Waar zijn incontinentieproducten verkrijgbaar?

Als u een voorschrift van uw arts heeft en volgens de voorwaarden van uw zorgverzekering voor vergoeding in aanmerking komt, dan worden incontinentieproducten vergoed door uw zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering.

Verkrijgbaarheid ‘vergoede’ incontinentieproducten

Uw zorgverzekeraar heeft afspraken gemaakt met bepaalde zorgaanbieders, zogenaamde gecontracteerde zorgaanbieders. Dit zijn gekwalificeerde organisaties die u adviseren en de incontinentieproducten aan u leveren. Bijvoorbeeld, apotheken en medische speciaalzaken. U bent nooit verplicht naar één van deze gecontracteerde zorgaanbieders te gaan! Als u besluit naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder te gaan, moet u mogelijk wel een gedeelte zelf betalen. Dit hangt af van de zorgverzekering die u heeft gesloten. 

Tips bij de keuze van zorgaanbieder

Beoordeel zorgaanbieders op de volgende aspecten.

Persoonlijk contact
 
Sommige zorgverzekeringen hebben gecontracteerde zorgaanbieders, die advies in eerste instantie telefonisch afhandelen. Vindt u dat niet fijn? Kies dan een zorgaanbieder met fysieke winkels. En kijk bij de keuze van zorgverzekering welke zorgaanbieders gecontracteerd zijn.
Locatie
 
U wilt uw incontinentieproducten waarschijnlijk halen bij uw eigen apotheek of medische speciaalzaak. Het kan zijn dat uw zorgverzekering geen contract heeft met uw eigen apotheek of medische speciaalzaak en u gevraagd wordt om naar een andere zorgaanbieder te gaan. Als u dat niet wilt, moet u wellicht een gedeelte zelf betalen. Houd bij het maken van een keuze voor een zorgverzekering ook rekening met welke zorgaanbieders zij gecontracteerd hebben.
Assortiment merken/producten
 
Als u voorkeur heeft voor een bepaald product of merk, kan het zo zijn dat uw zorgaanbieder dit product niet kan leveren, omdat dit niet in het assortiment is opgenomen. Het is raadzaam om vooraf te informeren naar het assortiment.
 
Ook kan het zijn dat uw zorgaanbieder liever een ander product adviseert. U heeft echter altijd een eigen keuze! U bepaalt wat u kiest.

Typen zorgaanbieders

Zorgaanbieders die vergoede incontinentieproducten mogen leveren zijn apotheken, medische speciaalzaken en diverse online-zorgaanbieders.

Apotheken
 
Apotheken hebben vaak een incontinentiespecialist en een adviesruimte speciaal voor persoonlijke gesprekken. Zij staan bekend om hun goede en persoonlijke advies en mogelijkheden tot het uitproberen van verschillende incontinentieproducten. Ze leveren de producten desgewenst bij u thuis af.
Medische speciaalzaken
 
Medische speciaalzaken leveren voornamelijk medische hulpmiddelen. U kunt er dus ook terecht voor incontinentieproducten. Ook deze zorgaanbieders zijn gespecialiseerd in incontinentieproblematiek en kunnen u goed, persoonlijk advies geven en producten leveren.
Internetaanbieders
 
Tegenwoordig zijn er ook internetaanbieders, zoals online-apothekers en online medische speciaalzaken, die vaak worden gecontracteerd door budgetverzekeringen en naturaverzekeringen. Advies vindt in eerste instantie telefonisch plaats. Bestellen gaat via internet en leveringen worden thuisbezorgd.

Incontinentieproducten kopen

Wilt u liever geen incontinentieproducten via een zorgaanbieder ontvangen? Incontinentieproducten zijn gewoon te koop bij (online) drogisten, supermarkten en onlineshops zoals TENAshop.nl. Indien u via deze winkels koopt, worden de incontinentieproducten niet vergoed door zorgverzekeraars.