Keuzevrijheid bij urineverlies

Eén op de drie vrouwen van 35 jaar en ouder krijgt te maken met urineverlies. En ook één op de vier mannen van boven de 40 jaar. Urineverlies is dus niet ongewoon. Afhankelijk van de oorzaak is het urineverlies vaak te verminderen of zelfs geheel te verhelpen. Neem daarom altijd contact met uw (huis)arts op. De (huis)arts stelt een diagnose of verwijst u door naar een specialist of een gespecialiseerde fysiotherapeut voor bekkenbodemspieroefeningen. Ook kunnen er producten voor urineverlies voorgeschreven worden.

Vergoed of niet?

Incontinentieproducten worden vergoed vanuit de basisverzekering. U moet wel voldoen aan bepaalde voorwaarden. Zo moet de incontinentie van langdurige aard zijn en niet tijdelijk. Een voorbeeld: urineverlies tijdens of na een zwangerschap is meestal tijdelijk van aard, en dan worden producten doorgaans niet vergoed. Uw (huis)arts bepaalt of er bij u sprake is van tijdelijke of langdurige incontinentie

Veel verschil in de voorwaarden van de zorgverzekeringen

Helaas is er geen eenduidige regel voor alle zorgverzekeringen. Iedere zorgverzekeraar heeft zijn eigen voorwaarden opgesteld. Met deze website hopen wij meer inzicht te geven in:

 • De voorwaarden die de grootste zorgverzekeraars stellen aan de vergoeding van incontinentieproducten
 • Hoe het vergoedingssysteem werkt

Uw gezondheid, u bepaalt

Welke zorgverzekering u ook heeft, u bepaalt altijd zelf welk product u wilt gebruiken voor uw urineverlies. Ook als uw zorgaanbieder u een ander merk voorstelt. Daarom is het verstandig om u goed te oriënteren op de incontinentieproducten die er zijn en zo nodig voor een andere zorgaanbieder te kiezen. Afhankelijk van uw zorgverzekering kan dat wel van invloed zijn op de hoogte van de vergoeding die u van uw zorgverzekeraar ontvangt.

 
 

“Ik heb verschillende producten geprobeerd en het product dat mij het best beviel krijg ik nu geleverd!”

 
 

Raadpleeg uw (huis)arts

Als u last heeft van urineverlies, ga dan altijd naar uw (huis)arts. Die kan de juiste diagnose stellen en mogelijk een behandelplan voorstellen. Incontinentieproducten zijn geen behandeling! Maar goede producten kunnen uw leven wel aangenamer maken. Daarom is het heel belangrijk het juiste product te kiezen!

Soorten producten

Er zijn producten die met een plakstrip in uw eigen ondergoed bevestigd kunnen worden, incontinentiebroekjes of ééndelige producten bij het verlies van grotere hoeveelheden urine. Er zijn zowel producten speciaal voor vrouwen als speciaal voor mannen. U heeft een vrije keuze!

Hoe kies ik het juiste product?

Afhankelijk van de mate van incontinentie, uw persoonlijk voorkeur en uw dagelijkse activiteiten, kunt u kiezen uit verschillende producten en merken. Beoordeel producten op:

Comfort:Discretie:Zekerheid:
 • Draagt het product prettig?
 • Is de grootte en pasvorm afgestemd op uw lichaam?
 • Is het materiaal zacht voor uw huid?
 • Is het product van ademend materiaal?
 • Ziet niemand dat ik dit product draag?
 • Maakt het materiaal van het product géén geluid?
 • Worden eventuele nare geurtjes voorkomen?
 • Kan het product discreet meegenomen worden?
 • Absorbeert het product snel?
 • Absorbeert het product voldoende?
 • Houdt het product de urine goed vast, zonder dat uw huid in aanraking komt met de urine?


Laat uw leven niet beheersen door incontinentie: kies altijd het merk/product waar u zich het meest prettig bij voelt.

Uw zorgverlener kan u verschillende producten meegeven om te proberen, u kunt ook bij de meeste fabrikanten gratis proefpakketjes aanvragen via hun website.

Is er kwaliteitsverschil in incontinentieproducten?

Net als bij andere producten, is er ook verschil in kwaliteit in incontinentieproducten van verschillende merken. Alleen op de verpakking of met een eerste blik op het product kunt u de kwaliteit meestal niet beoordelen. Wij adviseren daarom om altijd een aantal proefpakketjes van verschillende fabrikanten aan te vragen. Zo ervaart u zelf hoe het product draagt. En bent u niet tevreden? Vraag gerust om een ander proefpakket. U heeft een vrije keuze!