balans kunnen ook afnemen. Dit betekent dat we niet meer zo goed uit de voeten kunnen als eerst. Als dat het geval is bij de persoon voor wie u zorgt, dan zijn er een aantal dingen die u kunt doen om hen te helpen.  
 
Hoe zorgt u ervoor dat ze mobiel blijven? Een goede manier is om hen aan te moedigen om regelmatig te bewegen. Lichaamsbeweging helpt de spieren en botten sterk te houden. Het helpt ook om problemen met de balans te verminderen. Uw naaste moet zich wel voorzichtig bewegen. Daarom is het goed als u, een vriend of een maatschappelijk werker samen met hen kan bewegen.
 
Zorg er ook voor dat de thuisomgeving veilig is om in te bewegen. Bij een val kunnen de kwetsbare botten van een oudere gemakkelijk breken. Ook kan het hun zelfvertrouwen schaden, dat ze nodig hebben om op de been te blijven. Probeer het dus onmogelijk voor hen te maken om uit te glijden of te struikelen.
Wanneer ze niet rond kunnen lopen
Uw naaste kan het steeds moeilijker vinden om rond te lopen. Daarom moet u hen misschien helpen met de dingen die ze vroeger gemakkelijk zelf konden, bijvoorbeeld uit bed komen, zich aankleden of naar het toilet gaan.
Hoe kunt u helpen
Als verzorger kunt u uw naaste helpen om rond te lopen en een zekere mate van mobiliteit te behouden. Als ze niet gemakkelijk uit de voeten kunnen, kunt u de dingen doen die ze moeten doen. 
 
Zorg ervoor dat: 
  • hun/uw huis veilig is om in te bewegen – zie Home safety for elderly
  • ze weten hoe ze zelf naar het toilet kunnen gaan; of, als ze dat niet kunnen, herinner hen eraan om u om hulp vragen;
  • ze weten waar u bent en met wie ze contact moeten opnemen als er problemen zijn; 
  • ze een mobiele telefoon of ander apparaat binnen handbereik hebben, zodat ze kunnen bellen of op een knop kunnen drukken als er problemen zijn.
Hieronder staan meer tips over hoe u de persoon voor wie u zorgt kunt helpen, of ze nu minder mobiel of deels mobiel zijn.
Wederzijds begrip vinden
De meesten van ons houden onze toiletbehoeften het liefst voor onszelf. Uw naaste vindt het misschien ongemakkelijk om u te zeggen wanneer hij of zij naar het toilet moet. Daarom is het belangrijk om een manier te vinden waarop zij u kunnen laten weten wanneer ze hulp nodig hebben, met behulp van een zin of gebaar waarbij zij zich prettig voelen.
Ongelukjes verminderen
U kunt de persoon voor wie u zorgt helpen zich zelfverzekerder te voelen door incontinentieongelukjes te voorkomen. Probeer uw naaste aan te moedigen om elke dag op dezelfde tijden naar het toilet te gaan. Hierdoor kan er een gewoonte ontstaan en wordt het aantal keren dat hij of zij incontinent is mogelijk minder. 

Als hij of zij moeite heeft om het toilet op tijd te bereiken, kunt u overwegen om wegwerpproducten voor te gebruiken. Iedere situatie is uniek, dus om het juiste product voor ongewenst  urineverlies met het goede absorptieniveau te vinden voor uw naaste, raadpleeg dan de TENA productzoeker.

Om meer te weten te komen over de voordelen van TENA, raadpleeg dan Waarom TENA.