Tips voor mantelzorgers

Steeds meer mensen krijgen te maken met de zorg voor een familielid of een andere dierbare. Bent u mantelzorger? De kans is groot dat u te maken krijgt met incontinentie van uw dierbare. Dat kan de zorg nog meer belastend maken dan ze al is. Daarom is het verstandig om u zo goed mogelijk te laten informeren zodat zowel uw dierbare als uzelf zo min mogelijk last heeft van de incontinentie (denk aan hulp bij het verschonen, extra verschonen en extra was). De informatie op deze website is ook voor u bedoeld! Hieronder geven we enkele tips.

Maak de incontinentie bespreekbaar

Voor mensen kan het beschamend zijn als zij moeten erkennen dat ze urine en/of ontlasting verliezen. Daarom zult u vaak zelf de incontinentie bespreekbaar moeten maken. Stuur aan op een afspraak met de huisarts. 

Maak een afspraak met de huisarts

Het is altijd verstandig om mee te gaan naar de huisarts. Deze kan uw dierbare doorverwijzen naar een zorgaanbieder, zodat de incontinentieproducten vergoed worden.

Controleer de zorgverzekering van uw dierbare

Het is verstandig om te weten hoe uw dierbare verzekerd is. De zorgverzekering bepaalt via welke zorgaanbieder (apotheek/medische speciaalzaak of anders) uw dierbare de producten moet bestellen en advies krijgt. Als dat een andere zorgaanbieder is dan uw dierbare gewend is, kunt u toch bij de ‘eigen’ zorgverlener producten afnemen. Het kan zijn dat de zorgverzekering extra eisen stelt. Bekijk de Vergoedingen-Vergelijker. Als u niet tevreden bent met de huidige zorgverzekering, denk eraan om een volgend jaar over te stappen. 

Maak een afspraak met de zorgaanbieder

Het is verstandig om ook hier mee naartoe te gaan. De zorgaanbieder houdt een intake-gesprek en deelt uw dierbare in in een profiel. In het adviesgesprek wordt ook één of meer producten geadviseerd en krijgt men veelal een proefpakketje mee. Het is heel belangrijk dat uw dierbare het juiste product kiest. Dat komt het welbevinden van uw naaste maar ook van uzelf zeker ten goede! Immers minder was of minder fysieke inspanning voor u is wel zo prettig. 
 
Is uw dierbare of bent u zelf niet tevreden? Ga dan terug en vraag om een proefpakket van een ander product en/of merk. U kunt het ook zelf online aanvragen. De meeste merken bieden de mogelijkheid om via hun website een proefpakketje aan te vragen. 

Houd een oogje in het zeil

Incontinentie kan gepaard gaan met huidirritatie. Informeer bij uw dierbare hoe het gaat en koop eventueel speciale huidverzorgingsproducten die de huid schoonhouden, verzorgen én beschermen. U kunt ook speciale bedonderleggers kopen die het matras beter beschermen. Let wel, deze producten worden niet vergoed!
 
Controleer regelmatig of de producten nog afdoende werken. De situatie van uw dierbare kan snel veranderen, waardoor eventueel een ander product beter zou kunnen voldoen. Overleg met de zorgaanbieder is in deze situatie zeker gewenst!

Meer informatie over continentiezorg van uw dierbare

Een incontinentieproduct kiezen is slechts één van de aspecten bij het zorgen voor uw dierbare. Hoe u verder kunt ondersteunen bij zijn of haar incontinentie hangt af van hun fysieke en geestelijke gesteldheid. Lees er hier meer over.
 
 
 
 

"Mijn moeder durft weer vaker op stap te gaan want ze weet dat ze op haar incontinentieproduct kan vertrouwen"