Wél vergoed vanuit de basisverzekering

In Nederland is de vergoeding van incontinentieproducten erg goed geregeld ten opzichte van andere Europese landen. Incontinentieproducten worden namelijk vergoed vanuit de basisverzekering. Dit betekent dat iedere zorgverzekering deze producten vergoedt. Om te bepalen hoeveel en welke producten u vergoed krijgt, zal de zorgaanbieder die de producten levert een intakegesprek houden. Er zijn op dit moment geen zorgverzekeringen die extra vergoedingen aanbieden via een zogenoemde aanvullende verzekering. 
 
Welke verschillende typen zorgverzekeringen er zijn leest u hier

Eigen bijdrage? Eigen risico?

Voor incontinentiemateriaal geldt geen eigen bijdrage, maar wel uw eigen risico. Als uw eigen risico niet is opgebruikt, betaalt u de producten zelf tot uw eigen risico volledig is opgebruikt. Als u meer producten wenst te gebruiken dan er geleverd worden vanuit de vergoeding, kunt u vanzelfsprekend wel zelf producten kopen. 

Wat wordt niet vergoed?

Een aantal producten wordt niet vergoed:
 
  • Schoonmaakmiddelen of producten om geurtjes tegen te gaan
  • Beschermende producten voor de huid
  • Speciale kleding 
  • Onderleggers voor op bed, tenzij er sprake is van een bijzondere zorgvraag

Voorwaarden

Voor alle zorgverzekeringen gelden de volgende algemene voorwaarden:
 
  • U dient een verwijzing te hebben van uw huisarts of een geschikte doorverwijzer1. Deze bepaalt mede of u in aanmerking komt voor vergoeding.
  • Er wordt onderscheid gemaakt tussen tijdelijke en langdurige incontinentie. Bij tijdelijke incontinentie, bijvoorbeeld bij zwangerschap, worden incontinentieproducten niet vergoed. U kunt de incontinentieproducten dan wel kopen bij een zorgaanbieder of u kunt ze gewoon kopen bij de meeste supermarkten, (online) drogisterijen en online shops. Bij langdurige incontinentie worden incontinentieproducten wel vergoed.
 
 

”Belangrijk: het is altijd raadzaam om met uw zorgverzekeraar contact op te nemen.”

 
 

Keuze van zorgaanbieder

Uw zorgverzekeraar heeft afspraken gemaakt met zorgaanbieders voor incontinentieproducten. Dat kan bijvoorbeeld uw eigen apotheek of medische speciaalzaak zijn. Dat hoeft echter niet. Uw zorgverzekering kan bijvoorbeeld afspraken hebben gemaakt met een online zorgaanbieder of een zorgaanbieder die wat verder bij u vandaan is. 
 
Over het algemeen hangt het aantal gecontracteerde zorgaanbieders af van het type verzekering dat u heeft. De budgetpolis biedt de minste keuze aan zorgaanbieders, de restitutiepolis biedt volledige vrije keuze.
Vrije keuze
 
U heeft altijd de vrije keuze om uw eigen zorgaanbieder te kiezen. Echter, sommige zorgverzekeringen bieden dan een lagere vergoeding. In de Vergoedingen-Vergelijker vindt u een overzicht van de meeste zorgverzekeringen.  
 

Verwijzingen

[1]Wie mag voorschrijven? Naast huisarts of behandelend arts zijn dat over het algemeen doktersassistenten en incontinentieverpleegkundigen met een speciale opleiding. Lees de voorwaarden van uw zorgverzekering.