Incontinentieprofielen & zorgverzekeraars

De zorgaanbieder van uw keuze maakt met u een afspraak. In dit gesprek gaat de zorgaanbieder u indelen in een van de 7 incontinentieprofielen. In welk profiel u valt is afhankelijk van de mate van incontinentie én uw persoonlijke situatie. 
 
Het profiel waarin u wordt ingedeeld bepaalt de hoogte van uw dagvergoeding. Hoe hoger het profiel, des te meer u vergoed krijgt. Met deze dagvergoeding ‘koopt’ u als het ware de incontinentieproducten. Als uw situatie verandert, maar in elk geval één keer per jaar, wordt bekeken of het profiel waarin u ingedeeld bent nog juist is.
Kwaliteit & prijs producten
 
Net als bij andere producten, is er ook verschil in kwaliteit in incontinentieproducten van verschillende merken. Ook de prijs kan verschillen. U krijgt van een duurder incontinentieproduct soms één of meer producten minder dan van een goedkoper product. Dat hoeft geen probleem te zijn, omdat het duurdere product bijvoorbeeld meer vocht kan opnemen en u dus minder producten nodig heeft. Laat u zich dus niet leiden door het aantal alleen.  Tips over het kiezen van het juiste product vindt u hier
Tips bij de keuze van de zorgaanbieder
 
Sommige zorgaanbieders doen hun afspraken telefonisch. Als u liever een persoonlijk gesprek heeft, informeer dan naar de mogelijkheden.
 
Afstand en bekendheid met de zorgaanbieder kunnen ook van belang zijn. Net als het beschikbare assortiment van incontinentieproducten. Heeft de door de zorgverzekering toegewezen zorgaanbieder niet het product of merk van uw voorkeur, dan kunt u kiezen voor een andere zorgaanbieder. U heeft vrije keuze. Afhankelijk van uw zorgverzekering kan dat wel van invloed zijn op de hoogte van de vergoeding. We hebben een kort overzicht van de meest voorkomende zorgaanbieders op een rij gezet. 

Productadvies of uw eigen keuze

De zorgaanbieder gaat samen met u kijken welke incontinentieproducten voor u geschikt zijn, binnen het gestelde incontinentieprofiel.
 
Het juiste product voor u en uw situatie hangt af van meer factoren dan alleen het aantal producten dat u vergoed krijgt. Daarom hebben wij enkele tips bij de keuze van het juiste product
Proberen is geloven
 
De meeste zorgaanbieders bieden u ook proefpakketjes aan om de producten te proberen. Wij raden u aan om daar gebruik van te maken en een aantal producten te proberen. Ook kunt u zelf bij verschillende fabrikanten proefpakketjes aanvragen. De meeste fabrikanten bieden dat op hun website aan.
Het belang van het juiste product
 
We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het juiste product is in uw beleving van de gevolgen van urineverlies. Incontinentieproducten kunnen uw urineverlies niet verhelpen, maar wel uw leven een stuk aangenamer maken. Besteed daarom voldoende aandacht aan deze keuze. Uw zorgaanbieder helpt u daarbij, maar u heeft uiteindelijk altijd de mogelijkheid om een ander product te kiezen dan voorgesteld wordt. U heeft de vrije keuze!

Drie typen zorgverzekeringen

Welke zorgverzekering u ook heeft, u bent altijd vrij om te bepalen welke incontinentieproduct u wenst te gebruiken en via welke zorgverlener u uw producten wenst af te nemen. Echter, afhankelijk van uw zorgverzekering moet u mogelijk bijbetalen. Daarom zou het kunnen lonen om over te stappen naar een andere (misschien iets duurdere) verzekering. 
 
De belangrijkste tip bij de keuze van uw zorgverzekering, als het gaat om incontinentieproducten: let óók op welke zorgaanbieder(s) er gecontracteerd zijn! Anders kan het zo zijn dat u incontinentieproducten niet bij uw eigen zorgaanbieder (apotheek of medische speciaalzaak) kunt betrekken, zonder bij te moeten betalen!
Budgetverzekering
 
De budgetverzekering heeft de laagste premie, maar het beperkt u in uw keuze. U moet incontinentieproducten afnemen van de gecontracteerde zorgverleners, die bovendien een beperkter assortiment kunnen leveren. Het aantal gecontracteerde zorgverleners is beperkter dan bij de naturaverzekering. Als uw eigen zorgverlener (apotheek of medische speciaalzaak) niet is gecontracteerd is vaak bijbetaling noodzakelijk. De hoogte van de bijbetaling hangt af van uw zorgverzekering.
Naturaverzekering
 
De naturaverzekering is iets duurder dan de budgetverzekering, maar hierbij zijn meer zorgverleners gecontracteerd waaruit u kunt kiezen. Als uw eigen apotheek of medische speciaalzaak gecontracteerd is, is dit een prima keuze.
Restitutieverzekering
 
Een restitutieverzekering biedt de meeste keuzevrijheid en heeft meestal een iets hogere premie. U kunt bij iedere zorgverlener terecht en de kosten worden in de meeste gevallen vergoed, ook al heeft uw zorgverzekering geen contract met uw apotheek of medische speciaalzaak.