Drang-urine-incontinentie en blaasspasme

Met drang-urine-incontinentie of blaas spasmen, ook wel (OAB) genoemd, hebt u meestal de behoefte om meer naar het toilet te gaan dan de normale vier tot acht keer per dag. U staats ’s nachts mogelijk ook op om naar het toilet te gaan. Voor veel mensen die hiermee leven, is het noodzakelijk om dingen in het leven aan te passen, zoals uw werkomgeving of uw reisgewoonten, om gênante ongelukken te voorkomen. In dit artikel delen we enkele van de belangrijkste dingen die u moet weten over blaasspasmen en drang-urine-incontinentie, en wat u kunt doen om de symptomen te verlichten. 

Leven met een overactieve blaas of abnormale blaasfuncties

Een normaal functionerende blaas stuurt u geen alarmen waardoor u binnen enkele seconden naar het toilet wilt. In plaats daarvan zult u na verloop van tijd waarschijnlijk een toenemende behoefte voelen. Dat is niet het geval wanneer u lijdt aan blaasspasmen of OAB, omdat het gevoel meestal zeer plotseling optreedt. Als de blaasspier zonder waarschuwing begint samen te trekken of knijpen, dan kan het creëren van dit aanscherpende spasme onvrijwillig veroorzaken.
 
Een abnormale blaasfunctie kan dit zelfs laten gebeuren zonder dat u er veel aan kunt doen, en dat is wanneer we spreken van drang-urine-incontinentie. Het wordt veroorzaakt door zware samentrekkingen van de blaas die de sfincterspieren van de urinebuis overstemmen. Deze spieren houden normaal gesproken controle over uw blaas, wat resulteert in ongewenst urineverlies.
 
Leven met een van deze aandoeningen kan, om voor de hand liggende redenen, van invloed zijn op uw kwaliteit van leven, omdat u altijd moet weten waar zich het dichtstbijzijnde toilet bevindt.

Waarom gebeurt dit?

Soms is de exacte oorzaak van dit type niet bekend, maar hier zijn enkele mogelijke redenen waarom mensen problemen krijgen met blaasspasmen en drang-urine-incontinentie: 
 
Vochtinname 
Te veel drinken leidt tot grote hoeveelheden urine (polyurie) en kan dus leiden tot gevoel van aandrang en veelvuldig toiletbezoek, omdat de blaas snel vol raakt. Diabetes met hoge bloedsuikerspiegel (hyperglykemie) kan grotere dorst en grote hoeveelheden urine veroorzaken. 
Betere controle over diabetes vermindert daardoor urine-incontinentie. 
 
Een te lage vochtinname kan ook een gevoel van urgentie veroorzaken. Als u bijvoorbeeld minder drinkt in de hoop om de urgentiegevoelens te verminderen, kan het probleem zelfs nog erger worden. Dat komt omdat geconcentreerde urine de blaaswand irriteert, wat resulteert in stinkende urine en, nogmaals, drangsymptomen. Uitdroging is ook een risicofactor voor constipatie, een bekend risico voor een urineweginfectie.
 
Iedereen op elke leeftijd kan problemen krijgen met blaasspasmen en drang-urine-incontinentie met , maar hier zijn enkele risicofactoren:
 
•    U hebt een urineweginfectie (bacteriën kunnen de binnenkant van de blaas irriteren)
•    Een hoge inname van koffie en energiedranken
•    Blaasstenen
•    Bij vrouwen kunnen kwetsbare slijmvliezen na de overgang ook een branderig gevoel en irritatie van de urinebuis veroorzaken.
•    Irritatie van buitenaf, zoals een prolaps, een eierstoktumor of constipatie
•    Een vergrote
•    Overgewicht

Wanneer u een arts moet raadplegen

Een arts raadplegen is de beste manier om achter de oorzaak te komen. Hij of zij zal waarschijnlijk een monster van uw urine nemen om te zoeken naar bacteriën, bloed of andere tekenen van infectie. Het is ook gebruikelijk om bij te houden wat en hoeveel u drinkt en de blaas op verschillende manieren te testen, en de snelheid, blaasdruk en hoeveelheid urine in uw blaas na urineren te meten. 
 
Als u enkele van deze symptomen ervaart, is het een goed idee om contact op te nemen met uw arts:
 
•    Een brandend gevoel tijdens het plassen
•   
•    Bloed in de urine
•    Plots een dringende behoefte om het toilet te gebruiken
•    Meerdere keren per nacht wakker worden om naar het toilet te gaan

Wat kunt u hieraan doen?

Als uw blaasspasmen of drang-urine-incontinentie levensstijlafhankelijk is, zijn er dingen die u kunt doen. Om te beginnen kan het een goed idee zijn om de inname van alcohol of dingen die cafeïne bevatten, zoals thee, koffie en energiedranken, over te slaan of te verminderen.

Training en lichaamsoefeningen

Bekkenbodemoefeningen, zoals Kegeloefeningen, kunnen erg handig zijn om te helpen bij een . Om de bekkenbodemspieren goed te kunnen persen wanneer de dringende behoefte plotseling verschijnt, kan het urgentiegevoel stoppen. 
 
Om een Kegel-oefening te doen, knijpt u uw zo hard mogelijk samen (vergelijkbaar met wanneer u wilt voorkomen dat u moet plassen of een wind laat) en houd dit minstens vijf seconden vast – herhaal deze oefening om geleidelijk de kracht op te bouwen . Een sterkere bekkenbodem zorgt ervoor dat u de drang tot plassen beter kunt weerstaan. Uw arts of fysiotherapeut kan u precies leren hoe u dit op de juiste manier kunt doen.  
 
Het hertrainen van de blaas wordt vaak gebruikt om drang-urine-incontinentie te verbeteren. Hierbij gaat het om het bewust worden van incontinentiepatronen, het opnieuw aanleren van vaardigheden die nodig zijn om urine goed op te slaan en weer uit te plassen. Hierbij moet men onder andere bezoek aan het toilet ‘voor het geval dat’ vermijden, evenals het op het laatste moment naar het toilet hollen. Voorbeelden van vaardigheden waaraan wordt gewerkt: 
  • Oefenen om de blaas urine te kunnen laten vasthouden. Dit betekent dat u actief de hoeveelheid urine in de blaas verhoogt en de intervallen van naar het toilet gaan uitstelt. 
  • Niet middenin een dranggevoel naar het toilet hollen, maar proberen om afleiding te zoeken.
  •  De bekkenbodem aanspannen wanneer u aandrang voelt om te plassen.
  •  Bezoeken aan het toilet in te plannen om gevoelens van drang en angst te voorkomen. 
De tijden tussen toiletbezoek in kunnen zo geleidelijk aan worden opgevoerd. Een blaasdagboek kan ook een handig hulpmiddel zijn. 
 
Vind hier al onze producten die kunnen helpen bij incontinentie:
 
<< Tena Men